Τι ακριβώς προϋποθέτει μια «κανονική ΜΕΘ» σε επίπεδο στελέχωσης, εξοπλισμού, προδιαγραφών ασφαλείας;

Τι λέει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας: «Οι εξειδικευμένοι γιατροί ΜΕΘ έχουν τα προσόντα που απαιτούνται για την άσκηση της εντατικής θεραπείας. Ο αριθμός τους υπολογίζεται βάσει των κρεβατιών της ΜΕΘ, του αριθμού των εφημεριών, του υπολογισμού των απουσιών για κανονική άδεια, για ασθένεια καθώς και για εκπαιδευτικούς, διδακτικούς και ερευνητικούς λόγους. Τουλάχιστον 6 γιατροί για 6 κρεβάτια είναι απαραίτητοι για ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος. Για ΜΕΘ μεγαλύτερες των 6 κλινών και για τις επιπλέον κλίνες η αναλογία του αριθμού των γιατρών πρέπει να ανέρχεται σε 1 γιατρό ανά 3 κλίνες ΜΕΘ....»

Για δε τους νοσηλευτές: «Οι νοσηλευτές της εντατικής θεραπείας αποτελούν πλήρως εκπαιδευμένο προσωπικό που έχει επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική. Ο αριθμός των απαραίτητων νοσηλευτών προσδιορίζεται ανάλογα με το επίπεδο της παρεχόμενης παρακολούθησης και νοσηλείας κ.λ.π. Ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών είναι κατ’ ελάχιστον 4 νοσηλευτές για κάθε κλίνη.

Για κάθε έξι κλίνες είναι απαραίτητη η παρουσία ενός νοσοκόμου/τραυματιοφορέα και ενός βοηθού θαλάμου αποκλειστικής απασχόλησης ειδικά εκπαιδευμένου για τις ανάγκες της ΜΕΘ πρωί και απόγευμα. Ένας φυσικοθεραπευτής αποκλειστικής απασχόλησης πρέπει να βρίσκεται για κάθε 4 κρεβάτια σε καθημερινή βάση πρωί και απόγευμα.».

Με κανένα τρόπο αυτά τα διεθνή standards δεν ικανοποιούνται στις περισσότερες ελληνικές ΜΕΘ. Ειδικά για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό η κατάσταση είναι δραματική. Γι’ αυτό επιβάλλεται η αύξηση του προσωπικού με τις αναγκαίες προσλήψεις και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι αποσιωπήθηκε από την επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου αυτή η κρίσιμη πλευρά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι απόδειξη του πόσο η επιστημονική αλήθεια αποσιωπάται λόγω κομματικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.

Μια σύγχρονη κλίνη ΜΕΘ με τον αναπνευστήρα της, τα μόνιτορ και την υποστηρικτική υποδομή κοστίζει περίπου 30.000 – 35.000 ευρώ. Για 1000 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που έχει ανάγκη το σύστημα υγείας χρειάζονται 30.000.000 ευρώ. Δεν αξίζει μια τέτοια επένδυση;

 

Στην Ελλάδα έμπαιναν στις ΜΕΘ σε αντίθεση με αλλού μόνο οι διασωληνωμένοι. Γιατί αυτό;

Λόγω έλλειψης των αναγκαίων κλινών ΜΕΘ. Εδώ δεν αρκούν οι κλίνες ΜΕΘ για τους διασωληνωμένους (αρκετοί παραμένουν σε κοινούς θαλάμους για μέρες). Εντατική μονάδα όμως δεν είναι πάντα ταυτόσημη με τη «διασωλήνωση». Υπάρχουν ασταθείς ασθενείς που με εντατική παρακολούθηση μπορούν να αποφύγουν τη διασωλήνωση και τη μηχανική αναπνοή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η πίεση για την περιζήτητη κλίνη ΜΕΘ οδηγεί σε βεβιασμένη έξοδο πριν την πλήρη σταθεροποίηση της κατάστασης ασθενών που έχουν απογαλακτιστεί από τον αναπνευστήρα.

 

Πόσο επιβαρύνει την κατάσταση ενός ασθενούς η καθυστέρηση/αναμονή για εισαγωγή ή μια μεταφορά;

Διπλασιάζει (κατ’ άλλους τριπλασιάζει τη θνητότητα).

 

Είναι αναπόφευκτες οι λοιμώξεις με άλλα παθογόνα βακτήρια μέσα στις ΜΕΘ;

Εξαρτάται από τη διάρκεια παραμονής του ασθενούς, το υποκείμενο νόσημα, τη βαρύτητα της γενικής του κατάστασης αλλά και την ορθή διαχείριση της χρήσης των αντιβιοτικών. Όχι μόνο εντός ΜΕΘ αλλά και στις κλινικές πτέρυγες, καθώς και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι μια αλυσίδα σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών (ακόμα και στις απλές ιώσεις) οδηγεί σε «πανδημία» πολυανθεκτικών παθογόνων μικροβίων (και όχι ιών) στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

 

Υπάρχει κίνδυνος οι κακές «αποδόσεις» κάποιων περιφερειακών νοσοκομείων να δώσουν άλλοθι για κλείσιμό τους;

Βεβαίως. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και το 2011-2012. Τότε, με τα ίδια επιχειρήματα έκλεισαν 7 νοσοκομεία στην Αττική. Και πλημμύρισαν με ράντζα τα νοσοκομεία των υποτιθέμενων «καλών αποδόσεων» όπως το Αττικό. Και τώρα με την πανδημία που δημιουργήθηκε η ανάγκη για κλίνες νοσοκομείων ή ΜΕΘ φάνηκε το έλλειμμα. Η γενική νοσηρότητα δεν έβρισκε χώρο εισαγωγής, πολλά νοσοκομεία έγιναν «μιας νόσου» με απροσδιόριστες ως τώρα συνέπειες. Αντιμετωπίζουν τη δημόσια υγεία με όρους «απόδοσης», δηλ. κόστους – οφέλους, όπως στα χρηματιστήρια.

Τότε ήταν τα μνημόνια, τώρα είναι οι συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Με αυτές, η παραδοσιακή διάκριση κράτους – αγοράς στην οποία στηρίχτηκε η νεοσυντηρητική πολιτική για «λιγότερο κράτος», καταργείται. Ο σύγχρονος καπιταλισμός θέλει και περισσότερο κράτος και περισσότερη αγορά σε

Και κάτι ακόμα: Η μισθοδοσία για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ (περίπου 30.000) δεν ξεπερνάει τα 450.000.000 ετησίως ούτε το ένα εικοστό της αξίας της νέας αγοράς του αιώνα (Rafal κλπ). Το κόστος νοσηλείας ασθενή στη δημόσια ΜΕΘ είναι 883,2 ευρώ, ανά ημέρα ενώ το κόστος πτήσης ενός F16 είναι 15.000 ευρώ την ώρα.

 

Ο Μιχάλης Ρίζος είναι εντατικολόγος και πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Αττικόν.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet