Η ασφαλής επανεκκίνηση του τουρισμού και των ταξιδίων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στην Ευρώπη σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την αναχαίτιση της πανδημίας –και όσον αφορά την Ελλάδα είναι απολύτως αναγκαίο το 2021 να είναι καλύτερη τουριστική χρονιά από το 2020 για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσαμε επιτακτικά από πέρυσι τον Ιούνιο με ψηφίσματα να θεσπιστούν ενιαία πρωτόκολλα και κανόνες για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στα ταξίδια στην ΕΕ. Στο αίτημά μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση με την πρότασή της για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID–19, που δεν αποτελεί παρά την τεχνική προσέγγιση για ένα ενιαίο πλαίσιο διευκόλυνσης των διασυνοριακών μετακινήσεων στη βάση τριών κοινά αποδεκτών και επαληθεύσιμων πιστοποιητικών για όσους: είτε ανάρρωσαν από τον ιό και έχουν αντισώματα, είτε έχουν ελεγχθεί και ταξιδεύουν με αρνητικό τεστ, ή έχουν εμβολιαστεί. Η απόφαση, ωστόσο, και η ευθύνη παραμένει στα κράτη–μέλη για τις προϋποθέσεις του ασφαλούς ανοίγματος των συνόρων τους.
Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε ένα από τα πιο σκληρά και μεγαλύτερα σε διάρκεια λοκντάουν στην Ευρώπη, όμως απέτυχε να ελέγξει την πανδημία, προτού ανοίξει τα σύνορά για τον τουρισμό στις 15 Μαΐου, με αποτέλεσμα η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας να παραμένει άσχημη μέχρι και σήμερα και η Ελλάδα να εξακολουθεί επομένως να βρίσκεται εκτός της πράσινης λίστας για ταξίδια από πολλές άλλες χώρες. Πρόκειται για ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς η φήμη της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού αποτελεί κυρίαρχη προϋπόθεση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ταξιδιωτικού κοινού.
Αβεβαιότητα και ανησυχία
Εξαιτίας της λανθασμένης κυβερνητικής διαχείρισης στην επιδημιολογική κατάσταση,
υπήρξαν ακυρώσεις σε ταξιδιωτικά προγράμματα ξένων tour operators και σε προγραμματισμένες πτήσεις προς τη χώρα μας έως το τέλος Ιουνίου. Η τουριστική περίοδος μετατέθηκε ουσιαστικά από τον Ιούλιο και μετά, και ενώ είναι ευχή όλων μας να έχει διάρκεια, διότι ο τουρισμός στηρίζει την εθνική μας οικονομία, ακόμη επικρατεί αβεβαιότητα και ανησυχία.
Η κυβέρνηση όφειλε επίσης να έχει διαβουλευτεί με όλους τους φορείς και να έχει λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε επιμέρους επαγγελματικού τομέα του τουρισμού, καθώς διαφορετικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία, οι περισσότερες από 40.000 μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, τα τουριστικά γραφεία και λεωφορεία, οι επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού και γιώτινγκ, ή οι ξεναγοί.
Επέλεξε, όμως, τελικά να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο υγειονομικής θωράκισής του:
-
με καθυστερήσεις στην έκδοση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα τουριστικά καταλύματα που ανακοινώθηκαν στο παρά ένα του ανοίγματος, παρότι αφορούσαν μικρές βελτιώσεις των περσινών
-
με ελλείψεις ακόμη και σήμερα στην επανέναρξη δραστηριοτήτων, όπως οι οργανωμένες ξεναγήσεις και τα συνέδρια
-
με ελλιπή και συγκεχυμένη πληροφόρηση για τους ταξιδιώτες, όσον αφορά, για παράδειγμα, το άνοιγμα των μουσείων, τη λειτουργία των εστιατορίων και χώρων διασκέδασης με μουσική, τις εκδρομές με επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
Ταυτόχρονα, τα κυβερνητικά μέτρα οικονομικής στήριξης από την αρχή της πανδημίας παραμένουν ανεπαρκή, αφήνοντας απροστάτευτες πολλές μικρές επιχειρήσεις μπροστά στην απειλή της επιβίωσής τους και τον κίνδυνο λουκέτων και απολύσεων. Μέχρι και σήμερα, οι επίσημοι φορείς εκπροσώπησης των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουρισμού μας, καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, λόγω ανεδαφικών προϋποθέσεων που τέθηκαν. Και παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει μόλις 420 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις 2,5 – 5% του τζίρου των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων του 2019, που δεν επαρκούν για τη βιώσιμη επαναλειτουργία τους.
Τα απαραίτητα μέτρα
Από τη σημερινή μου θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, αλλά και με την εμπειρία μου ως υπουργός Τουρισμού 2015–2019, έχοντας κληθεί να αντιμετωπίσω διαδοχικές σοβαρές κρίσεις στον τουρισμό, είχα προτείνει από τις αρχές της χρονιάς σε δημόσιες τοποθετήσεις μου ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων για την Ελλάδα:
• Ολοκληρωμένο σχέδιο υγειονομικής θωράκισης και τουριστικής επανεκκίνησης, μετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς πριν το άνοιγμα του τουρισμού.
• Τεστ πριν την άφιξη για όσους ταξιδεύουν στη χώρα μας, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, και τουλάχιστον μέχρι τη συλλογική ανοσία. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση της ευρωομάδας μας, που ζητήσαμε από την Κομισιόν και τα κράτη–μέλη τα τεστ να γίνονται δωρεάν, για να μην καταστεί αποτρεπτικό το κόστος των ταξιδίων και να αποφευχθούν διακρίσεις σε βάρος των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών.
• Τακτικά δωρεάν τεστ στις δομές φιλοξενίας, τόσο για τους επισκέπτες όσο και τους εργαζόμενους.
• Κατά προτεραιότητα εμβολιασμό όλων των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες, που θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί.
• Έγκαιρο εμβολιασμό σε όλα τα νησιά και τουριστικούς προορισμούς, πριν την άφιξη επισκεπτών.
• Επείγουσα οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, θέση μου που έχει υιοθετηθεί επανειλημμένως σε ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
• Γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, ύψους 700 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ από πέρυσι, με στόχο να στηριχθούν τοπικές οικονομίες και οι κοινωνίες, που την περσινή χρονιά αιμορράγησαν οικονομικά.
Είναι εξαιρετικά κρίσιμο η φετινή τουριστική περίοδος να έχει διάρκεια, ώστε να ανακάμψει ο τουριστικός κλάδος και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μία σειρά από παραγωγικοί κλάδοι και επαγγέλματα που στηρίζονται στον τουρισμό.