Μαθητές διαδηλώνουν στη Βαρσοβία για το δικαίωμα στην έκτρωση.

 

 

 

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα στην Πολωνία τα μέτρα που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Πρζέμισλαβ Τσάρνεκ, με στόχο, κατά δήλωσή του, μια «συντηρητική επανάσταση» στην παιδεία. Όταν ο Τσάρνεκ διορίστηκε υπουργός, τον Οκτώβριο του 2020, χιλιάδες μαθητές/τριες διαδήλωσαν στους δρόμους, έβαλαν σημάδια διαμαρτυρίας στα προφίλ τους κατά τη διάρκεια διαδικτυακών μαθημάτων και υπέγραψαν μια εκστρατεία που ζητούσε την άμεση παραίτησή του.

 

Ο βουλευτής του κυβερνώντος εθνικιστικού PiS (Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης) ήταν γνωστός για τις ακραίες υπερσυντηρητικές θέσεις του, χαρακτηρίζοντας τους ΛΟΑΤ «όχι ίσους με τους φυσιολογικούς ανθρώπους» και λέγοντας ότι οι γυναίκες «κλήθηκαν από τον Θεό να αποκτήσουν παιδιά και θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό πριν από τη σταδιοδρομία τους». Στις πρώτες δηλώσεις του ως υπουργός είπε ότι στόχος του είναι να απαλλάξει την πολωνική εκπαίδευση από αυτό που αποκαλούσε «πολιτική ορθότητα» και «αριστερή - φιλελεύθερη ιδεολογία». Η πρώτη συνέντευξή του δόθηκε στην καθολική εφημερίδα Nasz Dziennik, όπου μεταξύ άλλων είπε «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουμε την κυριαρχία, ή ακόμα και τη δικτατορία, των αριστερών - φιλελεύθερων απόψεων, ιδίως εκείνων που είναι ριζοσπαστικές στο περιεχόμενο, ακόμη και ολοκληρωτικές».

Οι προτάσεις του υπουργού έχουν γίνει αφορμή για ένα μεγάλο κλίμα διαμαρτυριών, αφού οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ουσιαστικά περιστρέφονται γύρω από την ώθηση επιπλέον εθνικιστικής, καθολικής και «οικογενειακής» διδασκαλίας σε ένα ήδη γεμάτο πρόγραμμα σπουδών. Παράλληλα, πολλοί ειδικοί της εκπαίδευσης υποστηρίζουν ότι, σε μια εποχή που τα παιδιά όλων των ηλικιών βρίσκονται υπό ακραία ψυχολογική πίεση μετά από περισσότερο από ένα χρόνο διαδικτυακής μάθησης, τα αποτελέσματα των προτάσεών του θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή. Η Ντορότα Ομπίντνιακ από την Zwiazek Nauczycielstwa Polskiego, την κύρια ένωση εκπαιδευτικών στην Πολωνία, είπε πως «η κυβέρνηση φαντάζεται ότι τα σχολεία πρέπει να είναι υπάκουα και υποτακτικά στην ιδεολογία του PiS. Οι προτεινόμενες αλλαγές του Τσάρνεκ είναι περαιτέρω βήματα προς την ίδια κατεύθυνση, επιβαρύνοντας τους μαθητές με ένα σκοταδιστικό υποχρεωτικό περιεχόμενο, προωθώντας έναν τύπο καθολικού εθνικισμού και αφήνοντας ελάχιστο χώρο για ελεύθερη σκέψη και δημιουργικότητα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, από τότε που ήρθε στην εξουσία, το PiS εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις σε πολλά σημεία του πολωνικού συνταγματικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης, για να τις φέρει υπό μεγαλύτερο κεντρικό έλεγχο και να επιβάλει μια κοινωνικά συντηρητική και βαθιά καθολική κοσμοθεωρία. Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που έκανε η πρώτη υπουργός Παιδείας Άννα Ζαλέβσκα περιελάμβαναν τη διάλυση του επιτυχημένου συστήματος του γυμνασίου και την υιοθέτηση αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό σήμαινε ένα πιο γεμάτο, αυστηρά ελεγχόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα σε βασικά θέματα για την κυβέρνηση, όπως η πολωνική ιστορία και η λογοτεχνία. Οι επικριτές χαρακτήρισαν αυτές τις μεταρρυθμίσεις ως «παραμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος», και έγιναν πολλές μεγάλες διαμαρτυρίες από δασκάλους, γονείς και μαθητές, οι οποίες κορυφώθηκαν τα 2019 με την εθνική απεργία των εκπαιδευτικών που διήρκησε πολλές εβδομάδες.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Τσάρνεκ, έχουν στόχο, όπως ο ίδιος δήλωσε, την απαλλαγή από την «εκπαίδευση της ντροπής» που κυριαρχούσε επί 20 χρόνια με μια «εκπαίδευση της υπερηφάνειας». Αυτό θα σημαίνει, μεταξύ άλλων, στην πράξη: πρόσθετα μαθήματα ιστορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη πολωνική ιστορία, τις «παρανομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ιστορία της τοπικής κοινότητας και της ενορίας», υποχρεωτικά μαθήματα θρησκείας, τόνωση της «εκπαίδευσης για την οικογενειακή ζωή», που θα αναγκάσει τους εκπαιδευτικούς να επικεντρωθούν στην «παραδοσιακή οικογένεια» με ακόμη λιγότερο χώρο από ό,τι σήμερα για την σεξουαλική εκπαίδευση, και δημιουργία εναλλακτικής δομής για την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, το κρατικό ίδρυμα που είναι επιφορτισμένο με τον συντονισμό της ανάπτυξης της επιστήμης στη χώρα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτρέψει τη χρηματοδότηση από αυτήν.

Πρόσφατα, σε συνέντευξη του στο δεξιό περιοδικό «Do Rzeczy», ο Τσάρνεκ είπε «δεν μπορούμε να επαναφέρουμε την εκπαίδευση που υπήρχε πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μπορούμε να επαναφέρουμε ορισμένα από τα στοιχεία της. Η διδασκαλία χωρίς σύστημα αξιών είναι λάθος, για αυτό οι ειδικοί του υπουργείου θα επαναφέρουν την υποχρεωτική θρησκεία και ηθική και ενδεχομένως τη διαλεκτική και τη φιλοσοφία. Τα σχολεία πρέπει να διδάσκουν την ανοχή στο χριστιανικό πνεύμα και να αποθαρρύνουν τις ξενόφερτες ιδεολογίες, τη σεξουαλική επανάσταση, και την ανατροπή της κοινωνικής τάξης». Παράλληλα, στην έναρξη του Collegium Intermarium, ενός περιφερειακού πανεπιστημίου που δημιουργήθηκε από την υπερ-συντηρητική νομική ομάδα Ordo Iuris, ο υπουργός υπεραμύνθηκε των προτάσεών του, λέγοντας: «στόχος μου είναι η διαφύλαξη της ελεύθερης ακαδημαϊκής συζήτησης ενόψει του μεταμοντερνισμού και του νεο-μαρξισμού, που βασίζονται στη μαρξιστική ιδεολογία η οποία οδήγησε στον κομμουνισμό και το ναζισμό». Και συνεχίζοντας το παραλήρημα πρόσθεσε «το δυτικό τμήμα της Ευρώπης φοβάται τον χριστιανισμό και προσπαθεί να τον αποκλείσει από το δημόσιο χώρο. Αλλά εμείς εξακολουθούμε να τον υποστηρίζουμε».

Δεν ακούω. Είπε κανείς κάτι για την Κεραμέως;

 

* * Κάθε Τρίτη, ο Δημήτρης Γκιβίσης
μοιράζεται στην ιστοσελίδα της Εποχής
ματιές στα τεκταινόμενα του κόσμου.
Κάθε πρωινό Τρίτης στις 8πμ,
ένα κείμενό του ανεβαίνει
στην ηλεκτρονική Εποχή αποκλειστικά.
* *

 

Δημήτρης Γκιβίσης Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet