Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του ΕΚΚ και της μεγαλύτερης μερίδας των ελλήνων κινηματογραφιστών. Αιτία, η μη τήρηση εκ μέρους του ΕΚΚ των κανόνων δεοντολογίας αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις, επειδή στην επιτροπή Αναγνωστών του Κέντρου, συμμετείχαν τέσσερις σκηνοθέτες οι οποίοι, ως κριτές, ενέκριναν τα δικά τους σενάρια! Το θέμα μάλιστα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς την υπουργό Πολιτισμού, 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 21 Μαΐου.

Στις 6 Ιουνίου ακολούθησε μια συνέντευξη-καταπέλτης του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη στην Εφημερίδα των Συντακτών (στους Γιώργο Πετρόπουλο και Δημήτρη Κανελλόπουλο), ο οποίος χαρακτηρίζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου «άντρο κακουργημάτων». Να θυμίσουμε πως ο Κώστας Φέρρης υπήρξε μέλος του προηγούμενου ΔΣ του Κέντρου υπό τον Πάνο Λουκάκο, το οποίο παραιτήθηκε σύσσωμο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα οικονομικά του ΕΚΚ όταν ανέλαβε ως μέλος του ΔΣ, ο Κώστας Φέρρης τα λέει όλα με μια λέξη «Κόλαση!». Και συνεχίζει: «Αν απαριθμήσω όλες τις "κακουργηματικές παραλείψεις καθήκοντος" των προηγουμένων από μας διοικήσεων (πλην της τελευταίας ίσως, με πρόεδρο τον Βασίλη Βαφέα), δεν θα με φτάσουν ούτε 100 σελίδες. (…) Το χειρότερο είναι πως συναντήσαμε μεγάλη αντίδραση και προσβλητική αντιμετώπιση από τους διευθυντές σε συντονισμό με 1-2 παλιούς μόνιμους υπαλλήλους του Κέντρου. Μας απέκρυπταν έγγραφα, δεν εκτελούσαν τις αποφάσεις του ΔΣ και επιπλέον μας προσέβαλαν θρασύτατα. (…) Στο τέλος ανακαλύψαμε πως οι επιθέσεις αυτές ήσαν συντονισμένες από τον νυν υφυπουργό Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη, που έφτασε στο τέλος να καταργήσει αυθαίρετα το αυτοδιοίκητο του ΕΚΚ, αρχής γενομένης με το αποτυχημένο "πρόγραμμα Covid" που ο ίδιος κατήρτισε».

Αναφορικά με τους ελέγχους από ανεξάρτητα δικηγορικά γραφεία, σύμφωνα με τα οποία προκύπτουν ποινικές ευθύνες για μέλη προηγούμενων διοικήσεων και τα οποία βρίσκονται στα συρτάρια της κ. Μενδώνη, ο Κώστας Φέρρης λέει: «Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι πως η διοίκηση Χολέβα είχε εκ του νόμου υποχρέωση να τα παραδώσει άμεσα στον εισαγγελέα. Η παράλειψη αυτή είναι συνειδητό ποινικό αδίκημα με ενδεχόμενο δόλο και συνεπάγεται αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα. (…) Εκείνο που είναι επίσης βέβαιο είναι πως ο κ. Χολέβας δεν διαβίβασε τα πορίσματα στον αρμόδιο εισαγγελέα, όπως επιτάσσει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και όπως διέταξε η κ. υπουργός. Αντ’ αυτού παρέδωσε τις δύο αξιολογικές εκθέσεις σε άλλον δικηγόρο της δικής του επιλογής, τον κ. Αλέξανδρο Χρηστίδη, προς… επαναξιολόγηση».

Στην ερώτηση αν η διοίκηση του κ. Χολέβα κατήργησε τις διατάξεις της διοίκησης Βαφέα περί ασυμβίβαστου, ο Κώστας Φέρρης, απαντά: «Η παρανομία των Χολέβα και Μητρόπουλου δεν εντοπίζεται μόνο στην ακύρωση των διατάξεων της διοίκησης Βαφέα περί ασυμβίβαστου, την οποία η δική μας διοίκηση με πρόεδρο τον Πάνο Λουκάκο είχε σεβαστεί. Είναι ακόμα παράβαση των διατάξεων του νόμου του κράτους περί ασυμβίβαστου στους επί συμβάσει δημοσίους υπαλλήλους (αξιολογητές) που μας κοινοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο του 2019».

Για τη μη κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ΕΚΚ, απάντησε: «Ένας εσωτερικός κανονισμός αποτελεί εμπόδιο σε συνωμοσίες, διαπλοκές, παρανομίες, αδιαφανείς διαδικασίες και εκτρωματικές αδικίες. Είμαστε οι πρώτοι που καταρτίσαμε εσωτερικό κανονισμό και δεν γνωρίζω αν το υπουργείο τον ενέκρινε ή… ακόμα τον μελετά!

Όταν ερωτάται πως εξηγεί τη σύμπνοια των σωματείων ΣΑΠΟΕ, ΕΣΠΕΚ και ΕΕΝ με το ΕΚΚ, μιλά με ονόματα: «Ας δούμε λοιπόν στην πράξη: από τις αμφισβητούμενες δύο φετινές εγκρίσεις του ΔΣ του ΕΚΚ, η εταιρεία του προέδρου του ΣΑΠΟΕ, Πάνου Παπαχατζή, πέτυχε 3 εγκρίσεις με συνολικό ποσό 370.000 ευρώ. Η εταιρεία της αντιπροέδρου Φένιας Κοσοβίτσα το συνολικό ποσό των 400.000 ευρώ. Η Μαρία Δρανδάκη, μέλος του ΔΣ του ΣΑΠΟΕ, πέτυχε… 5 εγκρίσεις με συνολικό ποσό 250.500 ευρώ».

Η συνέντευξη είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του ΕΚΚ, με εξώδικο που υπέγραψε ο γενικός διευθυντής του κέντρου, κ. Παντελής Μητρόπουλος. Γεγονός πρωτοφανές, όπως σημειώνουν μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας, το ΕΚΚ να στρέφεται εναντίον ενός καταξιωμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου έλληνα σκηνοθέτη, επειδή, απλώς, υποστήριξε το αυτονόητο.

Αντέδρασε επίσης, με επιστολή τους προς την ΕφΣυν, ο ΣΑΠΟΕ, μιλώντας για συκοφαντικούς ισχυρισμούς του Κώστα Φέρρη και… εγκαλώντας τους δημοσιογράφους που πήραν τη συνέντευξη για «πρόδηλη παράβαση των στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας»!

 

Παρέμβαση του Βασίλη Βαφέα

 

Με δική του επιστολή προς την ΕφΣυν, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΚ, σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του ΕΚΚ, και αφού συμφωνεί επί της ουσίας με τα όσα καταγγέλλει ο Κώστας Φέρρης, αναφέρεται σε κάποιες ανακρίβειες. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Βαφέας σημειώνει πως μαζί με την παραίτησή του ΔΣ στο οποίο προήδρευε, κατέθεσε στη κ. Μενδώνη και δύο υπομνήματα. «Το ένα αναφερόταν στα πεπραγμένα μας και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων:

- εκπόνηση κανονισμού λειτουργίας

- θέσπιση κανόνων δεοντολογίας ύστερα από απόφαση ΔΣ για τη διαφανή και έννομη λειτουργία του ΕΚΚ (παράγραφος 2) στους οποίους οριζόταν το ασυμβίβαστο των μελών επιτροπών κρίσεως.

- διασφάλιση οικονομικής ευρωστίας του ΕΚΚ (παράγραφος 3) μέσω της εξασφάλισης 4.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τα οποία είχαν εισπραχθεί 300.000 και τα επόμενα θα εισπράττονταν σε βάθος τριετίας».

Το δεύτερο υπόμνημα, το οποίο υπέγραφε ο ίδιος ο Βαφέας, «αφορούσε το έργο που δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε και θεωρούσα απαραίτητο να συνεχιστεί. Σε αυτό ανέφερα προβλήματα τα οποία είχαμε εντοπίσει και λόγω του περιορισμένου χρόνου της θητείας μας δεν είχαμε προλάβει να επιλύσουμε».

Και συνεχίζει: «Θεωρώ λοιπόν ότι η έκφραση "κόλαση" την οποία χρησιμοποιεί ο φίλος Κώστας Φέρρης είναι υπερβολική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι το ΔΣ του κ. Λουκάκου παρέλαβε έναν οργανισμό με εκπονημένο κανονισμό λειτουργίας, με θεσπισμένους κανόνες δεοντολογίας, με -στο μέτρο του δυνατού- οικονομική ευρωστία και με εντοπισμένα προβλήματα και έτοιμες προτάσεις επίλυσής τους». Όσο για το τι έγινε, αναφέρει:

«Επί δύο χρόνια δεν έχει υπογραφεί κανονισμός λειτουργίας -που αφορά ακριβώς τα ζητήματα ευρυθμίας και διαφάνειας του ΕΚΚ- είτε με τη μορφή που τους τον παραδώσαμε είτε διαφοροποιημένος σύμφωνα με δικές τους τροποποιήσεις. Γιατί;» Και συνεχίζει: «Η διοίκηση Λουκάκου αποδέχτηκε την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΕΚΚ μέσω του προγράμματος Covid-19 (το οποίο ο ίδιος ο Κ. Φέρρης χαρακτηρίζει αποτυχημένο) και τον διορισμό εκτός ΕΚΚ τριών επιτροπών κρίσεως (για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation)» Και ακόμη: «Η διοίκηση Χολέβα έσπευσε μέσα σε 20 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της να καταργήσει τους κανόνες δεοντολογίας που είχαμε θεσπίσει για το ασυμβίβαστο των κριτών κι έτσι έδωσε τη δυνατότητα, εμμέσως πλην σαφώς, οι κριτές να είναι και κρινόμενοι, με αποτέλεσμα όλη την αναστάτωση που έχει επέλθει στον κινηματογραφικό χώρο».

 

Ψήφισμα ανθρώπων του κινηματογράφου

 

Πάντως τόσο ο Κώστας Φέρρης όσο και ο Βασίλης Βαφέας, συνυπογράφουν μαζί με πολλά ακόμη γνωστά ονόματα του κινηματογραφικού κόσμου, ένα ψήφισμα το οποίο αναφέρει: «Η πρόσφατη διαδικασία επιλογής και προέγκρισης χρηματοδότησης των προτάσεων, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους. Θεωρούμε ότι υποβαθμίζει τη σοβαρότητα και το κύρος ενός δημόσιου Οργανισμού, κυρίαρχου στη στήριξη της Κινηματογραφίας μας, που διαχειρίζεται δημόσιους πόρους.

Η συνύπαρξη της ιδιότητας του κριτή με την ιδιότητα του κρινόμενου, στο ίδιο πρόσωπο, είναι παράτυπη και αντιδεοντολογική, καθώς καταργεί κάθε έννοια αξιοκρατίας και παραβλέπει την αρχή της αποφυγής της σύγκρουσης συμφερόντων, όρο θεμελιώδη σε κάθε διαδικασία κρίσης. (…)

Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν συνάδουν με τους σκοπούς και τους στόχους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, δημιουργούν κλίμα διχασμού και αμφισβήτησης μεταξύ των Ελλήνων κινηματογραφιστών και δημιουργούν ένα κακό προηγούμενο για όλο τον καλλιτεχνικό χώρο».

 

strakersan@gmail.com

kersanidis.wordpress.com

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet