Η τουριστική χρονιά έχει ξεκινήσει επισήμως από τις 15 Μαΐου, αλλά τα νούμερα των κρατήσεων και των αφίξεων παραμένουν χαμηλά. Οι τουριστικές επιχειρήσεις και το ελληνικό κράτος ευελπιστούν πλέον οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση τους επόμενους τέσσερις μήνες και να «σώσουν» το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας.

Νέο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό προκάλεσε η απόφαση της TUI του Ηνωμένου Βασιλείου να ακυρώσει τα πακέτα διακοπών έως τις 13 Ιουνίου προς Κρήτη, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Ζάκυνθο εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν αργότερα οι πτήσεις προς συγκεκριμένους προορισμούς, με βάση πάντα την πορεία της πανδημίας.

Είχε προηγηθεί στις 20 Απριλίου και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τοποθετούσε την Ελλάδα στις 100 χώρες, τις οποίες προέτρεπε τους Αμερικανούς να μην επισκεφθούν φέτος, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Όμως, σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 στις 2 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, μίλησε για «έκρηξη» αεροπορικής διασύνδεσης Ελλάδας–ΗΠΑ αυτή την περίοδο, που ξεπερνά ακόμη και τα επίπεδα προ πανδημίας και δημιουργεί ελπίδες για μεταστροφή του αρνητικού κλίματος.

Αισιόδοξη πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό και πως ο τουριστικός τζίρος θα διπλασιαστεί σε σχέση με το 2020 και θα αγγίξει το 40-50% του 2019, εμφανίστηκε η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Άντζελα Γκερέκου, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Mega.

Την ίδια ώρα, με στόχο την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού, ξεκινά και φέτος το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και επιδότηση για διαμονή σε καταλύματα και ολοκληρωμένα τουριστικά πακέτα. Ακόμη, ανακοινώθηκε νέο πακέτο ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων 420 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά, όμως, τα μέτρα στήριξης, η κατάσταση παραμένει υποτονική και η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χριστίνα Τετράδη, μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ανέφερε πως έως το τέλος Μαΐου είχε ανοίξει μόλις το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας.

«Ο τουρισμός προφανώς χρειάζεται ενίσχυση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως, έρχεται με τεράστια καθυστέρηση και είναι απολύτως ανεπαρκές για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ειδικά τις μικρομεσαίες, που λόγω της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας. Τη στιγμή, μάλιστα, που τα δάνεια “κοκκινίζουν”, ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός SSM βάζει επισήμως φρένο σε νέα δάνεια στον τουριστικό κλάδο και με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα να καραδοκεί», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Τουρισμού στον ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης.

Την 1η Ιουνίου η Ελλάδα ενεργοποίησε το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, το οποίο θα αποδεικνύει πως ένα άτομο έχει εμβολιαστεί ή υποβληθεί σε αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Στις 24 Μαΐου, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε στο ελληνικό κοινοβούλιο πως η χώρα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και ασφαλές τουριστικό πρόγραμμα, με προτεραιότητα την υγειονομική ασφάλεια. «Το περσινό άνοιγμα ήταν διαφήμιση για τη χώρα και οι μόνοι που είδατε δυσφήμιση ήσασταν εσείς», σχολίασε απευθυνόμενος στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, στις 19 Μαρτίου είχε δημοσιευθεί στο Sky News έρευνα που έκρινε αρνητικά το περσινό τουριστικό άνοιγμα και υποστήριζε πως η Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγόμενων κρουσμάτων Covid-19 στη Βρετανία το περασμένο καλοκαίρι, αμφισβητώντας επί της ουσίας τα λεγόμενα του έλληνα υπουργού.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet