Σ' ένα οργουελικών διαστάσεων σκηνικό, στο οποίο οι λέξεις όχι μόνο έχαναν το νόημά τους αλλά «εγκατέλειψαν» και το προηγούμενο αξιακό φορτίο τους, η Νέα Δημοκρατία –και μόνο αυτή– ψήφισε το εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη βαφτίζοντας το κρέας ψάρι.
Ο τέλειος αναχρονισμός εμφανίστηκε από την κυβερνώσα παράταξη ως πρόοδος, η υπονόμευση και η ουσιαστική κατάργηση του οκταώρου ως προστασία του, το χτύπημα κατά των απεργιών ως εκσυγχρονισμός του σχετικού πλαισίου και πάει λέγοντας.
Μητσοτάκης: Πιστός στο ψέμα
Πρωτομάστορας αυτής της δυστοπικής προσπάθειας αναδείχθηκε ο πρωθυπουργός. Στις συνολικά τρεις παρεμβάσεις του στο κοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του φιλεργατικού ηγέτη και βάλθηκε να πείσει ότι πράγματι το νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους και ενισχύει τη δύναμή τους. Φυσικά, δεν απάντησε ποτέ στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς ενισχύονται οι εργαζόμενοι όταν καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις σε μία σχέση όπως αυτή του εργοδότη με τον εργαζόμενο, η οποία είναι εκ φύσεως άνιση.
Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παίξει και πολιτικό παιχνίδι με το ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας την Φώφη Γεννηματά ότι εμφανίστηκε ως αντίγραφο του Αλέξη Τσίπρα και προσθέτοντας ότι «οι πολίτες, μεταξύ του πρωτότυπου και του αντίγραφου, προτιμούν τον πρωτότυπο» θέλησε να ρίξει νερό στο μύλο της εσωτερικής αντιπαράθεσης στο ΚΙΝΑΛ, προκρίνοντας παράλληλα εμμέσως την εκλογή Λοβέρδου στην ηγεσία του.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μάλλον αμήχανος για το ζήτημα των δανείων και των χρεών του κόμματός του και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα όταν του ασκήθηκε κριτική για τις παλινωδίες της κυβέρνησης και της επιτροπής των ειδικών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Tσίπρας: Δέσμευση κατάργησης του νόμου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής και δεσμεύτηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση του κόμματός του θα καταργήσει το νομοθέτημα Χατζηδάκη. Ανέδειξε τους λεκτικούς βερμπαλισμούς της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμφανίζετε τον Μεσαίωνα ως Αναγέννηση» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό του ότι λειτουργούν ως εντολοδόχοι του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφαλαίου.
Συμπλήρωσε ότι οι όποιες θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως φερετζές και ως άλλοθι για το «έκτρωμα», παρατήρηση που έγινε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ο Κωστής Χατζηδάκης το έφερνε συνεχώς στο τραπέζι.
Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας στην ατζέντα όπως τα πίσω-μπρος για το εμβόλιο της AstraZeneca, ισχυριζόμενος –όχι άδικα– ότι «η κυβέρνηση ξεστοκάρει το μίσος της για τους νέους», ενώ κατακεραύνωσε τον πρωθυπουργό για τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.
Σε προοδευτική κατεύθυνση το ΚΙΝΑΛ, φουλ επίθεση από ΚΚΕ και MέΡΑ 25
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, αν και σε δύσκολο εσωκομματικό φεγγάρι (ο Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία), έμεινε πιστή στη γραμμή της. Ξιφούλκησε εναντίον του σχεδίου νόμου αλλά και του πρωθυπουργού προκαλώντας, όπως γράψαμε και παραπάνω, την οργή του τελευταίου. Η ατάκα της κυρίας Γεννηματά (ο κάθε πολίτης που θέλει να λέγεται προοδευτικός δεν μπορεί να σιωπά) ήταν από αυτές που συζητήθηκαν περισσότερο στη διήμερη συνεδρίαση για την ψήφιση του εργασιακού νόμου.
Το ΚΚΕ, όπως αναμενόταν, άσκησε δριμεία κριτική τονίζοντας το προφανές, ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου συνιστά σημαντική οπισθοδρόμηση και σε καμία περίπτωση πρόοδο για το εργατικό κίνημα. Κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία και υπογράμμισε ότι ο νόμος θα καταργηθεί στην πράξη από τους λαϊκούς αγώνες στο δρόμο.
Το ίδιο σφόδρα επικριτικό ήταν και το ΜέΡΑ 25 και προσωπικά ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος ουσιαστικά κάλεσε σε πολιτική ανυπακοή τους πολίτες-εργαζόμενους σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου. «Να ξεχάσετε κύριε Χατζηδάκη ότι μπορείτε να επιβληθείτε μέσω των δικαστηρίων κηρύσσοντας την κάθε κινητοποίηση παράνομη», τόνισε ο επικεφαλής του κόμματος.
Λαθροχειρία και μετά την ψηφοφορία
Η τακτική της Νέας Δημοκρατίας να αλλοιώνει την πραγματικότητα συνεχίστηκε και μετά το πέρας της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου. Με αφορμή το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 55 άρθρα (τα 54 αφορούσαν ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών και το ένα την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας) ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε υπέρ το δέον προκλητικός και με προσωπική του δήλωση αργά το βράδυ της Πέμπτης μίλησε για πολιτική υποκρισία από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η απάντηση ήταν άμεση. Με οργισμένη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη».
Επίσης, τόνισε ότι «καταψήφισε το άρθρο 55 που υποκριτικά στην πρώτη παράγραφο αναφέρει το οκτάωρο, για να εισάγει στη δεύτερη παράγραφο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τετραήμερη δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, η πρώτη διάταξη που καταλύει το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία, που ολοκληρώνεται με το άρθρο 59 με την κατάργηση του 8ωρου με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης και την επιβολή της δεκάωρης εργασίας, με δύο ώρες απλήρωτη εργασία και πληρωμή σε ρεπό».
Τέλος, έγινε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «καταψήφισε το άρθρο 69 που προβλέπει το απαράδεκτο τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δεν είναι μισθωτοί, το οποίο ανέδειξε και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας, και συνακόλουθα δεν ψήφισε το άρθρο 70 που τους αναφέρει ως “παρόχους υπηρεσιών” στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, προκειμένου να μην έχουν την κάλυψη και εφαρμογή του εργατικού δικαίου και τα δικαιώματά των μισθωτών εργαζόμενων».
Το τελικό συμπέρασμα; «Οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν θα αποτελέσουν βολικό φερετζέ για το αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ. Μόνη της κατέστρεψε το μέλλον και τις ζωές εργαζομένων και νέων».
Την ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου των άρθρων τη ζήτησε η Νέα Δημοκρατία σε μία προφανή προσπάθεια να επιχειρήσει να εμφανίσει την αξιωματική αντιπολίτευση ως αναξιόπιστη. Το βράδυ της Πέμπτης, ο τίτλος που έπαιζε στα «πρόθυμα» ΜΜΕ ήταν ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 55 άρθρα του νομοσχεδίου», ο οποίος εργαλειοποιήθηκε δεόντως από τα τρολ της ΝΔ στο διαδίκτυο. Για μία ακόμη φορά δηλαδή όλα έγιναν για να εξυπηρετηθούν οι επικοινωνιακές ανάγκες του Μαξίμου. Πρώτα άλλωστε βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι...