«Στέλνουμε την αγάπη μας στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο! Πρέπει όλοι να αισθάνονται αγαπητοί και αποδεκτοί!» Μ’ αυτές τις λέξεις και «βάφοντας» το σήμα του στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ο ΟΦΗ έγινε η πρώτη (και μέχρι στιγμής η μοναδική) ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας που στήριξε ανοιχτά και δημόσια τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και το επερχόμενο Pride. Πράξη σχεδόν ριζοσπαστική για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά. Με σύνθημα «ένα νησί, μια ομάδα, μια αγκαλιά» η κρητική ομάδα φιλοξένησε 25 παιδιά τα οποία κατάγονται από εμπόλεμες περιοχές της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Τα παιδιά παρακολούθησαν τον αγώνα της ομάδας με τη Λαμία, ενώ συνόδευσαν και τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS κυκλοφόρησε συλλεκτικό T-shirt “Say NO to AIDS”, με όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις να πηγαίνουν στη ΜΚΟ «Κέντρο Ζωής». Επίσης, ο κρητικός σύλλογος στηρίζει σταθερά το έργο του Συλλόγου Αθλούμενων Νεφροπαθών και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
«Ομάδα με αξίες και πιστεύω»
Για την κοινωνική δράση του ΟΦΗ μίλησε στην “Εποχή” ο Μανώλης Βογιατζάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας του συλλόγου.
Πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση, να βάψει το σήμα του ο ΟΦΗ;
Η αλήθεια είναι ότι για τον περισσότερο κόσμο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ριζοσπαστική κίνηση, αφού μέχρι στιγμής στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είχε γίνει κάτι παρόμοιο. Για την ομάδα μας, όμως, και τον τρόπο που λειτουργεί τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα σταθερό βήμα βασισμένο στις ηθικές αξίες και τα πιστεύω μας. Το μήνυμα, άλλωστε, που θέλαμε να περάσουμε ήταν ξεκάθαρο: «Πρέπει όλοι να αισθάνονται αγαπητοί και αποδεκτοί». Μην ξεχνάμε ότι δεν αποτελεί «φωτοβολίδα» στην καθημερινότητα της ομάδας μας. Είναι μια συνέχεια προηγούμενων δράσεων, όπως η φιλοξενία προσφυγόπουλων στο γήπεδό μας, οι επισκέψεις αθλητών και του κ. Πουρσανίδη στα δημοτικά σχολεία της Κρήτης, η ομαδική συμμετοχή σε εθελοντικές αιμοδοσίες, η έμπρακτη στήριξη των ποδοσφαιριστών στους πλημμυροπαθείς της Χερσονήσου, αλλά ακόμα και το “pasillo» στον πρωταθλητή πριν έναν χρόνο, σε ένδειξη σεβασμού τόσο προς τους αθλητές όσο και προς το ίδιο το άθλημα. Έχουμε σταθερή θέση ως ομάδα και τη στηρίζουμε.
Πώς αντέδρασαν οι φίλαθλοι στην πρωτοβουλία;
Οι αντιδράσεις ήταν μοιρασμένες και αναμενόμενες, γιατί στον χώρο του ποδοσφαίρου οι περισσότεροι επιλέγουν να αποφύγουν το συγκεκριμένο θέμα, αποφεύγοντας παράλληλα τις αντιδράσεις που θα προκύψουν. Θα μπορούσα να πω ότι οι απόψεις ήταν μοιρασμένες, ή μάλλον για να είμαι πιο ξεκάθαρος, από τη μία ένα μεγάλο ποσοστό που αλληλοεπίδρασε στη συγκεκριμένη ανάρτηση δεν είδε με θετικό μάτι αυτή την κίνηση της ομάδας. Αναμενόμενο και απόλυτα σεβαστό.
Από την άλλη, υπήρξε κι ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό φιλάθλων που στήριξε απόλυτα την συγκεκριμένη συμβολική κίνηση, η οποία διήρκησε δύο μέρες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ «αγκάλιασε» την πρωτοβουλία μας και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Πολλοί μάς έστειλαν μήνυμα, αναφέροντάς μας ότι είναι περήφανοι που η αγαπημένη τους ομάδας τολμά να θίξει ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, δίνοντας το φωτεινό παράδειγμα στα νέα παιδιά σχετικά με τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ως ομάδα σεβόμαστε και τη μία άποψη και την άλλη. Δεν απορρίπτουμε κανέναν και προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τη γνώμη των φιλάθλων μας. Αυτό κάνουμε πάντα, αυτό θέλουμε να κάνουμε και τώρα, λαμβάνοντας εμείς την τελική απόφαση, για την οποία και κρινόμαστε. Δεχόμαστε κάθε άποψη, ακόμα κι αν μας ασκείται σκληρή κριτική.
Πόσο δύσκολο είναι μια επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα να έχει κοινωνική δράση στην Ελλάδα;
Δεν θα έλεγα ότι είναι δύσκολο. Ουσιαστικά είναι θέμα απόφασης και θέσης της κάθε ομάδας. Το πιο σημαντικό, πάντως, είναι η κάθε ομάδα, είτε αποφασίσει να έχει κοινωνική δράση είτε όχι, να ακολουθεί μια σταθερή πορεία και να την υποστηρίζει. Για την εποχή μας θεωρώ αδιανόητο ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος, τον οποίο ακολουθεί αρκετός κόσμος, να μην έχει κοινωνική δράση. Οι ομάδες μπορούν να εμπνεύσουν τα νέα παιδιά και ουσιαστικά να τους περάσουν τόσο το μήνυμα του εθελοντισμού όσο και της αγάπης προς το άθλημα.
Πώς βλέπετε γενικότερα το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τη θέση του ΟΦΗ σ’ αυτό;
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κάνει βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο των προηγμένων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, αλλά όσο μπαίνουν στον χώρο νέοι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερη επίδραση έχουν στην αλλαγή της νοοτροπίας. Εμείς στον ΟΦΗ προσπαθούμε να πράττουμε πάντα με γνώμονα το καλό του αθλήματος. Να σεβόμαστε τον πρωταγωνιστή που δεν είναι άλλος από τον ποδοσφαιριστή, να σεβόμαστε τον φίλαθλο και φυσικά το ίδιο το άθλημα.