Παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει παραταθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου στην Ιαπωνία λόγω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για έναν σημαντικό υγειονομικό κίνδυνο, τους περισσότερους από 10.000 εθελοντές που σταμάτησαν να εργάζονται φοβούμενοι τον κορονοϊό, τις διαμαρτυρίες που συνεχώς αυξάνονται και τις πιέσεις που υπάρχουν ακόμα και από φιλοκυβερνητικούς κύκλους, η κυβέρνηση του Γιοσιχίντε Σούγκα και η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) επιμένουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν ακόμη και αν εξακολουθεί να ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να σημειωθεί ότι η διοργάνωση αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει το καλοκαίρι του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, γεγονός που έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό της κατά 22%. Η Μισάκο Ιτσιμούρα, εκπρόσωπος Τύπου της πρωτοβουλίας «Hangorin no kai - No Olympics 2020», μιας πλατιάς συμμαχίας ακτιβιστών/στριών που εδώ και χρόνια, και όχι πάντα μέσα σε ευνοϊκούς κοινωνικούς συσχετισμούς, αγωνίζονται ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σε συνέντευξή της στην «Εποχή» μιλάει για τις δράσεις του αντιολυμπιακού κινήματος, τις επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, και την προοπτική της οριστικής ακύρωσής τους.

 

 

Πώς ξεκινήσατε την εκστρατεία σας;

Αρχίσαμε να οργανωνόμαστε ως πρωτοβουλία πριν από 8 χρόνια, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2013, όταν το Τόκιο ήταν ακόμη υποψήφια πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Δεδομένου ότι είχαμε δει και μάθει για τις αναγκαστικές εκτοπίσεις και την καταστολή εναντίον των φτωχών σε όλο τον κόσμο κάθε φορά που πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, αισθανθήκαμε τον κίνδυνο ότι το ίδιο θα συνέβαινε και στο Τόκιο. Έτσι, ένα υπάρχον δίκτυο ανθρώπων, κυρίως από άστεγους και αλληλέγγυους σε αυτούς, έκανε ένα κάλεσμα για να οργανωθούμε και να ξεκινήσουμε αυτήν την εκστρατεία, και πολλοί άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε αυτό. Να προσθέσω επίσης, ότι τα μέλη μας οργανώνουν και αρκετές άλλες δράσεις, όπως ενάντια στα πυρηνικά, για την εκπαίδευση και τη φροντίδα, για θέματα φύλου, ενάντια στον αυταρχισμό και στην επιτήρηση.

 

Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που σας υποστηρίζουν;

Η πρωτοβουλία μας ιδρύθηκε από ανεξάρτητους/ες ακτιβιστές/στριες και εξακολουθεί να μην έχει σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα.

 

Η έξαρση του Covid-19 και η αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών προσπαθειών για την καταπολέμησή του, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που συνεπάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και τη μεγάλη αύξηση του κόστους τους σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης, βλέπουμε ότι έχουν αλλάξει το κλίμα που υπήρχε μέχρι πριν από μερικούς μήνες, και σήμερα η ιαπωνική κοινωνία σε ποσοστό πάνω από 70% ζητάει να μην γίνει η διοργάνωση. Να πούμε περισσότερα; Πώς είναι τα πράγματα;

Υπάρχει πολύ μεγάλη εναντίωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα στις αυξανόμενες εκκλήσεις για την ακύρωσή τους, η εντελώς ανεπιθύμητη λαμπαδηδρομία έχει γίνει αντικείμενο διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα. Σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις φωνές για την ακύρωση των Αγώνων, η ΔΟΕ έχει ζητήσει μια «σίγουρη και ασφαλή διοργάνωση». Όμως αυτή «η ασφάλεια και η προστασία» δημιουργείται ληστεύοντας από τους ανθρώπους τους κοινωνικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την προστασία της ζωής και της υγείας τους. Υπάρχει μεγάλος θυμός για τον τρόπο που οι Ολυμπιακοί Αγώνες διαχωρίζουν την αξία της ζωής. Μετά από μια παύση έχουν ξαναρχίσει σε πολλά μέρη οι προετοιμασίες για την διοργάνωση, παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τους θανάτους. Κοντά στους χώρους διεξαγωγής των αθλημάτων έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή αποκλειστικών ολυμπιακών ζωνών και οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί έχουν εκτοπιστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ μεγάλη αποψίλωση των δασών, και η κατασκευή ειδικών χώρων μέσα στα πάρκα αναγκάζει τους ανθρώπους να πηγαίνουν σε άλλους μικρότερους ελευθέρους χώρους και να στριμώχνονται εκεί, με αποτέλεσμα αυτό να εμποδίζει την πρόληψη της μόλυνσης. Και στους δρόμους όπου πηγαίνουν και έρχονται συνεχώς τα ασθενοφόρα, έχουν δημιουργηθεί ειδικές λωρίδες για να περνούν τα ολυμπιακά οχήματα και μηχανήματα, και αυτό προκαλεί αγανάκτηση.

 

Η ιαπωνική κυβέρνηση πώς απαντά στο αίτημα για την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων; Γιατί επιμένει τόσο πολύ στη διεξαγωγή τους;

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτή η διοργάνωση είναι ασφαλής και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ωστόσο, από τα φθίνοντα ποσοστά αποδοχής της, φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι είναι δύσπιστοι τόσο για την ίδια την κυβέρνηση όσο και για την κενή γλώσσα της. Μέχρι σήμερα, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προωθήσει την αστική ανάπτυξη από πάνω προς τα κάτω στο όνομα της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να επιτρέψει σε ορισμένους μεγάλους προγραμματιστές, σε διαφημιστικές και σε κατασκευαστικές εταιρείες να κερδίσουν χρήματα σε ευνοϊκές συνθήκες. Με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, που είναι υπέροχα διακοσμημένοι με διάφορες εμπνευσμένες ιστορίες, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την τραγωδία που έχει καταστρέψει τη φύση και τη ζωή πολλών ανθρώπων ως μια αναπόφευκτη θυσία. Η πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες μέσα σε ένα ευνοϊκό πλαίσιο για αυτήν, έχει γίνει ένα πολύ διασκεδαστικό γεγονός για όλους.

 

Πόσο πιθανή θεωρείς την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων; Από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί αν θα διεξαχθούν ή όχι;

Δεν υπάρχει πια κανένα πολιτικό όφελος για την ιαπωνική κυβέρνηση αν τους διοργανώσει. Η ΔΟΕ δεν μπορεί πλέον να δεχτεί ότι είναι ένα ζόμπι και ότι έχει χρεοκοπήσει. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΔΟΕ έχουν χάσει την πρωτοβουλία να ακυρώσουν την διοργάνωση. Η θέληση του λαού λέει όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ως εκ τούτου πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ακυρωθούν ανά πάσα στιγμή. Η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει να υπακούσει στη βούληση του λαού, και η ΔΟΕ, η οποία δεν μπορεί να αποφασίσει για την ακύρωση, πρέπει να καταργηθεί.

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet