Η κοινωνία της Τήλου διεκδικεί να ανήκει σε εκείνους τους πολίτες του κόσμου, που σκοπός της ζωής τους είναι η κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Διεκδικούμε επίσης να κατατασσόμαστε στην ομάδα εκείνη των ανθρώπων, που χαίρεται μόνο όταν συμβάλει στην ευτυχία των άλλων. Η ευτυχία και η ευημερία του ανθρώπου δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με ένα υγιές φυσικό περιβάλλον γιατί το υγιές φυσικό περιβάλλον είναι θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα!

Η δημοτική αρχή του νησιού μας τα τελευταία 30 χρόνια, έχει αναπτύξει έντονη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική με πρώτη πράξη την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού, την ένταξη ολόκληρου του νησιού και των βραχονησίδων του στο δίκτυο Natura 2000, την ανακήρυξη μεγάλου μέρους του ως καταφύγιο άγριας ζωής και το επιστέγασμα των προσπαθειών μας είναι η διεθνής αναγνώριση αυτής της μικρής κουκίδας της χώρας μας, ως το Πρώτο Ενεργειακά Αυτόνομο Νησί της Μεσογείου με το Tilos Project.

Το έργο ήταν ενταγμένο στο πρωτοποριακό Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Horizon2020 –εγκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα και εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 11 εκ. ευρώ– με σκοπό την ανάπτυξη και λειτουργία ενός έξυπνου, καινοτόμου μικροδικτύου ηλεκτροδότησης. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας και συμβάλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό το έργο έχει ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απαντήσεις σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο. Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι το έργο μας έχει ήδη αντιγραφεί και προωθείται για εγκατάσταση και σε άλλα μικρονήσια.

Το Tilos Project εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 21η Πλανητική Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι το 2015 αναφέροντας χαρακτηριστικά για αυτό πως με την υλοποίηση του έργου θα υπάρξει περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 2400 τόνους ετησίως, δηλαδή ετήσια μείωση κατά περίπου πέντε τόνους εκπομπών ανά μόνιμο κάτοικο του νησιού για διάρκεια είκοσι ετών, καθιερώνοντας έτσι την Τήλο ένα απτό παράδειγμα τοπικής κοινωνίας που πραγματώνει το όραμα για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Τον Ιούνιο του 2018 κατά την ημέρα έναρξης των εργασιών του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW, ανακοινώθηκε ότι το Tilos Project απέσπασε το πρώτο βραβείο του Ενεργειακού Νησιού καθώς και το βραβείο των Πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια στο Ελσίνκι, η ελληνική υποψηφιότητα για τα ευρωπαϊκά βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2019, ήταν αυτή του Δήμου Τήλου με το έργο Tilos Project που έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της κατηγορίας «Υποστήριξη της Ανάπτυξης των Πράσινων Αγορών και της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων», το οποίο και παρέλαβε αντιπροσωπεία της Ελλάδας από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι χαιρόμαστε πολύ που και άλλα νησιά ακολουθούν το παράδειγμα της Τήλου και αξίζουν στήριξη και υποστήριξη από την Πολιτεία γιατί δίνουν πολλά και δυστυχώς λαμβάνουν λίγα…

Μαρία Καμμά Η Μαρία Καμμά είναι δήμαρχος Τήλου Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet