Οι νέες γενιές μόνο από αφηγήσεις μπορούν να μπουν στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα της Ελλάδας των δεκαετιών του ‘50 και του ‘60. Μόνο; Τελικά, ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι...
Η Εισαγγελία Πειραιά, για παράδειγμα, φαίνεται ότι έθεσε ως στόχο να αναβιώσει το παλιό, σκληρό παρελθόν, καλώντας μαθητές στα αστυνομικά τμήματα «διά υπόθεσίν των» και βοηθώντας έτσι ώστε να δημιουργήσουν τα παιδιά τη δική τους προσωπική εμπειρία για το πόσο εκδικητικό μπορεί να γίνει ένα κράτος αν το θελήσει.
Τα παιδιά της Ιωνιδείου Σχολής του Πειραιά (ίσως το πιο ιστορικό σχολείο της πόλης) έκαναν κατάληψη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όπως χιλιάδες άλλα σ' όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενα για τα πλημμελή μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού στις σχολικές μονάδες. Η κατάληψη ήταν περισσότερο συμβολική, καθώς το κτίριο ουδέποτε κατελήφθη επί της ουσίας. Δύο από τους μαθητές, μία κοπέλα της Γ' Λυκείου και ένα αγόρι της Α' Λυκείου, έδωσαν on camera συνέντευξη στο ιστότοπο NEWS 24/7, μιλώντας με θάρρος και επιχειρήματα.
Ως δια μαγείας η Εισαγγελία Πειραιά σχημάτισε δικογραφία (!) εναντίον αυτών ακριβώς των παιδιών, με βάση ανώνυμες καταγγελίες γονέων που επίσης τα παιδιά τους φοιτούν στην Ιωνίδειο Σχολή. Η δικογραφία είναι ένα μνημείο χαφιεδισμού. Τα δύο παιδιά χαρακτηρίζονται «αλήτες» και ως εκπρόσωποι «δράκας αλητών», φέρονται να δρουν «για λογαριασμό αριστερών κομμάτων» και κατηγορούνται για βιαιοπραγία κατά του λυκειάρχη και για φθορά δημόσιας περιουσίας.
Πρόκειται για εξώφθαλμα, χονδροειδή ψέματα, αφού και ο ίδιος ο λυκειάρχης κατέθεσε γραπτώς στις αρχές ότι ουδέποτε έπεσε θέμα βιοπραγίας, λεκτικής ή σωματικής, είτε από τους δύο κατηγορούμενους μαθητές, είτε από οποιονδήποτε άλλον.
Η αυθαιρεσία, όμως, δεν σταματά στα παιδιά. Στο τμήμα (του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά) κλήθηκαν και γονείς, μέλη του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, επειδή είχαν εκφράσει επίσημα τη συμπαράστασή τους στους μαθητές. Και όλα αυτά, Ιούνιο μήνα, λίγο πριν τη μεγάλη μάχη που πολλά παιδιά του σχολείο θα δώσουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της εκπαίδευσης στον Πειραιά για να παραφράσουμε λίγο τον Σαίξπηρ. Ώσπου να το ανακαλύψουμε, μερικές ρητορικές ερωτήσεις προς τον απόφοιτο της Ιωνιδείου Σχολής και σημερινό υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη: Εγκρίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τέτοιου είδους μεθοδεύσεις που στρέφονται κατά των μαθητών και των γονέων τους, στο πιο κρίσιμο, μάλιστα, κομμάτι της φετινής σχολικής σεζόν; Μήπως διώκεται το φρόνημα ανηλίκων και ενηλίκων και δεν το έχουμε καταλάβει; Γιατί, τέλος πάντων, η Δικαιοσύνη αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα οκτώ μήνες μετά την κατάληψη; Σε κάθε περίπτωση, θα επανέλθουμε.