Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 33ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 25 έως τις 29 Μαΐου. Την αναμετάδοση διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων του προοδευτικού και πράσινου χώρου. Παραβρέθηκαν ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, οι
Θράσος Φωτεινός, Σταύρος Προμπονάς, Θεόφιλος Κωτσίδης από την Πράσινη Αριστερά καθώς και οι Δημήτρης Πέτρου και Νταϊάνα Φακιολά, από το Κόμμα για τα Ζώα.
Το μεγάλο ενδιαφέρον του Συνεδρίου απέσπασε η κεντρική ομιλία της Συμπροέδρου των Γερμανών Πρασίνων και υποψήφιας για την Καγκελαρία της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, την οποία προλόγισε η Βούλα Τσέτση, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Αναλένα Μπέρμποκ , η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι για την κοινωνία, τους ανθρώπους και την ηγεσία της. Μετά από μια σειρά κρίσεων, έχει έρθει η στιγμή για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, με έμφαση στην πράσινη οικονομία, αλλά και ένα πιο δίκαιο αύριο για την κοινωνία των πολιτών της Ευρώπης. Η Α. Μπέρμποκ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως οι 27 χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα από κοινού. Ως προς το εργασιακό μέλλον των Ευρωπαίων, αναφερόμενη στη γερμανική κυβέρνηση και στην πανδημία του κορονοϊού καυτηρίασε το γεγονός ότι ουδέποτε έκανε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης. Με την ίδια λογική αντιμετωπίζεται και η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Όλοι συζητούν για αυτή, αλλά κανείς δεν παίρνει την απόφαση να σχηματοποιήσει το δρόμο της μετάβασης. Όσον αφορά τα καθεστώτα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως του Πούτιν και του Ερντογάν, τόνισε πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εργαστούν σκληρά ώστε να υπάρξει μια ενιαία φωνή από την ΕΕ όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης, με γνώμονα τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορεί η ΕΕ να σιωπά και χώρες όπως η Γερμανία να λειτουργούν με τελείως αντιφατικό τρόπο απέναντι στα άλλα κράτη της Ένωσης, λόγω των συμφερόντων της προς καθεστώτα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον North Stream 2.

Αξιοσημείωτη ήταν και η ομιλία της Πέτρα Ντε Σούτερ, αναπληρώτριας πρωθυπουργού της κυβέρνησης του Βελγίου, η οποία αναφέρθηκε στην τετραμερή κυβερνητική συμμαχία που συμμετέχουν οι Πράσινοι του Βελγίου μετά από 17 μήνες διαπραγματεύσεων, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην προστασία των δικαιωμάτων, τις πράσινες μεταφορές και την κλιματική προσαρμογή.

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων δήλωσε μετά το πέρας του συνεδρίου: «Είμαστε ικανοποιημένοι, τόσο από την προσέλευση των μελών μας και φίλων, που παρακολούθησαν την ομιλία, όσο και από τις τοποθετήσεις της Αναλένα Μπέρμποκ. Διαφαίνεται ότι αν τελικώς αναλάβει την Καγκελαρία της Γερμανίας, η χώρα μας θα τύχει θετικής αντιμετώπισης σε πολλά από τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η άνοδος που παρατηρείται στα οικολογικά πράσινα κόμματα πανευρωπαϊκά, αγγίζει και τους Οικολόγους Πράσινους, αφού νέες δυνάμεις κινητοποιούνται και κυρίως νέοι άνθρωποι προσεγγίζουν τους κόλπους του κόμματός μας. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους».

Πηγές του κόμματος χαρακτήρισαν ακατανόητη την απουσία του κόμματος των νέων Πράσινων (Χρυσόγελος, Τρεμόπουλος).  Οι ίδιες πηγές, τόνισαν ότι ο διάλογος των δυνάμεων της πολιτικής οικολογίας, με στόχο την ενότητα και την κοινή κάθοδο στις εκλογές, συνεχίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Πράσινη Αριστερά διοργανώνουν κοινή εκδήλωση με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων, τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet