Δύο μέρες μετά την επικοινωνιακή φιέστα στην Αστυπάλαια –την οποία ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην ΕΡΑ Ρόδου, στην εκπομπή της Ρένας Βενιανάκη, αποκάλεσε «Μεγάλη φιέστα επικοινωνιακής εξαπάτησης»– στην οποία συμμετείχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Επιχειρήσεων Φολκς Βάγκεν (VW), δρ Herbert Diess, και από κοινού εξήγγειλαν τη μετάβαση της Αστυπάλαιας στην απανθρακοποίηση και ηλεκτροκίνηση με μηδενική εκπομπή ρύπων, το άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εξηγεί τα πράγματα.

Η FAZ, έγκυρη οικονομικο-πολιτική εφημερίδα, αφιέρωσε στη σελίδα Επιχειρήσεις – Οικονομία ένα ενδιαφέρων άρθρο για τη μετάβαση της Αστυπάλαιας στη Νέα Πράσινη Εποχή.

Το άρθρο αναδεικνύει δύο πτυχές παράλληλες του Ομίλου Επιχειρήσεων Φολκς Βάγκεν σε Γερμανία και Ελλάδα και τον τρόπο λειτουργίας του ομίλου.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο στην Γερμανία είναι πολύ πιθανόν να αναδείξουν τους Πράσινους σαν πρώτο κόμμα. Αν όχι σαν πρώτο, τότε σαν κόμμα συνασπισμού–εταίρου, που θα συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Ράλφ Μπράντστετερ, εξήγησε στον πρώην πρόεδρο των Πρασίνων και νυν πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής, κ. Τζεμ Ετσντεμίρ, τι περιμένει η εταιρεία από τους πολιτικούς για τη διασφάλιση της κλιματικής προστασίας. Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η επέκταση των δικτύων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό τον χρόνο η εταιρεία προβλέπει την παράδοση 300.000 οχημάτων, που θα κινούνται με μπαταρία. Ο κ. Τζεμ Ετσντεμίρ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις παραγωγής της VW στο Τσβίκαου και εντυπωσιασμένος διαβεβαίωσε τον δρ Herbert Diess ότι το Βερολίνο θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της VW να κάνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Κατά την εκτίμηση της VW, για να διασφαλιστεί η κλιματική προστασία, είναι απαραίτητο να παραχθούν 15 εκατ. οχήματα. Η επένδυση στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ID.3 και ID.4 στο Τσβίκαου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ και θα ακολουθήσουν τα εργοστάσια στο Αννόβερο και Έμντεν. Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, τους πρώτους μήνες του έτους παράχθηκαν 50.000 οχήματα, μια αύξηση 131%.

 

Ένα ακατανόητο σχέδιο

 

Παράλληλα με την Γερμανία, ο γενικός διευθυντής του ομίλου δρομολόγησε την απανθρακοποίηση και ηλεκτροκίνηση με μηδενική εκπομπή ρύπων στην Αστυπάλαια. Στο νησί θα δημιουργηθεί το μοντέλο που θα καθορίσει την ηλεκτροκίνηση τα επόμενα 20–30 χρόνια παγκοσμίως, πάντα βέβαια κατά τη άποψη του δρ Herbert Diess. Όλο αυτό το σκεπτικό φαντάζει ακατανόητο και σουρεαλιστικό. Η Αστυπάλαια έχει έκταση 100 τ.χλμ., 1.300 κατοίκους, οδικό δίκτυο μήκους 200 χλμ. και 72.000 τουρίστες επισκέπτονται το νησί ετησίως, σύμφωνα με την εφημερίδα FAZ.

Η Φολκς Βάγκεν αποφάσισε να μετατρέψει το νησί σε πειραματικό εργαστήριο του μέλλοντος για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης. Αυτό το συγκλονιστικό εγχείρημα–πρότζεκτ παρουσιάστηκε από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, δρ Herbert Diess και τον δήμαρχο Αστυπάλαιας στην αγγλική γλώσσα. Απουσίαζαν από την τελετουργική καμπάνια δημοσίων σχέσεων οι Αστυπαλίτες –λόγω πανδημίας– και το εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο, που κατ’ απαίτηση του κ. Herbert Diess, συναίνεσε και ψήφισε ομόφωνα, τον Οκτώβριο του 2020, υπέρ του μνημονίου, πριν την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ομίλου επιχειρήσεων. Μια βαριά προσβολή.

Ο στόχος της ενημέρωσης δεν ήταν βέβαια οι ιθαγενείς, αλλά οι μέτοχοι του ομίλου και το παγκόσμιο κοινό. Πρέπει να κρατήσουμε την υπόδειξη του κ. Ράλφ Μπράντστετερ: «Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η επέκταση των δικτύων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Αυτό πολύ πιθανόν να αφορά και την Αστυπάλαια και θα δούμε γιατί. Το άρθρο τονίζει τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών. Λέει εμφατικά: «Χθες μπήκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα ηλεκτροκίνητα στο νησί και το πρώτο αστυνομικό όχημα της Ελλάδος. Παράλληλα, συνδέθηκαν με ρεύμα οι πρώτοι ιδιωτικοί και δημόσιοι σταθμοί φόρτισης (…)».

Οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης είναι έξι και οι τρεις ιδιωτικοί. Το κόστος των έξι σταθμών φόρτισης χρηματοδότησε ο δήμος με 20.000 και 30.000, σύνολο δηλαδή 50.000 ευρώ, παρόλο που δεν ήταν στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Συνολικά εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 440 σημεία φόρτισης, τα οποία θα τροφοδοτούνται από ένα υβριδικό σύστημα.

 

Επτασφράγιστο μυστικό

 

Πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτοί οι σταθμοί; Ποιος θα κατασκευάσει το υβριδικό σύστημα; Ποτέ δεν μάθαμε τι ακριβώς γνώριζε ο δήμος της Αστυπάλαιας σχετικά με το μνημόνιο, όταν συναίνεσε, πριν υπογραφή μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ομίλου. Ούτε και η επερώτηση των 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή επέφερε κάποιο αποτέλεσμα. Το μνημόνιο-συμφωνία παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Εδώ ίσως αποκτά νόημα και η άποψη του κ. Ράλφ Μπράντστετερ: «Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η επέκταση των δικτύων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η μελλοντική εγκατάσταση 40–60 ανεμογεννητριών στο νησί –η ΡΑΕ αδειοδότησε 48 και εκκρεμούν 22 για τις γύρω νησίδες– αποκτά νόημα. […] Τα 1.494 αυτοκίνητα που υπάρχουν στο νησί, θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με το σχέδιο, από περίπου 982 αυτοκίνητα. Ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και δίκυκλα, αλλά και συλλογική χρήση αυτοκινήτων (carsharing) θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί ο στόλος των συμβατικών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων, που κυκλοφορούν στο νησί. Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εγκατασταθεί ένα σύστημα ευρείας κάλυψης με φορτιστές, που θα προέλθει μελλοντικά αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)», πάντα σύμφωνα με το άρθρο της FAZ.

Τα γνωρίζουν αυτά οι Αστυπαλίτες; Ποιος θα χρηματοδοτήσει το σύστημα ευρείας κάλυψης και βάσει ποιας μελέτης θα γίνει η εγκατάσταση και από ποιον;

Αμέσως την επόμενη μέρα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Herbert Diess (3 Ιουνίου), η Alpha Bank ξεκίνησε μια καμπάνια δανειοδότησης όσων Αστυπαλιτών επιθυμούν να αποσύρουν το συμβατικό βενζινοκίνητο όχημα και να το αντικαταστήσουν με ηλεκτροκίνητο. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χτυπημένες από το παρατεταμένο λοκντάουν, είναι πρακτικά αποκλεισμένες από τη δυνατότητα δανεισμού. Το ποσό της απόρριψης των αιτήσεων για δάνειο είναι τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων από τη χρηματοδότηση δημιουργεί ένα ανυπολόγιστο κόστος.

Με ποιο σκεπτικό η Alpha Bank δανειοδοτεί την απόσυρση των 982 οχημάτων στο νησί της Αστυπάλαιας και ποιον ωφελεί; Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό, η Alpha Bank συμμετέχει στην υλοποίηση του σχεδίου της VW, δανειοδοτώντας ουσιαστικά την αυτοκινητοβιομηχανία. Πόσοι Αστυπαλίτες είναι άραγε πρόθυμοι να φορτωθούν με δάνειο για να μεταβούν στη Νέα Πράσινη Εποχή, που συνέλαβε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει ο όμιλος γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς; Πόσοι Αστυπαλίτες συμφωνούν με την προοπτική να μετατραπεί η Αστυπάλαια σε πειραματικό εργαστήριο ηλεκτροκίνησης του μέλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

 

Πλασματική αισιοδοξία, χωρίς ενημέρωση

 

Καλλιεργήθηκε συστηματικά μια πλασματική αισιοδοξία στον λαό της Αστυπάλαιας, δίχως σαφή ενημέρωση. Η δημοτική αρχή μιλάει αόριστα για τεράστια τουριστικά οφέλη, αποφεύγοντας να μιλήσει για τα μεγάλα πραγματικά προβλήματα, που αν δεν αντιμετωπιστούν, η μετάβαση στην πράσινη εποχή είναι ανέφικτη.

  • Το νησί βρίσκεται στα πρόθυρα της οικολογικής καταστροφής λόγω του τεράστιου ζωικού κεφαλαίου, 12–15.000 αιγοπρόβατα, και της υπερβόσκησης.
  • Επιπτώσεις στη μελισσοκομία του νησιού από τη συστηματική αποψίλωση, σημαντικός κλάδος της τοπικής οικονομίας. Το μέλι της Αστυπάλαιας είναι εξαιρετικό.
  • Πανάκριβες βασικές υποδομές, ζωτικής σημασίας για το νησί, καταρρέουν λόγω της υποστελέχωσης και μη συντήρησης των εγκαταστάσεων: βιολογικός καθαρισμός, ΧΥΤΑ, δίκτυα ύδρευσης στη χώρα και στην Μαλτεζάνα, μονάδα αφαλάτωσης.
  • Το οδικό δίκτυο του οικισμού είναι σε τραγική κατάσταση και επικίνδυνο για τους πεζούς.
  • Υγεία: σοβαρές ελλείψεις, λείπει παιδίατρος.
  • Πολιτισμός: Μυκηναϊκοί τάφοι, παιδικό νεκροταφείο, παλαιοχριστιανικά μνημεία σε πλήρη εγκατάλειψη.

 

Η ηλεκτροκίνηση είναι ίσως η λύση του μέλλοντος. Σημαντική για το λεκανοπέδιο της Αττικής και τα μεγάλα αστικά κέντρα με τα χιλιάδες οχήματα, για την Αστυπάλαια των 1.300 κατοίκων δεν είναι προτεραιότητα, ούτε ζωτική ανάγκη.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet