Το αντεργατικό νομοσχέδιο έδωσε τη δυνατότητα στη Φώφη Γεννηματά να μετατρέψει την πολιτική απειλή σε ευκαιρία για το Κίνημα Αλλαγής –αλλά και την ίδια προσωπικά, στην κούρσα για την εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος, τον επόμενο Νοέμβριο, εμφανιζόμενη ως κυρίαρχη του παιχνιδιού– δίνοντας μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ξεκαθάρισε πως «και αν σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει αυτό το τερατούργημα, αποτελεί σαφή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας η κατάργηση του αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν». «Συσχετισμοί που αρχίζουν να αλλάζουν…», είπε με νόημα. Αφενός, η φράση αυτή της προέδρου προκάλεσε την αμηχανία του πρωθυπουργού, ο οποίος της επιτέθηκε λέγοντας πως ήταν σαν να άκουγε τον κ. Τσίπρα. Ενοχλημένος, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης την προειδοποίησε ότι «κανείς δεν προτιμά τη ρέπλικα, αλλά το πρωτότυπο». Αφετέρου, έκοψε τα πόδια των εσωκομματικών της αντιπάλων –ιδιαιτέρως του Ανδρέα Λοβέρδου, που προωθούν, συγκαλυμμένα έως απροκάλυπτα, ακόμη και κυβερνητική συμμαχία με τη ΝΔ.

 

Η κ. Γεννηματά, σε υψηλούς τόνους, κατήγγειλε επίσης τον πρωθυπουργό ότι:

  • «Ο δήθεν μεταρρυθμιστικός και προοδευτικός λόγος της κυβέρνησης και η προπαγάνδα, δεν μπορούν πια να κρύψουν τη βαθιά οπισθοδρομική πολιτική της. Κυβερνά υπέρ της κομματικής και επιχειρηματικής ελίτ.
  • Απορρυθμίζετε τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνετε τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύετε τις συλλογικές συμβάσεις και ενισχύετε τους ασύδοτους εργοδότες.
  • Νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα και ευνοείτε τους ασύδοτους εργοδότες.
  • Παρεμποδίζετε το δικαίωμα της απεργίας και την ελεύθερη άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης.
  • Όλες αυτές οι απαράδεκτες ρυθμίσεις, συνδέονται απόλυτα η μία με την άλλη. Δημιουργούν μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση. Αδίστακτα και στοχευμένα. Απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι. Να δεχθεί τα πάντα, να υποταχθεί».

 

Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «αντίθετα με την κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές προωθούν νέες πολιτικές προστασίας των εργαζομένων, όπως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Μπάιντεν» και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε απέναντι, καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και τα άρθρα που αποτελούν τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής».

 

Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος –στηρίζοντας αποφασιστικά την κ. Γεννηματά– εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του προς το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που χρειάζεται η χώρα. Δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε μια απορρυθμισμένη αγορά εργασίας» και προειδοποίησε πως «αν δεν εξανθρωπίσουμε το σύστημα, θα αναδειχθούν περεταίρω οι τεράστιες ανισότητες».

Την αντίθεσή του στο αντεργατικό νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», το οποίο καταλήγει ως εξής: «Συνολικά, οι ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας δεν αποτελούν μέρος ενός συγκροτημένου σχεδίου για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές ή και πολύ μικρές, είναι άτοπο να περιμένει κάποιος ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας θα εξισορροπήσει δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η δυσχέρεια στην πρόσβαση τραπεζικού δανεισμού και ο χαμηλός βαθμός εξωστρέφειας. Η φιλοσοφία αυτή δεν οδηγεί σε μία βιώσιμη ανταγωνιστικά ανθεκτική, σύγχρονη οικονομία. Σε μία εποχή που ακόμα και τα πιο ισχυρά κράτη αλλάζουν την πολιτική τους σε θέματα που στο παρελθόν ήταν ταμπού, όπως φάνηκε και από την απόφαση των G7 για τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη στο δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης». 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος καταψήφισε μεν το αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά επέλεξε να ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, την ώρα που διεξάγονταν οι σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή. Την Τετάρτη το βράδυ, δημοσιοποίησε σποτάκι 110 δευτερολέπτων με σύνθημα την «Πράσινη Επανάσταση» για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα και με μουσική υπόκρουση από τα Carmina Burana. Στη διακήρυξή του γίνονται συνεχείς αναφορές στο ιστορικό όνομα του ΠΑΣΟΚ, τα σύμβολά του και τον πράσινο ήλιο. «Διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για να καταστήσουμε το κίνημα αυτό μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση και αύριο μεταρρυθμιστική δύναμη εξουσίας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Το ρεπορτάζ επιμένει πως οι βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ θα είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ωστόσο, στελέχη της Χ. Τρικούπη χαρακτηρίζουν βιαστική και ιδιοτελή (Novartis) την κίνηση του Α. Λοβέρδου, σημειώνουν το timing της ανακοίνωσης και τη συνδέουν άμεσα με τις κινήσεις τακτικής του Μαξίμου ενόψει εκλογών.

Μετά την υπερψήφιση του αντεργατικού νόμου μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε στην «Εποχή»: «Ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος με την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ. Πίσω από τις δήθεν θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου κρύβονται οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλες από την κατάργηση του οκταώρου, και των συλλογικών συμβάσεων». Ως προς τον Α. Λοβέρδο, δεν έδειξε έκπληκτος και αρκέστηκε να επισημάνει ότι στο αντεργατικό νομοσχέδιο συντάχτηκε με την ΚΟ του κόμματος.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet