Ο γύρος του κόσμου με ελληνικά τραγούδια

 

Γιώργος Νταλάρας «Περπάτησα όλη τη γη…»

 

Ο Γιώργος Νταλάρας τιμά το θεματικό φεστιβάλ, σηκώνοντας την αυλαία του. Μας καλεί να «περπατήσουμε» μαζί του σ' όλη τη γη, με πολύχρωμα, ταξιδιάρικα τραγούδια. Θά ’ναι ένας δρόμος συναρπαστικός, με τη μαγευτική δύναμη ενός ζωντανού θρύλου. Ο Γιώργος Νταλάρας από το 1981 ταξιδεύει σ' όλον τον κόσμο το ελληνικό τραγούδι. Έχει δώσει, πάνω από χίλιες συναυλίες στους σπουδαιότερους συναυλιακούς χώρους του πλανήτη και όπως τον χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος είναι ο «Έλληνας τραγουδιστής των πέντε ηπείρων». Το εντυπωσιακά ευρύ ρεπερτόριο του, εκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού τραγουδιού και όχι μόνο. Μαζί του η Βιολέτα Ίκαρη και η Ασπασία Στρατηγού.

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου και την Δευτέρα 28 Ιουνίου, στις 9μμ, στο CT Garden Festival by Christmas Theater. Τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15 ευρώ, φοιτητικό και AMEA 10 ευρώ. Μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 211 7701700.

 

Χρήστος Θηβαίος «Απ’ τα Εξάρχεια ως το Πεκίνο»

 

Ο Χρήστος Θηβαίος πρόκειται να µας ταξιδέψει από την πιο εναλλακτική γειτονιά της Αθήνας τα Εξάρχεια έως την πρωτεύουσα της Κίνας. Με ταξιδιάρικα τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και πολλά άλλα που άφησαν τα δικά τους ανεξίτηλα ίχνη. Τραγούδια των: Νικόλα Άσιµου, Παύλου Σιδηρόπουλου, Αρλέτας αλλά και Θάνου Μικρούτσικου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα κ.ά. Ενδεικτικά κάποια τραγούδια από το πρόγραμμα της συναυλίας: «Ο Άµλετ της Σελήνης», «Σιδερένιο νησί», «Ο λύχνος του Αλαδδίνου», «Δεν είμαι άλλος», το νέο του τραγούδι «Τη θάλασσα ζητούσες να ξεβάψεις» και πολλά άλλα…Μαζί του στο πιάνο ο Μάξιµος Δράκος, στα πνευστά ο Θύμιος Παπαδόπουλος και στα τύμπανα ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος. Τρεις σπουδαίοι μουσικοί με εκλεπτυσμένη αισθητική που γνωρίζουν πως να εισχωρούν στην ουσία των τραγουδιών, παρουσιάζοντας υποδειγματικά παιξίματα, με σπάνια συνοχή και άρτιο εκτελεστικό ύφος. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αγαπημένου µας φίλου, συνθέτη και ερμηνευτή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 9μμ, στο CT Garden Festival by Christmas Theater. Τιμές εισιτηρίων: 20 και 15 ευρώ, φοιτητικό, AMEA 10 ευρώ. Μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 211 7701700.

 

Βασίλης Λέκκας «Κατάρτι κι ατμός»

 

Ο Βασίλης Λέκκας έρχεται έχοντας στις αποσκευές του αποκλειστικά και µόνο τραγούδια από τη δισκογραφία του, από τις πλέον ταξιδιάρικες. Στα ταξιδιάρικα τραγούδια του Βασίλη Λέκκα μια γυναίκα απ’ την Περσία βρίσκει μες τη φαντασία ένα κόκκινο σημάδι. Μια άλλη γυναίκα απ’ τη Σαγκάη θα ντυθεί άντρας για να πάει να δουλέψει στο Πεκίνο µα τελικά θα καταλήξει στον Ρήνο. Σ’ αυτό τ’ ατέλειωτο ταξίδι θα βρεθούμε σε κάστρα ψηλά, στη αγορά των Χανίων αλλά κι εκεί που χτίζουν φωλιά αλλόκοτα πουλιά στου ήλιου τα σκαλιά. Μαζί µε τρεις εξαιρετικούς κιθαρίστες, ο Βασίλης Λέκκας, µας καλεί σ’ ένα μεθυστικό ταξίδι µε το κρασί του έρωτα και του πάθους. Σαν αυτό που απολαμβάναμε στα παλιά σινεμά. Με την Ελλάδα καραβοκύρη θα βρεθούμε στο Μαρόκο και στ’ Αλγέρι. Στο «πέρασμά» µας από την αφρικανική ήπειρο θ’ αναζητήσουμε ένα μάγο που πετά, για να µας πει τα μελλούμενα. Κι αφού περιπλανηθούμε μαζί µε τον Βασίλη Λέκκα σ’ όλη την υδρόγειο, στο τέλος θα µας πει την ιστορία ενός νεαρού πρίγκιπα, της ανατολής, απόγονου του Σεβάχ του θαλασσινού, που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ο Βασίλης Λέκκας µε το δυναμικό λυρισμό της ερμηνείας του, την ειλικρίνεια και την επαναστατικότητα της έκφρασής του, την ιδιαίτερη σκηνική παρουσία του αλλά και τη θεατρική εμπειρία που φέρει, µας υπόσχεται μια μουσική εμπειρία, που θα µας καταστήσει κοινωνούς της έντασης και της συγκίνησης τραγουδιών, τα οποία εντάσσονται στη νεότερη μυθολογία του τόπου µας. Βασίλης Λέκκας: φωνή, Τάσος Ζαφειρίου: κιθάρες, Σπήλιος Ζευκιλής: κιθάρες, Νίκος Σπάθας: κιθάρες.

Το Σάββατο 26 Ιουνίου, στις 9μμ, στο CT Garden Festival by Christmas Theater. Τιμές εισιτηρίων: 20 και 15 ευρώ, φοιτητικό, AMEA 10 ευρώ. Μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 211 7701700.

 

 

36 Ελληνικοί χοροί για ορχήστρα του Ν. Σκαλκώτα

 

 

Ένα αριστουργηματικό δείγμα της εγχώριας δημιουργίας, τους 36 Ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, παρουσιάζει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και καταστατικό στόχο έχει τη συστηματική και δημιουργική ενασχόληση με τη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία. Η συναυλία, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου 1821-2021 Ελευθερία – Δημιουργία, που έχει ανακηρύξει η Φιλαρμόνια για τη φετινή χρονιά. Με τους 36 Ελληνικούς χορούς, ο Σκαλκώτας χρησιμοποιεί το παραδοσιακό υλικό ελεύθερα, δημιουργώντας από αυτό νέες αυτόνομες συνθέσεις, που συχνά απέχουν πολύ από τις πρωτογενείς πηγές τους. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζουν η ιδιάζουσα αρμονική γλώσσα, οι καινοτόμες συνηχήσεις και τα ενορχηστρωτικά ευρήματα, που αναδεικνύουν την πρωτοτυπία και την υψηλή μουσική αξία των Χορών, που αναμφισβήτητα συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων έργων της Νεοελληνικής Έντεχνης Μουσικής. Οι τρεις σειρές των χορών συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων αντίστοιχων συλλογών των κορυφαίων συνθετών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως είναι οι Μποροντίν, Γκριγκ, Ντβόρζακ, Γιαννάτσεκ και Μπάρτοκ. Ο ίδιος ο συνθέτης θεωρούσε, όπως φαίνεται, το έργο αυτό ως ένα από τα κορυφαία του και, γι’ αυτό, ασχολήθηκε μαζί του καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και μέχρι το θάνατό του, μεταγράφοντας και διασκευάζοντας τους Χορούς για διάφορα μουσικά σύνολα, έτσι ώστε να καταστήσει ευκολότερη τη διάδοσή τους. Η φετινή παρουσίαση των 36 Ελληνικών χορών βασίζεται στη μουσικολογική αποκατάστασή τους από τον Βύρωνα Φιδετζή, ο οποίος πραγματοποίησε τόσο την πρώτη παγκόσμια δισκογράφηση (1990), όσο και την πρώτη δημόσια εκτέλεση (1997) των 36 Χορών στο σύνολό τους, ως ενιαίο έργο.

Το Σάββατο 19 Ιουνίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Πώληση εισιτηρίων στα tickets.aefestival.gr | www.ticketservices.gr

 

 

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τον Ντανιίλ Τρίφονοφ

 

 

«Ανεβαίνει στη σκηνή με τον αέρα ενός βετεράνου: αυτού που πάντα καταφέρνει να υπνωτίσει το κοινό, που ανασύρει περισσότερα χρώματα σε ένα μέτρο από όσα βρίσκουν οι περισσότεροι πιανίστες σε ένα ολόκληρο έργο», έγραφαν με απροκάλυπτο ενθουσιασμό οι Times υμνώντας το απίστευτο ταλέντο, αλλά και τη μνημειώδη συγκέντρωση του 30χρονου βιρτουόζου πιανίστα Ντανιίλ Τρίφονοφ. Ο παγκοσμίως κορυφαίος μουσικός που δεν σταματά να εφευρίσκει νέους τρόπους να μελετά, να εμβαθύνει, να διαπερνά τις παρτιτούρες… «Παίζει σα να ονειρεύεται». Ας ονειρευτούμε μαζί του, λοιπόν, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο θυελλώδες Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και Ορχήστρα σε ντο ελάσσονα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ο οποίος είναι ένας από τους αγαπημένους του συνθέτες. Η βραδιά ανοίγει με το Ισοκράτημα ενός παιδιού του Γιώργου Κουμεντάκη, ο οποίος πάνω στο βυζαντινό θεμελιώδες του ισοκρατήματος στήνει μια μεταφυσική γιορτή. Η συναυλία κλείνει με την Ενάτη Συμφωνία σε μι ύφεση μείζονα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Ένα έργο με βαθύ λυρισμό, θλίψη αλλά και σαρδόνιο χιούμορ. Στο πόντιουμ ο καταξιωμένος Λουκάς Καρυτινός.

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet