Μετά και την αναμενόμενη επικύρωση της υποψηφιότητας Γεωργιάδη από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, οι Κ. Μητσοτάκης, Ευαγ. Μεϊμαράκης, Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης θα αναμετρηθούν στις 22 Νοεμβρίου σε μια εκλογική διαδικασία από τη βάση, με δεύτερο γύρο, αν χρειαστεί, μια εβδομάδα αργότερα. Σε νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, την ερχόμενη εβδομάδα, θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας της ψηφοφορίας, ενώ  θετικοί είναι οι υποψήφιοι στη διεξαγωγή τηλεμαχίας, μετά από πρόσκληση της ΕΡΤ. Χωρίς να παύσει η ανάπτυξη της εκλογικής τακτικής των υποψηφίων, αυτή την εβδομάδα, τον τόνο έδωσαν οι προγραμματικές δηλώσεις.

Η Νέα Δημοκρατία θέλησε στις προγραμματικές δηλώσεις να αξιοποιήσει την, έστω και αναγκαστική, υιοθέτηση από το ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικών θέσεων και αρχών, που βρίσκονται στον αντίποδα του αξιακού του φορτίου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνει ότι μπορεί  να εγκαλεί την κυβερνητική πλειοψηφία και για την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων, που και το ίδιο ψήφισε, από τη μία και για την ατελή εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων από την άλλη, στοχεύοντας στη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και στην περαιτέρω εμπέδωση των αρχών της ελεύθερης αγοράς. Τον τόνο έδωσε με την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αναπτύσσοντας τη βασική αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος, που αποφασίστηκε σε διαδικασία της κοινοβουλευτικής ομάδας, στην οποία συμμετείχε τόσο ο Απ. Τζιτζικώστας, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΝΔ, χειρονομία που  ενίσχυσε το προεκλογικό του προφίλ.

Πολιτική απάτη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να παρουσιάσει έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ και έναν άλλο πρωθυπουργό, όπως χαρακτηριστικά είπε. Παραθέτοντας τα υπαρκτά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και συγκρίνοντας την τελική συμφωνία με τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης (παραβλέποντας εσκεμμένα τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης) προσπάθησε να σκιαγραφήσει το ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα κόμμα νεοφιλελεύθερο, που πλήττει μονομερώς τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αυτής, βασίστηκε στη σχέση που έχει αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφθορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Βασικό επιχείρημά του είναι η μη κατάθεση του νομοσχεδίου για τα κανάλια μέχρι τώρα. Ο Β. Μεϊμαράκης κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να το καταθέσει «για να δούμε ποιον σ��ηρίζουν οι ολιγάρχες», ενώ δεν δίστασε να ξεπλύνει τη ΝΔ, λέγοντας ότι το κόμμα του δεν συμμετείχε ποτέ σε σκάνδαλα.

Βιώσιμο το χρέος με ανάπτυξη

Υπερασπιζόμενος, πλήρως, την αφήγηση του Σαμαρά, περί βιώσιμου χρέους, έριξε στο ΣΥΡΙΖΑ και το προηγούμενο επτάμηνο την ευθύνη για την αύξηση του χρέους, αναφερόμενος στα 90 δισ. της συμφωνίας, ενώ υπερασπίστηκε, ως απάντηση για τη μείωσή του, την ανάπτυξη, που θα επιτρέψει την αποπληρωμή του. Αμφισβήτησε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πετύχει απομείωση του χρέους, ενώ θεώρησε λανθασμένη τη διεθνοποίηση του ζητήματος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς όπως είπε, στους Ευρωπαίους εταίρους μας « δεν αρέσει να τα συζητάνε αυτά στον ΟΗΕ».

Απεταξάμην το νεοφιλελευθερισμό

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν δίστασε να αποκηρύξει το νεοφιλελευθερισμό, επισημαίνοντας ότι το ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός με ανθρώπινο πρόσωπο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «απορρίπτουμε ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις (...) εσείς τα έχετε υπογράψει αυτά», αρνούμενος, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Παρ’ ολ’ αυτά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επανέφερε το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, υπερασπίστηκε την επένδυση στις Σκουριές και μίλησε για λιγότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, χωρίς κομματισμό και με επιβράβευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Αντίστοιχου ύφους ήταν οι ομιλίες των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οι οποίοι επιτέθηκαν συντονισμένα στα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού και την οικονομική αστάθεια, που επέφερε το προηγούμενο επτάμηνο, επισημαίνοντας την ιδεολογική διάσταση μεταξύ του προγράμματος της κυβέρνησης και των ιδεολογικών της καταβολών.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδεολογικό αχταρμά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, καθώς μίλησε για ιδέες που δεν τις πιστεύει. Εκτίμησε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, διαψεύδονται από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, διερωτώμενος αν ο Ευκ. Τσακαλώτος και η ομάδα των 53 δείχνει τα δόντια της, υπονομεύοντας τον πρωθυπουργό. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, μια έμμεση αναφορά στις Σκουριές και υπεραμύνθηκε τη μείωση των κρατικών δαπανών έναντι της υπερφορολόγησης και του μεγάλου δημοσίου τομέα. Τέλος, υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση που εισήγαγε στο δημόσιο, με αφορμή τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο Αδ. Γεωργιάδης, βασισμένος στις προβλέψεις του προϋπολογισμού, υπερασπίστηκε σθεναρότερα από τους άλλους δύο τη θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά, συμπεραίνοντας ότι η οικονομική κατάσταση και οι δείκτες της ανεργίας θα ήταν καλύτεροι μ’ αυτή, ενώ, όπως και ο έτερος συνυποψήφιός του, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο χώρο της υγείας, προβάλλοντας το έργο του στην κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά.

Τολμάμε, αλλάζουμε, κερδίζουμε

Μ’ αυτό το σύνθημα, ο Απ. Τζιτζικώστας συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία, ξεκινώντας περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Στα τέλη της εβδομάδας που πέρασε, εγκαινίασε γραφεία στην Αθήνα και συνέχισε με περιοδείες σε Βέροια και Πάτρα. Μέχρι τώρα, φαίνεται ότι στοχεύει στην «αντισυστημική» ψήφο. Παρουσιάζεται ως ο υποψήφιος που έχει πάει κόντρα σε δύο πρώην προέδρους της ΝΔ, τον Αντ. Σαμαρά με την υποψηφιότητά του στις περιφερειακές εκλογές, ως αντάρτης και τον Κων. Καραμανλή, καθώς έθεσε υποψηφιότητα κόντρα στις συμβουλές του. Δεν ποντάρει στο προφίλ του ηγέτη, καθώς θεωρεί ότι η εποχή αυτή έχει παρέλθει, στηλιτεύοντας όσους κάνουν την επιλογή της κακής απομίμησης ηγετών προηγούμενων εποχών. Ποντάρει αποκλειστικά στην επαφή με τον κόσμο, χωρίς να έχει κάνει ακόμα καμιά τηλεοπτική εμφάνιση.

Η δεξιά πτέρυγα

Μετά και την αναμενόμενη επικύρωση της υποψηφιότητας Γεωργιάδη, η δεξιά πτέρυγα του κόμματος θα εκπροσωπηθεί τελικά στην κούρσα της εκλογής. Επίσημα ο Αντ. Σαμαράς, δηλώνει ουδέτερος, αλλά είναι σίγουρο ότι κάποιες από τις υπογραφές που στήριξαν τον Αδ. Γεωργιάδη, προέρχονται από το σαμαρικό στρατόπεδο. Αυτή τη στιγμή η πτέρυγα φαίνεται κατακερματισμένη καθώς η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Νότης Μυταράκης στηρίζουν τον Απ. Τζιτζικώστα, με την πρώτη να είναι και η εκπρόσωπός του στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Εξάλλου ήταν γνωστή και η καλή συνεργασία, που υπήρχε κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, μεταξύ Κ. Μητσοτάκη, Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη.
Σαφώς ισχυροποιημένη θα πρέπει να θεωρείται η θέση του Αδ. Γεωργιάδη, καθώς κάλυψε γρήγορα το κενό που δημιουργήθηκε από την απροθυμία του Μ. Βορίδη να είναι υποψήφιος για να μη διαρραγεί η ενότητα της παράταξης. Η υπεράσπιση της υποψηφιότητα από σύσσωμη την παράταξη, είναι σίγουρο ότι ενίσχυσε την θέση του. Ο Γεωργιάδης συνεχίζει στο γνωστό μοτίβο του, με πολλές ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις, προσπαθώντας να φτιάξει ένα μετριοπαθέστερο προφίλ, δηλώνοντας ότι είναι φιλελεύθερος δεξιός που διεκδικεί την αρχηγία σε ένα κεντροδεξιό κόμμα. Προβάλει το γεγονός ότι δεν προέρχεται από κανένα πολιτικό τζάκι και προκρίνει το μοντέλο της δεξιάς του Σαρκοζί, που συνδυάζει την ευρωπαϊκότητα του κόμματος με την εθνική ταυτότητα και την επιμονή σε ζητήματα νόμου, τάξης και ασφάλειας.

Πέτρος Κοντές
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet