Στην Ευρώπη, την εβδομάδα που πέρασε τέθηκαν στο τραπέζι μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, διαχείρισης της πανδημίας, διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, αντιμετώπισης της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Στη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο» και υπογραμμίστηκε η δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του Covid και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. Έκθεση της Κομισιόν και της ΕΚΤ συμπεραίνει ότι οι επιχειρήσεις –και κυρίως οι μικρομεσαίες- δεν βρήκαν την αναμενόμενη χρηματοδοτική στήριξη από το τραπεζικό σύστημα κατά την πανδημία, το 2020. Επαυξάνει έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία σημειώνει το ζήτημα της ενίσχυσης της χρηματοδότησης της οικονομίας –και μάλιστα εγκαίρως- πριν την απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Τα ζητήματα πολλά και αμείλικτα. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν δράσεις που πλήττουν ανθρώπινα δικαιώματα και επιβάλλουν την άμεση αντίδραση και συσπείρωση. Κατά πλειοψηφία κρατών μελών της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους, καταδίκασαν την ουγγρική νομοθεσία που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Η Ελλάδα αρχικά καταψήφισε. Κατόπιν έντονων αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδιπλώθηκε και πρόσθεσε την υπογραφή της. Την ίδια εβδομάδα, η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο –και δεν το παραδέχεται– πρόταση των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) για την καταγγελία έκθεσης ως απαράδεκτης που χαρακτηρίζει «ανθρώπινο δικαίωμα» το δικαίωμα στην άμβλωση.

 

Ατζέντα εξωτερικού vs ατζέντα εσωτερικού

 

Η «ατζέντα εξωτερικού» δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και επιβάλλει άμεσες δράσεις και μέτρα για την ισορροπία στο διεθνές περιβάλλον, για την υποχώρηση της πανδημίας, που όλα δείχνουν πως πάμε για επόμενο θανάσιμο κύμα, για τις κοινωνικές ανισότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που τα «καμπανάκια» χτυπούν ασταμάτητα. Η «ατζέντα εσωτερικού» κινείται σε άλλο ρυθμό. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε «έχουμε κάθε λόγο εμείς και οι πολίτες να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν». Η δήλωσή του αυτή έρχεται μόλις δύο μέρες μετά τη διάψευση των ισχυρισμών της κυβέρνησης από την Ευρωπαία Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ εύθραυστη φάση της πανδημίας, όπου σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός».

Ψευδή εφησυχασμό επιχείρησε και στο μέτωπο της οικονομίας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος δήλωσε «είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η οικονομία όχι μόνο θα αντέξει, αλλά θα εκτιναχθεί». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυτό που εκτινάχθηκε είναι η φτώχεια –χωρίς ακόμα να έχουν αρθεί τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, για να φανεί το πραγματικό πρόβλημα, ούτε να έχει εφαρμοστεί ο αντεργατικός νόμος, ο οποίος θα μειώσει καταφανώς το ατομικό/οικογενειακό εισόδημα. Το 28,9% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Την ανησυχία της για την επικείμενη φτωχοποίηση εκφράζει πια η κοινή γνώμη στις δημοσκοπήσεις, όπως και την αμφισβήτηση των «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO, το 48% των ερωτηθέντων απαντά ότι νιώθουν λιγότερο ασφαλείς από ότι πριν τρία χρόνια, το 55% δηλώνει ότι ο αντεργατικός νόμος θα λειτουργήσει αρνητικά για τους εργαζόμενους, το 54% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.

 

Επιτάχυνση της κυβερνητικής στρατηγικής

 

Η κυβέρνηση ακούει σαφώς τα καμπανάκια που χτυπούν και εντείνει τη στρατηγική της:

1) Διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ηχηρό παράδειγμα η στοχοποίηση για μία ακόμα φορά του αποσυμφορητικού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το βιασμό στα Πετράλωνα. Αντί η κυβέρνηση να δει την ανησυχητική έξαρση βίας κατά των γυναικών (είναι αποτέλεσμα της ορατότητας του εγκλήματος ή πρόκειται για αύξηση των θυμάτων, κανείς δεν απαντά) πετά την μπάλα στον ΣΥΡΙΖΑ και όταν ο Ν. Παρασκευόπουλος έστειλε εξώδικο, η Ομάδα Αλήθειας, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός αναδιπλώνονται. Φυσικά, κανένα ΜΜΕ δεν μετέδωσε με την ίδια θέρμη την ανασκευή, ενώ ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο είπε «θέλω να θυμίσω ότι αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

2) Αποσιώπηση. Όπως η κυβέρνηση για τον αντεργατικό νόμο «πέρασε στον Τύπο» ότι πρόκειται για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αποσιωπώντας την κατάργηση του 8ώρου, έτσι τώρα θα κάνει και με το ασφαλιστικό. «Έχουμε βάσιμες ελπίδες για υψηλότερες συντάξεις για τη νέα γενιά» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου δείχνοντας εξαρχής ότι ούτε η στρεβλή ανάγνωση των στοιχείων δεν βοηθά στην τεκμηρίωση και για αυτό η κυβέρνηση το έριξε στην «ελπίδα». Φυσικά τα ΜΜΕ και εδώ θα παίξουν το ρόλο τους. Σύμφωνα με μελέτη για την ψηφιακή ενημέρωση του Ινστιτούτου Reuters τα ελληνικά ΜΜΕ είναι αναξιόπιστα και εξαρτημένα από την κυβέρνηση.

3) Επιτάχυνση του «έργου». Και πάλι στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κ. Μητσοτάκης, αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση –με κλειστή την κοινωνία και τη βουλή για ενάμιση χρόνο- μέσα σε δύο χρόνια πέρασε 187 νομοσχέδια, ανέφερε ότι «οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος», θυμίζοντας τη συνήθη για τη Δεξιά τακτική να φέρνει αντικοινωνικούς νόμους όταν η κοινωνία δεν μπορεί να αντιδράσει.

4) Πόλωση. Αφού η κυβέρνηση βλέπει ότι η κοινωνία «ζορίζεται» βγάζει και πάλι το χαρτί «μακεδονομάχων», παγώνοντας την κύρωση από τη Βουλή τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Ζάεφ σε τουίτερ του αναφέρθηκε στη χώρα του παραλείποντας –διπλωματικά- το «Βόρεια», μια κίνηση που σαφώς δεν βοηθά, αλλά την οποία χαρακτήρισε αργότερα «λάθος» ο Ζάεφ, χωρίς η ελληνική πλευρά –η οποία στην προηγούμενη συνάντηση με τον Ζάεφ απέφυγε με κάθε τρόπο να κατονομάσει τη «γείτονα χώρα» – να υποχωρήσει.

Η κυβέρνηση είναι πεισμένη πως και πάλι αυτή η στρατηγική θα αποδώσει. Έχει, άλλωστε, τα ΜΜΕ στο πλευρό της. Η αντιπολίτευση θα δώσει μία ακόμα μάχη, αυτή τη φορά για το ασφαλιστικό, το οποίο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αρμόδια για ζητήματα του υπουργείου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «αναιρεί το χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και τον διανεμητικό του χαρακτήρα και καταλύει τη βασική αρχή της αλληλεγγύης των γενεών». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι εργαζόμενοι θα συναντηθούν ξανά στους δρόμους. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά δεν μπορεί αυτή να τη διατηρεί ες αεί. Όσο η απογοήτευση συσσωρεύεται, τόσο μεγαλώνει η φθορά. Και οι επικοινωνιακές στρατηγικές δεν θα μπορέσουν να τη φτιασιδώσουν.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet