Η 25η Ιουνίου 2021 είναι μια πολύ κακή ημέρα για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, η πολύτιμη για όλο το Λεκανοπέδιο, μοναδική ελεύθερη έκταση ικανή να επιδράσει στο μικροκλίμα της Αττικής μέσω της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου, όπως είχε νομοθετηθεί αρχικά, παραδίδεται μαζί με τον υφιστάμενο αρχαιολογικό χώρο, χωρίς προϋποθέσεις, στη Lamda Development. Για προκαταβολή καταβλήθηκαν από την εταιρεία 300 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία αποκτά το δικαίωμα να κατασκευάσει, σε βάθος χρόνου μέχρι και 25 ετών, στην περιοχή Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, μια ιδιωτική πόλη 27.000 πλουσίων κατοίκων, με σχεδόν αποκλειστική πρόσβαση στην ακτογραμμή και τις παραλίες της. Εξαγγέλλεται η κατασκευή κτηρίων 3 έως 3,6 εκατομμυρίων τ.μ., μεταξύ αυτών 6 ουρανοξύστες και άλλα ύψους 50 μ., κατεδαφίζονται υφιστάμενες κατασκευές και κτήρια μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, ακόμα και κηρυγμένα ως διατηρητέα.

Η υπερδόμηση αυτή αντιφάσκει ευθέως με τη σημερινή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί την επιβίωση του πλανήτη και για την οποία λαμβάνονται μέτρα διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η μελέτη της επένδυσης βαθμολογεί το έργο αρνητικά, με -2, ως προς τις επιπτώσεις του στην κλιματική αλλαγή.

(…)

Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη:

Να εντείνει τον αγώνα της για την ενημέρωση των κατοίκων της Αττικής, ιδιαίτερα των Νοτίων Προαστίων, τόσο για τις περιβαλλοντικές όσο και για τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις. Αντί για τις 10.000 νέες θέσεις εργασίας που υπόσχεται η κυβέρνηση, η ανταγωνιστική λειτουργία των νέων έργων, τόσο ως προς τα υπάρχοντα εμπορικά κέντρα, όσο και ως προς το υπάρχον απόθεμα χιλιάδων αδιάθετων διαμερισμάτων, θα οδηγήσει σε μαρασμό την οικονομία στους περιβάλλοντες δήμους και θα στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο αγώνας των κατοίκων της Αττικής συνεχίζεται, περνώντας σήμερα σε μια νέα φάση.

 

Ευρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού

Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet