Την αποχή των μελών του από τους πλειστηριασμούς ευάλωτων δανειοληπτών ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Ειδικότερα, «το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε μέχρι 31/07/2021 την αποχή όλων των δικηγόρων από την εκτελεστική διαδικασία σε βάρος της πρώτης κατοικίας που επισπεύδεται από τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων». Ταυτόχρονα, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη δεκαπενθήμερης αποχής (από 22/6/2021 έως και 6/7/2021) από όλες τις δίκες στις οποίες είναι διάδικος η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφύγων (ΑΕΠΠ).
«Το δικηγορικό σώμα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι δεν εξασφαλίζουν τη λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους. Με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020), επίκεινται στο επόμενο χρονικό διάστημα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί ο “Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης”», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΣΑ.
«Το ΔΣ του ΔΣΑ εμμένει στην πάγια θέση για την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών με νομοθετική ρύθμιση, τουλάχιστον μέχρι τη θέσπιση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, καθώς και τη θέσπιση δεοντολογικού πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων διά νόμου».
Είχε προηγηθεί η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που ζητούσε με απόφασή της την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
«Από το 2010 υπήρχε ένα πλαίσιο προστασίας του δανειολήπτη, ο οποίος θεωρούταν από τα δικαστήρια ότι θα μπορούσε να έχει μία πραγματική προστασία», τόνισε Στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Παπαστεργίου. «Ο νόμος Κατσέλη ήταν ένας νόμος, ο οποίος παρά την πάρα πολύ κακή διαχείριση που έγινε τότε στο ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας, προσπάθησε να περισώσει και να άρει ένα μέρος των συνεπειών της χρεοκοπίας. Αυτό το νόμο πράγματι τον εκμεταλλεύτηκαν –με τη καλή έννοια του όρου- όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, προκείμενου να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αυτό το πλαίσιο σήμερα δεν υπάρχει (...) Δεν έχει προβλεφθεί ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας», συμπλήρωσε.
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας υφίσταται από την 01/06/2021, με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) να ξεκαθαρίζει πως σύμφωνα με το νέο πλαίσιο πτωχεύουν «όλα τα φυσικά πρόσωπα, ασχέτως εμπορικής ιδιότητας, και όλα τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν εμπορικό ή απλά οικονομικό σκοπό ή απλά οιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Δηλαδή, πτωχεύουν ατομικές και κάθε μορφής εταιρικές επιχειρήσεις, σύλλογοι, σωματεία, νοικοκυριά, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.λπ. (αρ.76)». Η πρώτη κατοικία κινδυνεύει άμεσα καθώς μετά την αίτηση πτώχευσης «ο πιστωτής μπορεί με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσει το “πάγωμα” της περιουσίας του οφειλέτη και αν το αίτημα του γίνει δεκτό αίρεται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας (αρ.86 παρ.4)».
«Η κυβέρνηση όχι μονάχα έπαψε το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά ψήφισε και το νέο πτωχευτικό κώδικα, που στη πραγματικότητα επεκτείνει την πτωχευτική δυνατότητα πέρα από τους εμπόρους και στα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή, ακόμα και ο μικροφειλέτης στη πραγματικότητα, ο άνθρωπος που χρωστάει στην εφορία, στα ταμεία, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, δυστυχώς μπορεί να υποστεί τη διαδικασία της πτώχευσης», υπογράμμισε ο Βασίλης Παπαστεργίου.
«Έρχεται κοινωνικός οδοστρωτήρας. Έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί που θα αλλάξουν τη μορφή, τη δομή της κοινωνίας, θα αλλάξουν το καθεστώς της ιδιοκατοίκησης που είναι ένα δίχτυ ασφαλείας. Είναι μια κραυγή αγωνίας προς την πολιτεία να πράξει το καθήκον της, να νομοθετήσει».