Αυτό που παρατηρούμε να γίνεται στην Ελλάδα στον χώρο του έντυπου  και ηλεκτρονικού Τύπου, συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων ή επιχειρηματικών ομίλων, συνδεδεμένων τις περισσότερες φορές με την εξουσία, μονοπωλούν την ενημέρωση, την ίδια στιγμή που τα ανεξάρτητα ή/και αριστερά ΜΜΕ προσπαθούν να επιζήσουν με πενιχρά οικονομικά μέσα. Για την κατά το δυνατόν αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, το transform! europe στηρίζει την πρωτοβουλία του transform! Italia, οργάνωσης–μέλους της, που αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου αριστερών ΜΜΕ ευρωπαϊκών εφημερίδων, περιοδικών και ιστοσελίδων, με τον φιλόδοξο στόχο της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που δεν θα επηρεάζεται μονομερώς από την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία των μεγάλων, και εν πολλοίς διαπλεκόμενων μέσων ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε, στις 7 Μαΐου, διαδικτυακή εκδήλωση με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας Συμμαχίας Μέσων Ενημέρωσης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Πατρίκ Λε Γιαρίκ και Γκαέλ ντε Σαντίς (L'Humanité, Γαλλία),  Γκέμα Ντελγάδο (Mundo Obrero, Ισπανία), Μαριάνα Καρνέϊρο (Esquerda.net, Πορτογαλία), Σιμόνα Ματζορέλι και Λεονάρντο Φιλίπι (Left, Ιταλία), Μαλγκορζάτα Κουλμπαζέσκα-Φίγκατ (Strjke.eu, Πολωνία), Αργύρης Παναγόπουλος (Η Αυγή, Ελλάδα), Χάρης Γολέμης (Η Εποχή, Ελλάδα), ενώ δεν κατάφερε να πάρει μέρος εκπρόσωπος της γερμανικής εφημερίδας Neues Deutschland, η οποία έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να συμμετάσχει στη Συμμαχία. Συμμετείχαν επίσης οι Ρομπέρτο Μορέα  και Ρομπέρτο Μουζάκιο του transform! italia, και η Μιλένα Γκέγκιος του transform! europe.

Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν συνοπτικά στην ιστορία, την οργάνωση και το προσωπικό των μέσων στα οποία δραστηριοποιούνται, παρουσίασαν τη γενικότερη κατάσταση των ΜΜΕ στη χώρα τους, και αντάλλαξαν απόψεις για τις μελλοντικές δράσεις της κοινής προσπάθειας. Υποβλήθηκαν πολλές σκέψεις, οι κυριότητες από τις οποίες ήταν οι εξής:           

α) ανταλλαγή άρθρων μεταξύ των μελών του δικτύου, β) διοργάνωση webinars για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, γ) συμμετοχή σε φεστιβάλ  ΜΜΕ του δικτύου ή και πολιτικών φορέων που συνδέονται με αυτά, με πρώτη την πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης στο προσεχές φεστιβάλ της Humanité, δ) δημιουργία κοινού ενθέτου που θα περιλαμβάνεται στις επιμέρους εθνικές εκδόσεις με συχνότητα που θα αποφασιστεί ανάλογα με τις οικονομικές και άλλες δυνατότητες, ε) δημιουργία κοινού portal ή ιστοσελίδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρόταση του Πατρίκ Λε Γιαρίκ, διευθυντή της Humanité, το δίκτυο να απευθυνθεί και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), δεδομένου ότι τα θέματα της πολυφωνίας, και ο αγώνας κατά των παραποιημένων ειδήσεων (fake news) και της παραπληροφόρησης αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανωτές συνέταξαν την ακόλουθη δημόσια έκκληση:

 

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη που χρειαζόμαστε

 

Εμείς, διευθυντές/ντριες, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι/ες σε διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης θεωρούμε αναγκαίο να αναφερθούμε στις συνθήκες που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Δεν μπορεί να υπάρξει μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία, αν δεν υπάρξει μια ευρωπαϊκή διάσταση στην επικοινωνία, την πληροφόρηση, τον διάλογο και τη συμμετοχή. Γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη:

  • Να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε την πραγματική πολυφωνία στην πληροφόρηση.
  • Να αγωνιστούμε κατά της συγκέντρωσης εξουσίας στα χέρια ενός μικρού αριθμού μέσων ενημέρωσης.
  • Να εγγυηθούμε την αυτονομία των πληροφοριακών συστημάτων από την πολιτική και οικονομική εξουσία.
  • Να προστατεύσουμε την ελευθερία της πληροφόρησης και την έρευνας των μέσων ενημέρωσης και των εργαζόμενων σε αυτά.
  • Να αποτρέψουμε την αυταρχική κυβερνητική λογοκρισία.
  • Να αποτρέψουμε τη λογοκρισία της αγοράς.
  • Να αντιταχθούμε στις παραποιημένες ειδήσεις (fake news) και στη διάχυση μίσους.
  • Να παρέχουμε πληροφόρηση για όλους τους αγώνες που γίνονται εναντίον των διακρίσεων φύλου, φυλής, θρησκείας, κα σεξουαλικού ή πολιτισμικού προσανατολισμού.
  • Να αγωνιστούμε ώστε οι εργαζόμενοι/ες στα μέσα ενημέρωσης να είναι προστατευμένοι/ες από την επισφαλή απασχόληση, την εκμετάλλευση και τους εκβιασμούς.
  • Να επιδιώξουμε τη συνέργεια μεταξύ των εθνικών μέσων ενημέρωσης ώστε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή διάσταση στην πληροφόρηση, επιδιώκοντας την αντιμετώπιση τεχνικών δυσκολιών, όπως το εμπόδιο της γλώσσας.

Καλούμε τις ευρωπαϊκές αρχές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο περιεχόμενο αυτής της έκκλησης και να θέσουν σε εφαρμογή όσα δηλώνονται κατά λέξη σε μια από τις πρώτες παραγράφους του ψηφίσματος για την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 Μαΐου 2018:

«… Καλούνται τα κράτη–μέλη να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και εκείνα που παρέχουν επαρκή δημόσια χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλίσουν και να προωθήσουν την πολυφωνία, την ανεξαρτησία και την ελευθερία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, με στόχο αυτά να τεθούν στην υπηρεσία της δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτό απαιτεί την ανεξαρτησία και τη βιωσιμότητα των δημόσιων, των συνεργατικών και των συμμετοχικών μέσων ενημέρωσης, που αποτελούν βασικά στοιχεία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ικανού να εξασφαλίσει το βασικό δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης…»

Πιστεύουμε ότι αυτήν την πρόταση πρέπει να την υιοθετήσουν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Η σοβαρή πανδημική, κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνουμε και η ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου μέλλοντος για την Ευρώπη, η οποία είναι αντικείμενο και της ομώνυμης Διάσκεψης, δείχνουν κατά τη γνώμη μας ότι όσα αναφέρονται στην έκκλησή μας πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet