Απαγορεύεται να καταθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ως μάρτυρες στα δικαστήρια σε υποθέσεις που εμπλέκεται το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με γνωμοδότηση που υπογράφεται από νομική εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η πρωτοφανής γνωμοδότηση προκλήθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου, όπως «διευκρίνισε» εκ των υστέρων, η νομική σύμβουλος, να απαγορεύσει τη μαρτυρία υπαλλήλων του υπουργείου που αφορούσαν υποθέσεις συμβασιούχων που απολύθηκαν και ζητούσαν την επαναπρόσληψή τους ,καθώς καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» .

Να θυμίσουμε εδώ πως το υπουργείο Μετανάστευσης λειτουργεί υποστελεχωμένο έχοντας σε μεγάλο ποσοστό καλύψει τις οργανικές θέσεις με εργαζόμενους με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου.

Μάλιστα, ένα χρόνο νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης, επικαλούμενος την υποστελέχωση όρισε ως Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσία του υπουργείου, ιδιώτη μετακλητό υπάλληλο, συνδικαλιστικό στέλεχος της ΝΔ, ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρείας. Πριν ακόμα δημοσιευθεί το ΦΕΚ του διορισμού του, ο εν λόγω μετακλητός, υπέγραφε προκήρυξη έργου αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ με διαγωνισμό… διαπραγμάτευσης. Πέραν των ερωτημάτων που προκύπτουν για τη νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας υπήρξε κατάφωρη παραβίαση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και του Συντάγματος, αλλά και κάθε έννοια αξιοκρατίας, αναφορικά με την κατάληψη θέσεως ευθύνης δημόσιας υπηρεσίας από ιδιώτη. Για αυτά τα πρωτοφανή είχε υπάρξει μάλιστα, πληθώρα δημοσιευμάτων και παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη ευαισθησία από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η απαράδεκτη γνωμοδότηση όμως αποσκοπεί, κατά τη γνώμη μας, να απλώσει ένα πέπλο φόβου πάνω από το υπουργείο Μετανάστευσης, ενδεχομένως αναφορικά με παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια. Ανοίγει, επίσης, μια απαράδεκτη πρακτική που στόχο έχει το γενικευμένο εκφοβισμό των Δημοσίων Υπαλλήλων προκειμένου να αποτρέψει την εκ της θέσεως της σημαντική τους μαρτυρία σε μια σειρά από δυσώδεις υποθέσεις που εμπλέκεται ή θα εμπλακεί η σημερινή διακυβέρνηση.

 Πρακτικά, η Νομική Σύμβουλος, δηλαδή ο υπουργός Μετανάστευσης Μηταράκης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, απειλώντας, απαιτούν από τους δημοσίους υπαλλήλους να παραβούν το καθήκον τους απέναντι στην αλήθεια, τον νόμο και τις συνταγματικές επιταγές, προκειμένου να προασπίσουν υπουργούς και πολιτικές που στρέφονται ενάντια στο πραγματικό δημόσιο συμφέρον, τις αξίες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης. Στερεί από τους δημόσιους υπαλλήλους την ιδιότητα του να είναι πολίτες και να ασκούν κοινωνικό έλεγχο, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ελεύθερος πολίτης. Πρόκειται πραγματικά για μια ακραία καθεστωτική λογική και για πραγματικά επικίνδυνους ανθρώπους που οδηγούν τη χώρα πίσω στις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας.

Γιώργος Πετρόπουλος Ο Γιώργος Πετρόπουλος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet