Σαράντα συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα μετέχουν στο κάλεσμα για πανελλαδική κινητοποίηση για την ενέργεια. Αξίζει μια αναλυτική παράθεση αυτών, για να αποκαλυφθεί και η έκταση που καταλαμβάνει η ενεργειακή «λαίλαπα» στη χώρα: Save Saos (Σαμοθράκη), Ανεμόμυλος – Ανοιχτή περιβαλλοντική συνέλευση Λιβαδειάς, Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου, Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α, Βρυσούλες, Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS», Δίκτυο EcoCorfu – ΟικοΚέρκυρα, Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό «παροξυσμό», Δίκτυο ενημέρωσης πολιτών Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις, Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου, Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας, Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων, Δυτικό Μέτωπο, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Ελληνικός ορειβατικός σύνδεσμος Κυριακίου Βοιωτίας, Ενεργοί πολίτες Δαύλειας – ΕΝΠΟΔΑ (Βοιωτία), ΕΟΣ Λασιθίου, Επιτροπή αγώνα Αγραφιωτών, Επιτροπή αγώνα κατοίκων Κυριακίου Βοιωτίας, Επιτροπή κατοίκων Αγίας Άννας Βοιωτίας, Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας, Κίνημα πολιτών Αγρινίου «Δικαίωμα στη ζωή», Κίνηση «Φυσικός τρόπος ζωής» Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης Αττικής, Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου, Κοινωνικό πολιτιστικό κέντρο Βύρωνα, Μας σκάβουν τον λάκκο – συνεργασία ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, Πρωτοβουλία SOS Μαίναλο, Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων, Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α, Πρωτοβουλία Κεφαλονιάς «Όχι άλλα αιολικά», Πρωτοβουλία πολιτών Κυθήρων – Dynamo Kythira, Πρωτοβουλία Ροδόπης, Ριζοσπαστική κίνηση πολιτών Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ), Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών, Σφήνα – αυτοδιαχειριζόμενος, κοινωνικός, πολιτικός & πολιτιστικός χώρος Θήβας, Σώστε το ρέμα της Τιθορέας – Όχι εργοστάσιο ενέργειας στον Παρνασσό, ΦΥΣΗτήρες – κίνηση πολιτών Κρήτης. Ακολουθεί εκτενές απόσπασμα του καλέσματος από το Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια.

 

Σε μια χώρα και σε μια περίοδο που οι συνολικές οικονομικές δραστηριότητες βρίσκονται σε ύφεση, δεν περνά απαρατήρητη η έξαρση που παρατηρείται σε ορισμένους τομείς, όπως της ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων και της «αξιοποίησης» δημόσιας περιουσίας και υποδομών, που βγαίνει στο «σφυρί» (…) Ειδικότερα, στον τομέα της ενέργειας έχουμε καταιγιστικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Η τεράστια διασπορά των έργων, το μέγεθός τους, ο χαρακτήρας και η σκοπιμότητά τους, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους έχουν μετατρέψει τις αντίστοιχες δραστηριότητες σε ανοιχτή «πληγή». Δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή της χώρας που να μην τις βιώνει με επώδυνο τρόπο, γεγονός που επαναφέρει διαρκώς στην επικαιρότητα το παλιό κινηματικό ερώτημα: «ενέργεια για τι και για ποιον;», δηλαδή ενέργεια για ποιο σκοπό και σε όφελος τίνος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα βασικά νομιμοποιητικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η πολιτική και οικονομική εξουσία (αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και «πράσινη» ανάπτυξη) αποδεικνύονται εντελώς προσχηματικά, κάτι που ενισχύει στην κοινωνία την αίσθηση της εξαπάτησης και της εκμετάλλευσης. Πως αλλιώς, αφού:

• Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, εκτός από την οικονομική επισφάλεια χιλιάδων εργαζομένων, συνοδεύεται από μια έξαρση κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

• Τα εξορυκτικά σχέδια και οι συμβάσεις, παρά την προσωρινή νηνεμία και τους εταιρικούς αναπροσδιορισμούς, παραμένουν στο τραπέζι και, μάλιστα, αρχίζουν να συσχετίζονται με τα υπεράκτια αιολικά έργα.

• Αδειοδοτούνται και κατασκευάζονται με καταιγιστικό ρυθμό αιολικές, φωτοβολταϊκές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που δεν αφήνουν ανέγγιχτη ούτε σπιθαμή εδάφους του ορεινού και νησιωτικού χώρου και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ανοίξει ο δρόμος και για τις υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις.

• Έχει νομοθετηθεί η καύση προϊόντων επεξεργασίας αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αναμένονται εξαγγελίες για τον αριθμό και τον τόπο της εγκατάστασής τους.

• Προωθούνται εκτεταμένα διασυνοριακά έργα μεταφοράς και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πέρα από τα γνωστά αντλησιοταμιευτικά έργα, έχει αρχίσει η αδειοδότηση έργων αποθήκευσης με μπαταρίες, με τελείως ασαφές το σχετικό πλαίσιο.

• «Βγαίνουν στο σφυρί» τα βασικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

• Μονιμοποιούνται και επεκτείνονται τα φαινόμενα αδυναμίας πρόσβασης στις υπηρεσίες ενέργειας και της «ενεργειακής φτώχειας» … και άλλα πολλά.

Για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά έχει αποσαρθρωθεί πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, διαδικασία που δε φαίνεται να έχει σταματημό (…)

 

Οι κινηματικές δραστηριότητες περνούν σε άλλο επίπεδο

 

Δεν είναι μόνο η έκταση και το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής, η οποία συνοδεύει τις ενεργειακές δραστηριότητες, που έχει πολλαπλασιάσει τις κινηματικές αντιδράσεις. Είναι, ταυτόχρονα, η αίσθηση πως συντελούνται τεράστιες αλλαγές, με σοβαρό αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής μας (κοινωνικές και οικονομικές), χωρίς να λογαριάζεται η γνώμη, οι ανάγκες και οι προσδοκίες μας. Οι αυταπάτες ότι πρόκειται για τοπικά «ατυχήματα» και αστοχίες έχουν διαλυθεί εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που μας έχει οδηγήσει αβίαστα στη λογική των αλληλέγγυων και υποστηρικτικών δράσεων.

Προϊόν αυτών των διεργασιών είναι και η συγκρότηση, το Νοέμβρη του 2020, του πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια, γεγονός που σηματοδοτεί την ευρύτερη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών αγώνων, τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό των δράσεων και την τεκμηρίωση και ενιαιοποίηση του κινηματικού αντίλογου. Οι περιορισμοί, με αφορμή την πανδημία, δεν μπόρεσαν να κάμψουν τη διάθεση για μια δυναμική αντίδραση, που θα επιδιώξουμε να κάνουμε πράξη με την πανελλαδική κινητοποίηση, το Σάββατο 26 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην Αθήνα (Μοναστηράκι).

Με αυτόν τον τρόπο απαντάμε, στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την κατάθεση και υιοθέτηση κλιματικού νόμου, ο οποίος «θα επικαιροποιήσει τους στόχους της χώρας για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου». Έχοντας, ήδη, πλήθος τραυματικών εμπειριών από τις -μέχρι τώρα- πολιτικές εφαρμογής αυτών των στόχων, η επικαιροποίησή τους μόνο ανησυχία και τρόμο μας προκαλεί.

 

 

Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια

 

 

 

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Καταψήφισε η Αριστερά τον κλιματικό νόμο

 

Η Αριστερά –και ο ΣΥΡΙΖΑ που μετέχει στην ευρωομάδα– αναγκάστηκε να καταψηφίσει τον κλιματικό νόμο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κυρίαρχο σημείο διαφωνίας της Αριστεράς ήταν οι δεσμεύσεις για δραστική περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, προκειμένου να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό της κλίμακας Κελσίου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (2015). Η πρόταση της Αριστεράς ήταν για περικοπή 70%, αλλά ήταν πρόθυμη να συζητήσει ακόμα και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 60%, αλλά τίποτα λιγότερο και σίγουρα όχι 55%.

 Μετά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Πέτρος Κόκκαλης δήλωσε πως «Το Συμβούλιο, δυστυχώς, επέλεξε για μία ακόμα φορά έναν συντηρητικό και επικίνδυνο δρόμο, φέρνοντας τον Κλιματικό Νόμο με δέσμευση για τη μείωση των καταστροφικών αερίων του θερμοκηπίου μόνο στο 55%. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες προβλέψεις, καταλήγει σε έναν Κλιματικό Νόμο που δεν λαμβάνει υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα, τις γνωματεύσεις των ειδικών, τα κινήματα για το περιβάλλον και τελικά όσα απαιτούνται να γίνουν για να εξασφαλίσουμε το αύριο της ανθρωπότητας στον πλανήτη. Με βαριά καρδιά, καταψηφίζω τον Κλιματικό Νόμο στην τελική του μορφή, γιατί το κατεπείγον των καιρών δεν επιτρέπει ημίμετρες μη-λύσεις».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet