Παρ’ όλη την εκφρασμένη βούληση του Τζο Μπάιντεν να ξανακαθίσουν οι ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η εξέλιξη είναι αργή. Μέχρι τώρα γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ του Ιράν και των άλλων πέντε χωρών (Κίνα, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία), χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Απ’ ευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Ιράν και των ΗΠΑ προς το παρόν δεν γίνονται.

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στο Ιράν στις 18 Ιουνίου οδήγησαν σε νίκη του συντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί. Ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία, αλλά δεν επιθυμεί να έχει φιλικές σχέσεις με τον Τζο Μπάιντεν. Στα πλαίσια της προηγούμενης συμφωνίας του 2015, το Ιράν συμφώνησε στην αναστολή πολλών σχεδίων του στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι κυρώσεις. Η συμφωνία αυτή υπογράφτηκε επί Μπαράκ Ομπάμα με αντιπρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, αλλά ανέστειλε την υλοποίησή της μονομερώς η κυβέρνηση Τραμπ το 2018.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν θεωρείται συντηρητικός, ιδιαίτερα φιλόδοξος και στα απώτερα σχέδιά του είναι να διαδεχθεί τον υπέργηρο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στη θέση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη (Ραχμπάρ), του οποίου αποτελεί πνευματικό τέκνο. Δεν προβλέπονται κάποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό. Στα εξωτερικά θέματα είναι ιδιαίτερα σκληρός και επίμονος, όπως ήταν παλιότερα ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, αλλά είναι πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του. Η πολιτική που ασκούσαν οι προηγούμενοι πρόεδροι βασιζόταν στον περσικό εθνικισμό, οδηγούσε στην αποδυνάμωση του κρατικού συστήματος του Ιράν και ευνοούσε τους αμερικανούς. Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, αντίθετα, επειδή οι απόψεις του πηγάζουν από την ισλαμική φιλοσοφία, δεν μπορεί να θεωρηθεί εθνικιστής. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υπερηφανευόταν ότι τον υποστήριζαν όχι μόνο οι Πέρσες, που αποτελούν το 50% του πληθυσμού, αλλά και οι Κούρδοι και Αζέροι και άλλες εθνικές μειονότητες. Κέρδισε το 62%, αν και υπήρξε πολύ μεγάλη αποχή. Προσήλθε στις κάλπες μόνο το 48,8% των εγγεγραμμένων.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι στις 17 Ιουνίου η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ βομβάρδισε εγκαταστάσεις φιλοϊρανικών σιιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας και πραγματοποιούν επιθέσεις, κυρίως με drones, εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ξεκίνησε από τον Απρίλιο στη Βιέννη και συνεχίζεται. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί έξι γύροι συνεννοήσεων. Υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες για την υλοποίηση της συμφωνίας του 2015. Ο Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τις αμερικανικές απαιτήσεις για διεύρυνση των παραμέτρων. Η Ουάσινγκτον πλέον επιμένει ότι τον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν πρέπει να τον αναλάβουν αμερικανοί εμπειρογνώμονες. Στην προηγούμενη συμφωνία η Ρωσία είχε προτείνει τον έλεγχο να αναλάβει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Το Ιράν ενδιαφέρεται διακαώς να υπογραφτεί και να ισχύσει άμεσα η συμφωνία, επειδή οι σκληρές κυρώσεις δημιούργησαν πολλά και μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ιδιαίτερα στις εξαγωγές υδρογονανθράκων και από τον αποκλεισμό του από το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet