Φάση από αγώνα πρωταθλήματος την εποχή του Μεσοπολέμου.

 

 

 

Θεσσαλονίκη Μάιος του 1926. Οι εργατικοί αγώνες βρίσκονται σε έξαρση. Το νεαρό ΚΚΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης. Η Ρωσική Επανάσταση εμπνέει όλο το κόσμο. Εκτός από τους ταξικούς αγώνες οι κομμουνιστές προσπαθούν να βελτιώσουν και την καθημερινή ζωή των εργατών. Εκείνο τον Μάιο του ‘26 το Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης προχωρά στην ίδρυση ποδοσφαιρικής ομάδας, του Εργατικού Αστέρα. Με χρώματα κόκκινο και άσπρο. Ιδρυτικά μέλη ήταν 50 «άπαντα ανήκοντα εις την εργατικήν τάξιν». Ο Εργατικός Αστήρ θα αναγνωριστεί από την ΕΠΣΜ στις 11 Νοεμβρίου του 1926, ενώ στην ΕΠΟ έχει αριθμό μητρώου 46. Η δημιουργία του Εργατικού Αστήρ, όπως ήταν το όνομά του, έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΚΚΕ να απλωθεί ακόμα περισσότερο στις λαϊκές μάζες, είχε προηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα και η απόφαση του Μπολσεβίκικου κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης που έδινε «γραμμή» για παρέμβαση και στον αθλητισμό: «ο αθλητισμός θα πρέπει συνειδητά να χρησιμοποιηθεί σαν μέσο για να συσπειρωθούν οι πλατιές μάζες των εργατών και των αγροτών γύρω από τις οργανώσεις του κόμματος και των συνδικάτων, ώστε να προσελκυστούν έμπρακτα στην πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων η διακήρυξη του νεαρού τότε Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

Το μήνυμα πέρασε πολύ εύκολα, καθώς ήδη το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει να κατακτά μεγάλες μάζες, κυρίως των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Έτσι γεννιέται ο εργατικός αθλητισμός του Μεσοπολέμου. Στην Ελλάδα σε περισσότερες από 30 πόλεις θα δημιουργηθούν «κόκκινοι» σύλλογοι, στους οποίους συμμετέχουν περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι. Στην Αθήνα οι ομάδες αυτές είχαν 350 μέλη, στην Καβάλα 250, στην Ξάνθη 180. Ο Εργατικός Αστήρ που στις 14 Νοεμβρίου θα δώσει τον πρώτο του αγώνα ως αναγνωρισμένο σωματείο στο γήπεδο του Θερμαϊκού με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, όπου θα χάσει με 4–0. Τον επόμενο μήνα θα λάβει μέρος για πρώτη φορά μέρος στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας, που θα δημιουργηθεί εκείνη τη χρονιά, και θα είναι μια από τις 7 νέες ομάδες της Ένωσης (ΠΑΟΚ, ΜΕΝΤ, Νέα Γενεά Καλαμαριάς, Μακάμπη, ΑΟ Θεσσαλονίκη και ΠΟ Τροχιοδρομικών) που θα λάβουν μέρος, μαζί με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης από την Α’ Κατηγορία της προηγούμενης χρονιάς. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται στη Β’ Κατηγορία ως Εργατικός Αστήρ μέχρι το 1930, με καλύτερη χρονιά αυτή της τελευταίας περιόδου όπου θα τερματίσει στην πρώτη τριάδα.

Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του, ο Εργατικός Αστήρ θα διαλυθεί με κυβερνητική απόφαση. Από τον Ιούλιο του 1929 η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου έχει ψηφίσει νόμο «Περί των μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» (N.4229/24 Ιουλίου 1929), το γνωστό ως Ιδιώνυμο. Έτσι θα ποινικοποιηθεί η πολιτική δραστηριότητα τόσο των εργατικών σωματείων, όσο και των μελών τους, με συνέπεια τα περισσότερα (εργατικά) αθλητικά σωματεία να διαλυθούν. Ο Εργατικός Αστήρ της Θεσσαλονίκης προχωρά στην απόφαση να μετονομαστεί σε Ολυμπιακός Θεσσαλονίκης με την έγκριση της ΕΠΟ στις αρχές του Ιουλίου το 1930 (εφ. Μακεδονικά Νέα, Παρ 04 Ιούλη 1930). Έτσι από το καλοκαίρι του 1930 και μετά, ο Εργατικός Αστήρ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ως Ολυμπιακός Θεσσαλονίκης στα πρωταθλήματα της Ένωσης, διατηρώντας το εργατικό «χρώμα» στην εξέδρα, καθώς πολλοί εργάτες βρίσκονται στις εξέδρες των γηπέδων που αγωνίζεται. Τη σεζόν 1936-37 ο Ολυμπιακός θα τερματίσει πρώτος στη Β’ κατηγορία, αλλά δεν θα αγωνιστεί στην Α’ λόγω της κατάργησης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και της επιστροφής των τριών μεγάλων (ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή) της πόλης στα τοπικά πρωταθλήματα.

Στους αγώνες μπαράζ θα πάρουν μέρος οι 3 από τις 4 ομάδες που είχαν πάρει μέρος στην Α’ Κατηγορία την προηγούμενη χρονιά, Προσφυγική Ένωση (Μακεδονικός Νεάπολης), Ολυμπιακός Τερψιθέας και Μελιταίας, η ΜΕΝΤ ως πρωταθλήτρια θα παρέμεινε στην Α’ άνευ αγώνων και από τη Β’ Κατηγορία ο Ολυμπιακός και ο Αετός Παπαφη. Ο Ολυμπιακός Θεσσαλονίκης παρότι θα τερματίσει στην τρίτη θέση, πίσω από την Προσφυγική Ένωση και τον Ολυμπιακό Τερψιθέας. Έτσι οι δυο Ολυμπιακοί, Θεσσαλονίκης και Τερψιθέας, οδηγήθηκαν σε αγώνα μπαράζ ανόδου. Ο Ολυμπιακός Θεσσαλονίκης θα χάσει εκείνο το μπαράζ και θα επιστρέψει ξανά στη Β’ Κατηγορία, χωρίς δυστυχώς να αγωνιστεί καμία χρονιά στην πρώτη σε τάξη κατηγορία της ΕΠΣΜ, παρότι πρωταθλητής το 1935-36. Οι «ερυθρόλευκοι» θα μείνουν στη δεύτερη κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας μέχρι τη σεζόν 1938-39, όπου θα τερματίσει στη τελευταία θέση και θα διαλυθεί άδοξα.

 

Πηγή: staxera.wordpress.com

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet