Η Ευρώπη γιορτάζει τον Μπετόβεν

 

9 πόλεις – 9 συναυλίες – 9 Συμφωνίες

 

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Ludwig van Beethoven και τις 9 Συμφωνίες του σε 9 πόλεις με 9 συναυλίες, την Κυριακή 6 Ιουνίου, σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός που μεταδίδεται ζωντανά σε όλη την Ευρώπη. Η μετάδοση θα αρχίσει στις 2μμ (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη, τη γενέτειρα του σπουδαίου Γερμανού μουσουργού, και θα ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ στη Βιέννη, στην οποία ο Beethoven άφησε την τελευταία του πνοή.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ορχήστρα musicAeterna υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή και η χορογράφος Sasha Waltz συμμετέχουν στο μεγάλο μουσικό γεγονός του τηλεοπτικού σταθμού ARTE, παρουσιάζοντας την Εβδόμη του Ludwig van Beethoven στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών σε απευθείας μετάδοση σε όλη την Ευρώπη. Μια μεγαλειώδης συναυλία κλασικής μουσικής, που σπανιότατα φιλοξενείται σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο χτίστηκε σε μια θέση μοναδικής φυσικής ομορφιάς τον 4ο αιώνα π.Χ. Και να λοιπόν που το Μέγαρο «ταξιδεύει» εκτός αθηναϊκών τειχών και παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, στις 8μμ, τη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92, με τον διεθνούς φήμης Έλληνα μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει τη musicAeterna.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν χαρακτηρίσει τον Θοδωρή Κουρεντζή έναν από τους πλέον χαρισματικούς διευθυντές ορχήστρας στον κόσμο. Με έδρα του τη Ρωσία, έχει καταφέρει να γίνει γνωστός σε όλον τον κόσμο. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Μπαλέτου του Περμ και συνεργάζεται με μεγάλες ορχήστρες ανά τον κόσμο. Μάλιστα, δημιούργησε το δικό του μουσικό σύνολο δωματίου και τη χορωδία Musica Aeterna. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Άρχισε να μαθαίνει πιάνο όταν ήταν 4 ετών, βιολί στα 7 και από τα 12 αφοσιώθηκε στη σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο στο Τμήμα Θεωρητικής Μουσικής και στο Τμήμα Εγχόρδων. Με τη σύνθεση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1987 υπό τη καθοδήγηση του καθηγητή Χατζηνίκου και αργότερα με το καθηγητή Σρεκ. Συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης στο Τμήμα Διεύθυνσης Ορχήστρας. Με το διάσημο σύνολο συμπράττει η Sasha Waltz, μία από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία ετοίμασε ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς μια νέα χορογραφία σε παγκόσμια πρεμιέρα, ένα έργο με 12 χορευτές εμπνευσμένο από την κινησιολογία των αρχαιοελληνικών ιεροτελεστιών που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο αλλά και τη μουσική του Μπετόβεν.

Η συναυλία πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία κοινού, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του World Human Forum, του EOT και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (Centre Culturel Hellénique) στο Παρίσι.

Το πρόγραμμα: Το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της μουσικής του Beethoven αρχίζει στις 2μμ (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη και τη Γερμανία, με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Mάλερ-Daniel Harding [Nτάνιελ Χάρντινγκ]) και συνεχίζεται στις 3μμ με τη Δεύτερη Συμφωνία που παρουσιάζεται στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιρλανδικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης υπό τον Jaime Martín [Χάιμε Μαρτίν]. Επόμενοι σταθμοί είναι το Ελσίνκι (Φινλανδία), όπου στις 4μμ η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Nicholas Collon [Νίκολας Κόλλον] θα ερμηνεύσει την «Ηρωική»˙ το Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική του οποίου θα παίξει στις 5μμ τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τη μουσική διεύθυνση του Gustavo Gimeno [Γκουστάβο Χιμένο]˙ και κατόπιν η Πράγα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και τον αρχιμουσικό Steven Mercurio [Στήβεν Μερκούριο] να έχουν στο πρόγραμμά τους την περίφημη Πέμπτη Συμφωνία (6μμ). Ακολουθoύν από το Λουγκάνο στις 7μμ η ελβετική ορχήστρα δωματίου I Barocchisti και ο Diego Fasolis [Ντιέγκο Φαζόλις] με την κοσμαγάπητη «Ποιμενική». Στις 8μμ τη σκυτάλη παίρνουν ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna που ερμηνεύουν την Εβδόμη Συμφωνία στους Δελφούς, ενώ μία ώρα αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στο Στρασβούργο (9.15μμ, Γαλλία), όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Marko Letonja [Μάρκο Λετόνια] παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού είναι η αριστουργηματική Ενάτη (10μμ). Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης.

Τη μετάδοση από κάθε διαφορετική πόλη «προλογίζει» ένα σύντομο βίντεο, μια οπτικοακουστική «καρτ ποστάλ», με παρουσιαστή έναν δημοσιογράφο από την εκάστοτε χώρα, ο οποίος βοηθά τον θεατή να εξοικειωθεί με τη μουσική ατμόσφαιρα της κάθε Συμφωνίας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μαγευτικά τοπία και αξιοθέατα της κάθε περιοχής. Την ελληνική «καρτ ποστάλ» παρουσιάζει η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Λένα Αρώνη. Το ΜΜΑ προσφέρει δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό τη μετάδοση όλων των συναυλιών σε πραγματικό χρόνο από δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του. Η ροή του κοινού θα είναι ελεγχόμενη με δελτία προτεραιότητας (διαδικτυακή κράτηση στην ιστοσελίδα του Μεγάρου). Την προβολή θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες. Επίσης, οι συναυλίες θα είναι διαθέσιμες ζωντανά, μέσω δωρεάν streaming, και από την ιστοσελίδα του Μεγάρου.

 

 

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στην Τεχνόπολη

 

Ο Μίλτος είναι ευαίσθητος, επικοινωνιακός, εκρηκτικός και αυθόρμητος και κυρίως χαρισματικός τραγουδοποιός με 26 χρόνια πορείας, μεγάλες συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, 14 πετυχημένους δίσκους και πολλές σημαντικές συνεργασίες. Η μεγάλη ανυπομονησία και η έντονη ανάγκη να ξανασυναντηθούμε μετά από έναν σχεδόν χρόνο αναγκαστικής απουσίας αποτελούν εγγυήσεις για ένα αξέχαστο ραντεβού στην Τεχνόπολη, για να τραγουδήσουμε και πάλι τα αγαπημένα τραγούδια του Μίλτου, αλλά και ό,τι φέρει η στιγμή. Η συναυλία στην Τεχνόπολη σηματοδοτεί και την έναρξη της καλοκαιρινής περιοδείας του Μίλτου, θα έχει –όπως πάντα– πολλά στοιχεία αυτοσχεδιασμού, εκπλήξεις και αυθορμητισμό και φυσικά θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για μια ασφαλή βραδιά. Μαζί του: Θύμιος Παπαδόπουλος - πνευστά, Πάρις Περυσινάκης - λύρα, μαντολίνο, Γιάννης Μπελώνης - πιάνο, ακορντεόν, Ηλίας Δουμάνης - τύμπανα, Δημήτρης Μουτάφης - μπάσο, Πασχάλης Κολέντσης, - ηχοληψία.

Την Τετάρτη 9 Ιουνίο, στις 9μμ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Τιμές εισιτηρίων: από 12€ (περιορισμένος αριθμός). Προπώληση Viva.gr (ηλεκτρονικά) 11876 (τηλεφωνικά).

 

 

«Summer in the city» στην Ταράτσα του Φοίβου

 

 

Το αναψυκτήριο του Φοίβου Δεληβοριά, που από πέρσι λειτουργεί στο δροσερό χώρο του «Άλσους», θα κλείσει τα 200 χρόνια του το 2217. Όμως, ο τραγουδοποιός κι οι συνεργάτες του αποφάσισαν να τα γιορτάσουν από φέτος για τους εξής λόγους: πρώτον, κανείς από μας δεν θα ζει ως τότε και υπάρχει πιθανότητα να μη μας καλέσουν. Δεύτερον, μπορούμε του χρόνου να γιορτάσουμε τα χιλιόχρονα και να έχουμε έναν ακόμα λόγο να συνεχίζουμε το καλοκαιρινό μας κέφι επετειακά, αφού στον τόπο μας η επέτειος είναι πάντα πιο σημαντική από το ίδιο το γεγονός. Και τρίτον, γιατί ο φετινός χειμώνας έμοιαζε αιώνιος. Πάμε λοιπόν για «Summer in the city» αναψυκτηριακό και άναρχο, εορταστικό για χάρη της ίδιας της γιορτής.

Μαζί με το Φοίβο, ο Θανάσης Αλευράς, ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, η Νεφέλη Φασούλη, και δύο ολοκαίνουργια entries στην παρέα κάνουν το κοκτέιλ ακόμα πιο πολύχρωμο και εκρηκτικό: η Idra Kayne και ο ηθοποιός και μιουζικαλίστας Φοίβος Ριμένας θα δώσει τόσο φως επί σκηνής, που από του χρόνου το θέαμά θα ονομάζεται δικαιωματικά «Ταράτσα των Φοίβων». Κρυφός πρωταγωνιστής παραμένει ο «Εθνικός μας Γιακουμής» Κώστας Δετώρος. Όλα αυτά σε σκηνοθεσία του Άγγελου Τριανταφύλλου, σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, κουστούμια της Ιωάννας Τσάμη, σινεμασκόπ του Νίκου Σούλη, ιπτάμενες χορογραφίες του Πάνου Χαλκιά, μονόλεπτα βιντεοέπη του Δημήτρη Μακρή, και το υπερρεαλιστικό artwork της Μυρτώς Δεληβοριά. Ο Φοίβος και η ταράτσα του υποδέχονται έναν -ή και περισσότερους- σπουδαίους μουσικούς καλεσμένους κάθε βδομάδα.

Με ασφάλεια, αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Από την Πέμπτη 10 Ιουνίου & κάθε Πέμπτη στο «Άλσος». Οι καλεσμένοι του Ιουνίου: 10/6 Κωστής Μαραβέγιας 17/6 Ελεωνόρα Ζουγανέλη 24/6 Χρήστος Νικολόπουλος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Φώτης Σιώτας, Ιουλία Καραπατάκη.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet