Δραπετσώνα, απόγευμα Παρασκευής, 4 Ιουνίου, δεξιά και αριστερά τα διαφημιστικά μπάνερ ενημερώνουν ότι τώρα πραγματοποιείται το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25, με κεντρικό σύνθημα «Μαζί αποφασίζουμε». Στα περίπτερα του κόμματος εξελίσσεται σιγά – σιγά η διαπίστευση των 500 συνέδρων που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της χώρας.

Στις 9 μμ αρχίζουν οι χαιρετισμοί: ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η Τζώρτζια Αργυροπούλου, η χήρα του Μανόλη Γλέζου, ο πρεσβευτής της πολύπαθης Παλαιστίνης, οι «συνοδοιπόροι» της Progressive International και του DiEM25 (Σλάβοϊ Ζίζεκ, Νόαμ Τσόμσκι κ.α.), ο Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Χρήστος Κατσιώτης (ΚΚΕ).

Στο βήμα ανεβαίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, για να θέσει το πολιτικό πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου. Ξεκινάει την ομιλία του αισθανόμενος την ανάγκη του να οριοθετηθεί ως προς τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ήταν 20η Φεβρουαρίου του 2015. Μόλις είχα βγει από το Eurogroup, κατάκοπος αλλά ικανοποιημένος που είχα εξασφαλίσει ένα 4μηνο για να προετοιμάσουμε τη ρήξη –ένα 4μηνο απαραίτητο για το παράλληλο σύστημα πληρωμών και, ναι, αν χρειαζόταν, τη δραχμή. Τότε έμαθα ότι ο Γλέζος ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο μας που είχε στηρίξει την κυβέρνησή μας. Ο οικουμενικός, ο διαχρονικός παρτιζάνος διέκρινε εκείνο που δεν είχα δει! Είχε δει ότι το 4μηνο που νόμιζα ότι θα χρησιμοποιούσαμε για να προετοιμάσουμε τη ρήξη, ώστε να μην χρειαστεί καν να την κάνουμε, η ηγεσία μας το ήθελε για να προετοιμάσει, πίσω από την πλάτη σας, πίσω από την πλάτη μου, τη συνθηκολόγηση. Εμείς κοιτάζαμε στα μάτια την τρόικα και της παίρναμε τα μέτρα. Στην ηγεσία, όμως, κοίταζαν εμάς όλους ως το εμπόδιο στα σχέδιά τους. Ο Μανόλης, μαζί με τον Μίκη πρέπει να πω, το είχαν δει».

Στη συνέχεια κάνει αναδρομή στη χρεοκοπία της χώρας από το 2010 και στο καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας που έχει διαμορφωθεί, για να τονίσει την ανάγκη υπεύθυνης, εποικοδομητικής ανυπακοής στα σχέδια της εγχώριας και ξένης ολιγαρχίας.

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, είπε με έμφαση: «Εκεί που εμείς ψάχνουμε τη ρεαλιστική ουτοπία, εκείνοι οραματίζονται μια κλεπτοπία! Αυτή δεν είναι καν κυβέρνηση. Είναι η “Μητσοτάκης Α.Ε.”, στην οποία ούτε ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή χωρά, ούτε ο νεοφιλελευθερισμός της Θάτσερ χωράνε –τίποτα δεν χωρά αν δεν προσφέρεται για άμεση εκταμίευση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισήμανε: «Δεν είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε τον προηγούμενο πόλεμο. Είμαστε εδώ για προετοιμαστούμε για εκείνον που έρχεται. Η ρήξη που δεν έγινε το 2015, θα γίνει. Σήμερα έχουμε έναν δυστοπικό μετακαπιταλισμό, που ονομάζω τεχνοφεουδαρχία… Πρόκειται για νέα μορφή φεουδαρχίας, οικοδομημένη στην ψηφιακή τεχνολογία και πλήρως εξαρτημένη από τα βουνά χρήματος που παρέχει στους νέους φεουδάρχες το κράτος μέσω των κεντρικών τραπεζών… Στόχος μας είναι να τον κατανοήσουμε, πριν τον ανατρέψουμε. Για να τον ανατρέψουμε πρέπει να πάμε πολύ πέρα από τον πράσινο κεϋνσιανισμό, που, ναι μεν, είναι αναγκαίος, αλλά δεν είναι ικανός να φέρει την ανατροπή. Γι’ αυτό πρέπει να περάσουμε από την αναδιανομή πλεονασμάτων, στην αναδιανομή των μέσων παραγωγής». Τόνισε, μάλιστα, ότι η ανάλυση αυτού του φαινομένου θα είναι το αντικείμενο του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου, τον επόμενο Νοέμβριο.

Μιλώντας για την παλλαϊκή συστράτευση στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι αυτή αφορά όλες και όλους, κόμματα, κινήσεις και κινήματα. Παράλληλα, έθεσε και πάλι μια σειρά ερωτημάτων προς τον ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση διαλόγου –χωρίς όμως να έχει πάρει απάντηση, όπως ισχυρίστηκε– που αφορούν στην κατάργηση της πώλησης των κόκκινων δανείων, την κατάργηση του «Ηρακλή» και την ίδρυση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Επίσης, εστίασε σε τέσσερις άμεσες προτάσεις – ανάσες προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας: α)κουρέματα χρεών, εισφορών και φόρων για τους μη προνομιούχους, β) το σύστημα «Οδυσσέας», που πετά έξω από τη χώρα τα αρπακτικά ταμεία, καταργεί τον ΗΡΑΚΛΗ και τον αντικαθιστά με Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης των Κόκκινων Δανείων, γ) το υπερσύγχρονο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών «Δήμητρα» που δίνει ανάσες ρευστότητας σε πολίτες και Δημόσιο –και το οποίο, αν χρειαστεί, μετατρέπεται σε εθνικό νόμισμα και, δ) την εταιρεία «Αθηνά», που ανακτά τη λαϊκή κυριαρχία επί της δημόσιας περιουσίας αντικαθιστώντας το Υπερταμείο. Αυτές οι προτάσεις συνδέονται άρρηκτα «με το πλάνο μας για την πράσινη, μετακαπιταλιστική, φεμινιστική κοινή ευημερία», είπε χαρακτηριστικά.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 6 Ιουνίου, με την έγκριση του συνόλου των πολιτικών θέσεων από το 92,48% των συνέδρων, με την έκδοση ψηφισμάτων για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και την επιβολή κυρώσεων στο Κράτος του Ισραήλ, καθώς και για την «παλλαϊκή ενότητα για ρήξη με την ολιγαρχία». Τέλος, έγινε διεύρυνση των οργάνων του κόμματος: η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται πλέον από 200 μέλη, με την προσθήκη μέσω κλήρωσης 64 νέων μελών (50 με τοπική εκπροσώπηση, 10 από τους απόδημους και το brain drain και 4 από τη Νεολαία) και η Πολιτική Γραμματεία αριθμεί πλέον 20 μέλη, με κλήρωση 2 επιπλέον μελών, αλλά και την προσθήκη δύο νέων μελών από το brain drain και τον απόδημο ελληνισμό και 1 εκπρόσωπο της Νεολαίας.

Όχι στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25, αναφερόμενος στην πανελλαδική, πανεργατική κινητοποίηση, δήλωσε στην «Εποχή»: «Η μαζική, ηχηρή απάντηση του κόσμου της εργασίας και ολόκληρης της κοινωνίας στον κ. Χατζηδάκη και στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι πολύ σημαντική. Ο εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω. Τους έχουν ήδη στερήσει αρκετά διαχρονικά όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Στη νέα αυτή κόλαση και ζούγκλα, με την πλήρη εξατομίκευση της εργασίας και τις συνθήκες λάστιχο, λένε ένα μεγάλο “Όχι”».

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet