Ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο λόγω της πανδημίας για πρώτη φορά θα είναι υβριδικό αλλά και καλοκαιρινό!
Έτσι 92 ταινίες θα προβληθούν σε θερινούς κινηματογράφους σε ολόκληρη την πόλη ενώ άλλες 142 θα προβληθούν διαδικτυακά και έτσι θα έχουν πρόσβαση σε αυτές θεατές από όλη την Ελλάδα.
Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε με την προβολή του συναρπαστικού και εκρηκτικού ντοκιμαντέρ «Τίνα» των Νταν Λίντσεϊ και Τι Τζέι Μάρτιν, το οποίο αφηγείται τη ζωή της Τίνα Τάρνερ και επικεντρώνεται στον προσωπικό της αγώνα ώστε να δημιουργήσει και να διαμορφώσει με τους δικούς της όρους την πορεία της στο χώρο της μουσικής. Η προβολή έγινε στους δύο ανοιχτούς κινηματογράφους Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές οι οποίοι διαμορφώθηκαν στο Λιμάνι, μπροστά στους χώρους των αντίστοιχων χειμερινών αιθουσών και στο Μέγαρο Μουσικής.
Συνολικά θα προβληθούν στους κινηματογράφους και διαδικτυακά, 151 ταινίες ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Οι δια ζώσης προβολές θα πραγματοποιηθούν στους κινηματογράφους: Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές στο Λιμάνι, Άλεξ, Απόλλων, Ελληνίς, Ναταλί στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Άλσος στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, Τζένη Καρέζη στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Μέγαρο Μουσικής.
Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος newcomers, προς τιμήν του εμπνευστή του και επί χρόνια διατελέσαντος διευθυντή του, Δημήτρη Εϊπίδη, θα πάρει από φέτος το όνομά του, μετονομαζόμενο σε Χρυσός Αλέξανδρος newcomers «Δημήτρης Εϊπίδης». Επίσης ο Εϊπίδης τιμάται με την έκδοση δίγλωσσου τόμου, 232 σελίδων, όπου καταγράφεται η λαμπρή επαγγελματική του πορεία, μέσα από κείμενα γνωστών προσωπικοτήτων του παγκόσμιου σινεμά και συνεργατών του, καθώς και μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και υλικό από το προσωπικό του αρχείο.
Πολλές από τις ταινίες που προβάλλονται στα τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα (Μεγάλου Μήκους, Newcomers και Forward), θα κάνουν από τη Θεσσαλονίκη την παγκόσμια, τη διεθνή ή την ευρωπαϊκή τους πρεμιέρα. Τους αδελφούς Λιούι και Νόα Κλόστερ, από τις ΗΠΑ, συστήνει φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στους επισκέπτες του. Οι Κλόστερ πειραματίζονται με το κινούμενο σχέδιο, με έναν μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας διασκεδαστικά και πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων.
Στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες, προβάλλονται 52 ταινίες, επιλεγμένες από την αφρόκρεμα της παγκόσμιας παραγωγής. Όσον αφορά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, δυναμική θα είναι και αυτή τη χρονιά η παρουσία τους. Με συνολικά 78 ταινίες, από τις οποίες οι 8 συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, επιβεβαιώνεται η εξέλιξη που παρουσιάζει η ταινία τεκμηρίωσης στη χώρα μας.
Ο κινηματογραφιστής Σταύρος Καπλανίδης, που έφυγε το Νοέμβριο του 2019 στα 74 του χρόνια, θα τιμηθεί με την προβολή τριών ταινιών ντοκιμαντέρ που γύρισε («Ο φτωχός κυνηγός του Νότου» - 1994, «Play it again, Χρήστο» - 2007 και «Anna Wich, Φωτογράφος» - 2003), καθώς και η τελευταία του «Ο Τέος κι ο Σταύρος», η οποία ολοκληρώθηκε με τις οδηγίες του, από το Χρόνη Θεοχάρη, ενώ ο ίδιος ήταν άρρωστος.
Τέλος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο στην Ευρώπη που εγκαινιάζει ένα νέο τμήμα αφιερωμένο στα podcast, διερευνώντας τις εκλεκτικές συγγένειες αυτού του νέου είδους με τον κινηματογράφο. Το νέο τμήμα περιλαμβάνει: ένα Διαγωνιστικό τμήμα με 23 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcast, ένα τμήμα Εκτός Συναγωνισμού με 13 ελληνόφωνα podcast, το τμήμα Special Podcasting με δύο ξεχωριστά podcast από τις ΗΠΑ και τη Δανία, καθώς και ειδικά podcast του Φεστιβάλ αποκλειστικά για την 23η διοργάνωση.
Για ένα θεσμό «ο οποίος διατηρεί το κύρος του ως ένα από τα κορυφαία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ευρώπης, με ένα ιδιαίτερα επιμελημένο πρόγραμμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί με φαντασία και σκέψη», μίλησε στο χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.
Για «μοναδικές παραγωγές μέσα από τις οποίες, όλοι εμείς να ταξιδέψουμε στις αθέατες πλευρές του κόσμου και στις ξεχωριστές, ανθρώπινες ιστορίες”, μίλησε στο δικό του χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
Για «δυναμική επιστροφή έχοντας κρατήσει σαν κληρονομιά από πέρυσι το ευρηματικό και καινοτόμο πνεύμα που αναδύθηκε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας», μίλησε με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο δικό χαιρετισμό, τόνισε πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης και η πόλη στηρίζουν το φεστιβάλ» και ευχήθηκε «να απολαύσουμε όλοι τις σημαντικές δημιουργίες που θα μας προσφέρει το Φεστιβάλ».
Ωραία, αλλά ανέξοδα και κενά λόγια, όπως έχουν αποδείξει και οι τέσσερις -ο καθείς και η καθεμία όπου του/της αναλογεί- με τα έργα και τις ημέρες τους στο χώρο του Πολιτισμού. Υπενθυμίζω: Αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό, τσιμέντωμα Ακρόπολης, θέατρο Εμπρός και το τελευταίο, η κρίση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με τη μη τήρηση κανόνων δεοντολογίας από το ΔΣ του συμβούλιο.
Όσο για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ακόμη και σε αυτές τις περίεργες και πρωτόγνωρες συνθήκες, η επιτυχία του θεωρείται δεδομένη.