Μια συνομιλία
με τον Νίκο Τουλιάτο
και την Πέγκυ Ζήνα

 

Σε μια συναυλία που κυριαρχούν τα κρουστά και η φωνή, ο πιο αρχέγονος τρόπος επικοινωνίας του ανθρώπου, ο Νίκος Τουλιάτος συμπράττει με μια ενδιαφέρουσα παρουσία στο χώρο του τραγουδιού, την Πέγκυ Ζήνα. Μοναδικός στο είδος του, γνωστός άλλωστε και ως ο πατριάρχης των κρουστών, ο Νίκος Τουλιάτος µε την 52χρονη περιπέτεια του στους δρόμους της τέχνης σε όλες σχεδόν μορφές της τέχνης και µε σπουδαίους συνταξιδιώτες, δημιουργός της percussive ensemble Ηχόδραση, µε αποκορύφωμα τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, συναντά την Πέγκυ Ζήνα σε μια σύμπραξη - πρόταση για τη φετινή χρονιά. Με βασικό συντελεστή της παράστασης τον εξαιρετικό ενορχηστρωτή Γιώργο Ζαχαρίου, που συμμετείχε στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004, και µια ομάδα που αποτελείται από 9 κρουστούς από Ελλάδα, Ιταλία, Αργεντινή, 3 κιµπορντίστες και µία φωνή που θα ταξιδέψουν µε όχημα όμορφα τραγούδια και ιδιαίτερους αυτοσχεδιασμούς, σε ένα υπέροχο ηχοτοπίο που θα κυριαρχούν τα κρουστά και η φωνή. Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την Δευτέρα 28 Ιουνίου, τρεις μουσικοί Πέγκυ Ζήνα, Νίκος Τουλιάτος και Γιώργος Ζαχαρίου, προερχόμενοι από τελείως διαφορετικές αφετηρίες και μεγάλη προσωπική πορεία συμπράττουν για να προσφέρουν και να ταξιδέψουν το κοινό σε µια πανδαισία ηχοχρωμάτων που περιλαμβάνει στιγμές από την προσωπική πορεία του καθένα σε ένα κοινό αποτέλεσμα.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιδιαίτερη σύμπραξη, που εύλογα δημιουργεί εκτός από ενδιαφέρον και ερωτήματα. Σσε μια μικρή ανάπαυλα από τις πρόβες τους, είχαμε μια σύντομη συνομιλία μαζί τους.

 

Mετά από δύο καραντίνες, έρχεται η συναυλία σας. Πώς κύλησε αυτός ο χρόνος καλλιτεχνικά;

Νίκος Τουλιάτος: Είναι γνωστό ότι ο χώρος του πολιτισμού και της τέχνης χτυπήθηκαν πολύ άσχημα. Πραγματικά δεν ξέρω πώς αντέξαμε. Οι άνθρωποι της τέχνης έπρεπε να διαμαρτυρηθούν πολλές φορές μέσα στην πανδημία για να αντιμετωπιστούν με κάπως καλύτερο τρόπο από το απόλυτο μηδέν. Πώς κύλησε ο χρόνος καλλιτεχνικά; Για την πλειοψηφία δεν κύλησε. Εμείς προσπαθήσαμε να μείνουμε ζωντανοί κάνοντας πρόβες. Χωρίς στόχο βέβαια. Απλά για να υπάρχουμε.

 

Όμως το τέλος του εγκλεισμού έφερε μια επανεκκίνηση έκπληξη. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ν.Τ.: Η Πέγκυ Ζήνα είναι μια σπουδαία τραγουδίστρια και ένας υπέροχος άνθρωπος. Το δεύτερο βάρυνε περισσότερο στην επιλογή μου βέβαια. Και είχα δίκιο. Η Πέγκυ τα τελευταία χρόνια έχει μια παρουσία με σημαντικές συνεργασίες, όπως τον Δημήτρη Μητροπάνο, αφιερώματα στον Μάριο Τόκα κ.ά. Έχει την άνεση να κινηθεί με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους χώρους. Έτσι, λοιπόν αποφασίσαμε ότι δεν θα κάνουμε δύο συναυλίες, αλλά με τη συνύπαρξη μας και τη συμμετοχή του ενορχηστρωτή και πιανίστα Γιώργου Ζαχαρίου, δημιουργούμε μια νέα καλλιτεχνική πρόταση. Μια πρόταση όπου βασικά κυριαρχούν τα κρουστά και η φωνή, ο αρχέγονος τρόπος επικοινωνίας του ανθρώπου.

 

Και όσον αφορά το πρόγραμμα της συναυλίας τι θα ακούσουμε;

Ν.Τ.: Θα ακουστούν τραγούδια από τον Θεοδωράκη μέχρι τον Καλδάρα, από τον Μουκίδη μέχρι τον Νικολόπουλο, από τον Μικρούτσικο μέχρι τον Κραουνάκη. Τραγούδια συνθετών από διαφορετικούς χώρους γνωστά από διάφορους ερμηνευτές και βέβαια από την προσωπική δισκογραφία της Πέγκυ Ζήνα.

 

Πώς αισθάνεστε που καλείστε σ’ ένα πρόγραμμα αμιγώς έντεχνου τραγουδιού;

Πέγκυ Ζήνα: Αυτό μου είναι κάτι οικείο τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη συνεργασία μου με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Αρκετές φορές έχω συμμετάσχει σε εκπομπές και live αφιερώματα σπουδαίων δημιουργών και καλλιτεχνών. Οπότε, αυτό με κάνει να νιώθω οικεία. Αλλά, η συνεργασία μου ιδιαίτερα με τον Νίκο Τουλιάτο με κάνει και αισθάνομαι τη μεγάλη καλλιτεχνική πρόκληση και πολλή ευλογία για την εξέλιξη και για όλο αυτό που θα γνωρίσω και θα βιώσω.

 

Τι σημαίνει για εσάς αυτή η συνεργασία;

Π.Ζ.: Για ’μένα αυτή η συνεργασία είναι ένα ακόμα βήμα πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ο Νίκος Τουλιάτος με επέλεξε, οπότε αυτό με «φορτώνει» με ευθύνη, εκτός από μεγάλη χαρά και τιμή. Το να ακούσεις τα τραγούδια που αγαπάς και έχεις αγαπήσει και από τη δική σου φωνή και το σημαντικότερο από σπουδαίους δημιουργούς και καλλιτέχνες, διασκευασμένα με κρουστά από αυτή την τόσο σημαντική ομάδα του Νίκου Τουλιάτου, την Ηχόδραση, που εμπεριέχει ήχους από κουλτούρες όλου του κόσμου, είναι για εμένα μια καλλιτεχνική πανδαισία.  Χαίρομαι πάρα πολύ που θα το προσφέρω σε όσους με ακολουθούν. Εύχομαι πάντα να μου δίνονται τέτοιες ευκαιρίες, να προσπαθώ να ανεβαίνω και να εξελίσσομαι κολυμπώντας σε καινούρια νερά κάθε φορά.

 

Στη συναυλία δώσατε τον γενικό τίτλο «Κάτω απ’ την ομπρέλα σου»…

Π.Ζ.: Φανταστείτε την ομπρέλα σαν έναν αρχηγό οικογένειας, που προστατεύει κι αγκαλιάζει όλα τα μέλη της, όλα τα παιδιά, διαφορετικά μεταξύ τους, το καθένα με τη δική του πορεία και τον δικό του χαρακτήρα, σαν τα τραγούδια, όλα όμως κάτω απ’ την ομπρέλα της ίδιας οικογένειας… που δεν είναι άλλη απ’ την αγάπη για τη μουσική… τη γλώσσα του Θεού. Σας περιμένουμε στις 28/6 να τα ξορκίσουμε όλα!

 

Σας ενδιαφέρει να συνεχίσετε στο έντεχνο τραγούδι;

Π.Ζ.: Για εμένα δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Δεν είμαι οπαδός του διαχωρισμού «έντεχνο και εμπορικό τραγούδι», καθώς πιστεύω πώς οτιδήποτε καλό είναι αυτό που κρατάει στο χρόνο και είναι εμπορικό. Δεν συμφωνώ τόσο με τους διαχωρισμούς. Είμαι άλλωστε αυτή που έχω παιδευτεί πολύ να τα καταφέρω και στους δύο χώρους –αν υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός για κάποιους– και να με έχουν δεχθεί με αγάπη και σεβασμό. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω από την πρώτη στιγμή, δηλαδή να δίνω το εκατό τοις εκατό του εαυτού μου και να προσπαθώ να εξελίσσομαι χρόνο με το χρόνο. Να εξελίσσω αυτό που ξεκίνησα από χαμηλά και να πηγαίνω όλο και πιο ψηλά. Αυτό είναι το μουσικό μου όνειρο. Δεν είναι να ενταχθώ σε οποιονδήποτε διαχωρισμό γενικά. Είμαι πολύ ενωτική σαν άνθρωπος. Είμαι μέσα σε ό,τι έχει την πρόθεση να ενώσει και όχι να χωρίσει. Αυτή είναι η ιδεολογία μου και αυτό θα κρατήσω μέχρι το τέλος της καλλιτεχνικής μου ζωής.

 

Ως πολυπράγμων καλλιτέχνης, πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στο μέλλον;

Ν.Τ.: Δεν ξέρω τι θα γίνει πραγματικά και αυτό είναι ψυχοφθόρο. Βέβαια δεν σταματάω για κανένα λόγο. Η στασιμότητα είναι θάνατος και έχω ακόμα χρόνια για όνειρα. Απλά προσπαθώ να κάνω ευτυχισμένες τις στιγμές μου ό,τι κι εάν συμβαίνει. Παλεύω μακριά από μιζέριες, μικροανταγωνισμούς, χαζομάρες, κακιούλες, και προσπαθώ να είμαι δημιουργικός μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής μου. Αυτό σημαίνει πως, ό,τι και εάν συμβεί, π.χ. με την πανδημία, εγώ και οι συνεργάτες μου θα συνεχίσουμε αυτά που έχουμε ξεκινήσει. Τη συνεργασία με την κυρία Πέγκυ Ζήνα και την Ομάδα μου, τις σόλο παραστάσεις μου, το θέατρο που κάνουμε πρόβες εδώ και 2 μήνες σε ένα έργο του Ίψεν, το «Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν», σε σκηνοθεσία Νίκου Περέλη, το έργο «Ερωτος Ύβρις» που σκηνοθετώ, τη μεγάλη παράσταση «Last warning», που θα γίνει στις 5 Ιουνίου του 2022, και αφορά το περιβάλλον με την Κοινότητα Πράξις σε σκηνοθεσία Θόδωρου Εσπίριτου και άλλα. πολλά. Ό,τι και να γίνει στο μέλλον από εμάς εξαρτάται το περιεχόμενο που θα του δώσουμε. Από τον καθένα χωριστά.

 

Ταυτότητα παράστασης

 

«Κάτω από την ομπρέλα σου»

Με τους: Νίκο Τουλιάτο και Πέγκυ Ζήνα. Ενορχήστρωση Γιώργος Ζαχαρίου. Μαζί τους η Ομάδα κρουστών Ηχόδραση: Κυριακή Τσακιρίδου, Simone Mongelli, Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος, Θοδωρής Ψυχαλής, Μαρία Παντελάκη, Μαριάνθη Ντάλλα, Σίσσυ Πιντέλλα, Stefano Attanasio, Σόλης Μπαρκής, Demian Gomez, Νεφέλη Τουλιάτου. Συμμετέχουν επίσης οι: Παύλος Βαλλιανάτος, πλήκτρα, Ηλίας Καλούδης πλήκτρα, Βαγγέλης Τούντας πλήκτρα, βιολί, Χάρης Γεωργίου, φωνητικά, Στεφανία Ρίζου, φωνητικά, Μιχάλης Μόσχου, φωνητικά.

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, στις 9.30μμ (ώρα προσέλευσης: 8.30μμ), στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ (γενική είσοδος). Αγορά εισιτηρίων μόνο από το viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/music/texnopoli/kato-apo-tin-omprela/ Δεν θα λειτουργούν τα ταμεία την ημέρα της συναυλίας, η αγορά εισιτηρίων θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6940739441- 6955005859.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet