Όσο περνούν οι μέρες και τα οριστικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών (6/6/2021) δεν ανακοινώνονται, αν και υπολείπεται ελάχιστο ποσοστό ψηφοδελτίων για καταμέτρηση - έλεγχο (0,06%) και ο υποψήφιος της άκρας αριστεράς Π. Καστίγιο εξακολουθεί να προηγείται με ελάχιστη μεν διαφορά (0,3%, 44.854 ψήφους) αλλά θεωρείται πλέον νικητής των εκλογών, η κοινωνική πόλωση οξύνεται και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των υποστηρικτών/τριών των δύο υποψηφίων προέδρων αποκτούν καθημερινά σχεδόν νέο περιεχόμενο. Την Τρίτη έγινε ορατό ότι κεντρική επιδίωξη των οικονομικών και πολιτικών ελίτ και γενικότερα του φουτζιμορισμού είναι η παρεμπόδιση της εκλογής αριστερού προέδρου και η διατήρηση του στάτους κβο με κάθε μέσο, ακόμα και με πραξικοπηματική ακύρωση – επανάληψη (;) των εκλογών. Για την Φουτζιμόρι, ωστόσο, συνυπάρχει και η επιδίωξη να εκλεγεί προεδρίνα για να αποφύγει την παραπομπή σε δίκη για τα κακουργήματα διαφθοράς που είναι  υπόδικη.

Ο Π. Καστίγιο σε ομιλία του σε μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση υποστηρικτών του στη Λίμα, κατήγγειλε με συγκεκριμένα γεγονότα ότι επιχειρείται εκλογικό πραξικόπημα. Την Τρίτη,  διοργανώθηκε συνέντευξη Διεθνούς Τύπου με το ίδιο περιεχόμενο όπου συμμετείχαν η υποψήφια αντιπροεδρίνα Ντίνα Μπολουάρτε και τρείς ειδικοί συνεργάτες του Π. Καστίγιο.

 

Οι πυκνές εξελίξεις

 

Κομβικό σημείο των εξελίξεων η κατάθεση στο Εκλογοδικείο από την Φουτζιμόρι αίτηση ακύρωσης της ψηφοφορίας σε 802 εκλογικά τμήματα (200.000 ψηφοδέλτια) αγροτικών περιοχών της Αμαζονίας και των Άνδεων, κυρίως ιθαγενών. Μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι σε αυτά τα εκλογικά τμήματα δεν πήρε καμία ψήφο και αυτό είναι «στατιστικά αδύνατον», προσάπτοντας ταυτόχρονα στον Πέρες τη χειραγώγηση της ψηφοφορίας! Και αυτό παρά τις ομόφωνες και κατηγορηματικές δηλώσεις των αρμόδιων εθνικών και διεθνών εκλογικών οργάνων ότι «οι εκλογικές διαδικασίες διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα με διαφάνεια και σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες».

 

Οι ιθαγενείς υπερασπίζουν την ψήφο τους

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ιθαγενείς της Αμαζονίας και των Άνδεων εξοργίστηκαν με το ρατσισμό κα τις διακρίσεις που εκπέμπουν οι αιτιάσεις ακύρωσης των ψήφων τους. Από την Παρασκευή, ηγετικά στελέχη, οργανώσεις κ.ά συρρέουν στο Εκλογοδικείο στη Λίμα - τόπος διαδήλωσης των υποστηρικτών/ τριών του Π. Καστίγιο- για να υπερασπιστούν την ψήφο τους στο δάσκαλο-αγρότη και να διαμαρτυρηθούν και αυτοί/τές για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων και την τυπική ανακήρυξη του προέδρου.

Επίσης, σε διαδικτυακή σύσκεψη ηγετικών στελεχών αγροτικών κοινοτήτων ιθαγενών στο Περού και με τη συμμετοχή του προέδρου της Εθνικής  Συνομοσπονδίας Αγροτών και Κτηνοτρόφων αποφάσισαν «σταθερή επαγρύπνηση για το σεβασμό της ψήφου των ανθρώπων της υπαίθρου» και αντιπροσωπείες τους συμμετέχουν στη διαδήλωση του Εκλογοδικείου.

 

Ολομέτωπη αντεπίθεση: «δημοκρατία ή κομμουνισμός»

 

Σε μικρή απόσταση από το Εκλογοδικείο διαδηλώνει ο φουτζιμορισμός όπου απουσιάζουν τα λαϊκά στρώματα, ενώ ισχνή είναι η παρουσία χαμηλών στρωμάτων της αποκαλούμενης μεσαίας τάξης. Κεντρικό σύνθημα μέχρι την περασμένη Δευτέρα ήταν η νοθεία και η αποδοχή της ένστασης. Από τη Δευτέρα οπότε και στα νέα αποτελέσματα προηγείται ο Π. Καστίγιο, άλλαξε η συνθηματολογία και επανήλθαν παλιότερες πρακτικές της δεξιάς - ακροδεξιάς. Συνοπτικά: 1. εγκαταλείφθηκε το σχετικό με τις εκλογές σύνθημα, όχι μόνο γιατί η μάχη για εκλογή της Φουτζιμόρι δεν ελκύει πολύ κόσμο, αλλά γιατί πλέον ο αγώνας τους είναι συνολικός. 2. Στις διαδηλώσεις ακούγονται όλο και συχνότερα νεοφασιστικά συνθήματα 3. Στοχοποιούνται και απειλούνται ανώνυμα μέσω ΜΚΔ γνωστά άτομα της διανόησης του ακτιβισμού για τα δικαιώματα, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.λπ. υποστηρικτές του Πέρες, τους αποστέλλονται προσωπικά απειλητικά μηνύματα και επιπρόσθετα καλούνται οι πολίτες να «πράξουν τα δέοντα» εναντίον τους. Η Εισαγγελία ανέλαβε ήδη την υπόθεση.

Τέλος, πρώην βουλευτής ακροδεξιού κόμματος που στήριξε τη Φουτζιμόρι και ένας δεξιός απεύθυναν δημόσιες εκκλήσεις για ακύρωση των εκλογών και προκήρυξη νέων. Παράλληλα σχεδόν, τηλεπαρουσιαστής καλεί τους πολίτες να καταλάβουν το κυβερνητικό κτίριο!

Οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα και η έκβαση των εκλογών δεν είναι, προς το παρόν, προβλέψιμες. Ωστόσο, ο αέρας του Περού άρχισε να μυρίζει μπαρούτι.

Γεωργία Ντούσια Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet