Οι «Ανθισμένες Μανόλιες», το γνωστό και αγαπημένο σε όλους θεατρικό έργο του Ρόμπερτ Χάρλινγκ, ανεβαίνει από 20 Ιουνίου κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στο καλοκαιρινό Θέατρο Χυτήριο - Σημείο Πολιτισμού, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού με τις Άννα Αδριανού, Ηρώ Μουκίου, Βάσω Γουλιελμάκη, Κατερίνα Μπιλάλη, Κρίστη Παπαδοπούλου και Εύη Δαέλη.

Σε μια κωμόπολη του αμερικανικού Νότου, το κομμωτήριο έχει γίνει στέκι για έξι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Εκεί μοιράζονται τις χαρές και λύπες τους, λένε τα μυστικά τους και ανταλλάσσουν συμβουλές. Όταν μία από αυτές παρουσιάζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι υπόλοιπες πέντε της συμπαρίστανται με τον πιο τρυφερό τρόπο. Το πρόβλημα της μιας γίνεται πρόβλημα και της άλλης και έτσι γίνεται η ένωση.

 

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε Off Broadway παράσταση και από τότε γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν περιοδείες πολλών θιάσων σε όλη την Αμερική και στην Ευρώπη και αργότερα το θεατρικό έργο έγινε ταινία (1989), σε σκηνοθεσία Χέρμπερτ Ρος και σενάριο του ίδιου του θεατρικού συγγραφέα με πρωταγωνίστριες τις: Σάλι Φιλντ, Ντόλι Πάρτον, Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Ντάριλ Χάνα, Ολυμπία Δουκάκη και Τζούλια Ρόμπερτς. Είχε λάβει εξαιρετικές κριτικές και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, ενώ η Τζούλια Ρόμπερτς ήταν υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου και βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της.

Οι «Ανθισμένες μανόλιες» είναι ένα βαθιά κοινωνικό έργο που αντιμετωπίζει δραστικά τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας. ένα στέρεο έργο, καλογραμμένο, με εξαιρετικούς χαρακτήρες. Όλοι οι ρόλοι στο έργο είναι πρωταγωνιστικοί και κινούνται μέσα σε χρόνο οικειότητας και κλίμα καθημερινότητας, έτσι που το κομμωτήριο γίνεται μια μικρή και κλειστή κοινωνία. «Αυτό που με γοητεύει στο έργο είναι το ότι βλέπουμε έξι πολύ διαφορετικές γυναίκες και χαρακτήρες τους οποίους ενώνει μια μεγάλη φιλία, ακόμα και όταν συγκρούονται», επισημαίνει η ηθοποιός Άννα Ανδριανού στην «Εποχή». «Παρακολουθούμε τη ζωή των γυναικών, που συναντιούνται σε ένα κομμωτήριο κάθε Σάββατο, σε διαφορετικές στιγμές μέσα σε δύο χρόνια. Βλέπεις διάφορα κομμάτια ζωής που τα συναντάμε και στην αληθινή μας ζωή. Αυτό που με γοήτευσε πάνω από όλα είναι ότι ακόμα κι όταν ζουν χειρότερες καταστάσεις, έχουν τη δύναμη, το χιούμορ και το θάρρος να αποδεχθούν τη ζωή όπως είναι –ακόμα και μία μεγάλη απώλεια, σαν αυτή που έχει ο δικός μου ρόλος με την κόρη της– και να το παλεύουν και να λένε πάντα ένα μεγάλο "ναι" στη ζωή. Σαν στιλ, είναι ένα έργο που περνάει συνεχώς από την κωμωδία, τη συγκίνηση και το δράμα».

Πώς προσεγγίζει το έργο τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας; «Το έργο δείχνει ότι οι γυναίκες είναι μόνες τους, ακόμα και όσες μέσα στο έργο έχουν σύζυγο, ακριβώς επειδή ως άτομα είναι πολύ πιο εξελιγμένες συναισθηματικά από τους άνδρες. Έχουν καλύτερη επαφή με τον εαυτό τους. Δουλεύουν περισσότερο με τον εαυτό τους. Ακόμα κι όταν συντροφεύονται δεν μπορούν πραγματικά να στηριχθούν στους άνδρες που έχουν δίπλα τους. Οι συγκεκριμένες γυναίκες ουσιαστικά είτε είναι μόνες τους και είναι ο άντρας της ζωής τους η καθεμία, είτε, όπως ο ρόλος μου η Μαλέν, που είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά, αλλά αυτή κουμαντάρει την οικογένεια, αναλαμβάνει όλα τα δύσκολα και τα βγάζει πέρα. Από αυτή την άποψη, το έργο κοιτάζει τη μοναξιά των γυναικών η οποία πάντα υπάρχει. Ειδικά οι σύγχρονες γυναίκες που έχουν συνειδητοποιήσει τη δύναμή τους, σπάνια μπορούν να βρουν αποκούμπι, παρά μόνο σε κάποιες άλλες γυναίκες», σημειώνει η Άννα Ανδριανού.

Σε μία περίοδο απομόνωσης, με ένα έργο το οποίο παρουσιάζει τη σχέση έξι ετερόκλητων χαρακτήρων, τι έρχονται να μας θυμίσουν οι «Ανθισμένες Μανόλιες»; «Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω ότι αυτή η περίοδος, υπήρξε περίοδος αληθινής απομόνωσης. Ακόμα και παλαιότερα, οι επαφές ήταν επιδερμικές και εξωτερικές. Νομίζω ότι αυτή την περίοδο ήρθαμε με έναν άλλο τρόπο πιο κοντά με ανθρώπους που μας μετράνε και έχουμε μαζί τους ευγένεια και ψυχική επαφή και παράλληλα και με τον εαυτό μας, που είναι και αυτό πολύ βασικό», εξηγεί η ηθοποιός.

Ράνια Παπαδοπούλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet