Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
Την Πέμπτη διαδραματίστηκε η δεύτερη πράξη της μάχης ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, οι πορείες καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν. Παρόλα αυτά, ο κόσμος παρέμεινε στη θέση του.
Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στις 10 πμ, στα Προπύλαια. Οι διαδηλωτές με σύνθημα τους «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο» κατέκλυσαν την Πανεπιστημίου. Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη σε συμμετοχή απεργία των τελευταίων χρόνων και έχει προτείνει στα συνδικάτα του να επαναληφθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 16 Ιουνίου.
Μια μαζική πορεία σχηματίστηκε και στη Σταδίου. Στην κεφαλή της ήταν τα δευτεροβάθμια σωματεία των δημοσίων υπαλλήλων. Λίγο πιο πίσω, με σύνθημα «Ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια», ήταν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατάληξη της πορείας ήταν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, τα οποία είχαν δώσει ραντεβού στα Χαυτεία.
Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, άλλα και σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές, όπως την Κέρκυρα, την Κρήτη και την Ρόδο. Στις νησιωτικές περιοχές τον παλμό έδωσαν τα σωματεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα έδωσαν το παρών ο Α. Τσίπρας, ο Δ. Κουτσούμπας, ο Γ. Βαρουφάκης και η Φ. Γεννηματά.
Το νομοσχέδιο, και οι πολιτικές της κυβέρνησης γενικότερα, πλήττουν τα δικαιώματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Αυτό αποτυπώθηκε στο ετερογενές πλήθος που συγκεντρώθηκε στη Σταδίου.
«Το νομοσχέδιο έχει και μια ιδιαίτερη έμφυλη πλευρά. Είναι επιθετικό για τις γυναίκες εργαζόμενες. Προϋποθέτει θεσμούς που καταργεί με τις επόμενες διατάξεις. Η κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι ένα τυράκι, για να κρύψει τον συντηρητικό και αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Η οδηγία 190 θα έπρεπε να έχει κυρωθεί πολύ πιο πριν. Θεωρούμε ότι θα φέρει σε πολύ πιο δύσκολη θέση τις γυναίκες», αναφέρει η Χρύσα, φοιτήτρια Νομικής, η οποία πορεύεται πίσω από το πανό της Συνέλευσης 8 Μάρτη.
Αρκετά μπλοκ πιο πάνω πορεύονται μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, τα οποία κρατούν πανό, στα οποία αναγράφεται το σύνθημα «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες στις γειτονιές μας». Η ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχε στην πορεία, ώστε να εκφράσει και την εναντίωσής της στην αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας και στην εργαλειοποίηση των προσφύγων από την κυβέρνηση.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ ενάντια στο νομοσχέδιο του κύριου Χατζηδάκη, το οποίο καταργεί το 8ωρο και την Επιθεώρηση Εργασίας, αφήνοντας τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Σαν φοιτητής, που θα βγει, και πολλοί φοιτητές έχουν βγει ήδη στην εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί, πιστεύω ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στερεί τον ελεύθερο χρόνο από τον εργαζόμενο και επιτρέπει στους εργοδότες να σε ξεζουμίσουν», λέει ο Χρήστος, φοιτητής Οικονομικών, καθώς βαδίζουμε δίπλα–δίπλα στο μπλοκ των φοιτητών.
Αίσθηση προκάλεσε και το μπλοκ των εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας. Αντιπροσωπεία τους κατασκήνωσε την Τετάρτη έξω από το υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να συναντήσουν τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαμεσολάβηση μεταξύ της εταιρείας και των 133 εργαζομένων που κινδυνεύουν με απόλυση. «Για εμάς το αντιεργατικό νομοσχέδιο πέρα από την κατάργηση του 8ώρου, φέρνει μια σειρά αντεργατικών μέτρων, γι’ αυτό και η πορεία η σημερινή των εργαζομένων στην Αθήνα ήταν τόσο μεγάλη. Με τις ομαδικές απολύσεις σταματά να υπάρχει το κράτος δικαίου. Έχουμε στο νου μας ότι ακόμα και να δικαιωθούμε, ο εργοδότης αύριο–μεθαύριο θα μπορεί να προχωρήσει στις απολύσεις και να μην έχουμε το δικαίωμα να επιστρέψουμε στις θέσεις εργασίας μας», σχολιάζει ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας. Χάρη στην επιμονή της, ο κύριος Χατζηδάκης δέχτηκε να της δει την Πέμπτη, λίγο μετά την πορεία, και η αντιπροσωπεία μάζεψε της σκηνές της και επέστρεψε στην Καβάλα.