«Ο εμβολιασμός είναι πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς το πλησίον» είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, σε συνάντηση που είχαν για να πάρει θέση η Εκκλησία υπέρ του εμβολιασμού. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα… φάνηκαν πολύ σύντομα. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Α. Σκέρτσος, πέταξε και την αγάπη και την αλληλεγγύη που θα έπρεπε πρώτο το κράτος να επιδεικνύει έξω από το παράθυρο: «Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι (…) Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας (…) θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη». Διχασμό και κοινωνικό αποκλεισμό επιβάλλει, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση, η οποία ανέθεσε πια το σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας στις αγορές.

Οι επιχειρηματίες θα επιλέγουν αν θα δέχονται ανεμβολίαστους στα μαγαζιά τους και εκείνοι θα ελέγχουν την εγκυρότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Το κράτος θα παρέχει την εφαρμογή ελέγχου… και μετά θα κάτσει κάπου ψηλά, με τα χέρια ψηλά, να παρατηρεί. Από εκεί θα δει και τα λουκέτα να μπαίνουν σε όσες επιχειρήσεις δεν αντέξουν.  Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χρεοκοπίες αναμένονται σε συγκεκριμένους τομείς στις μεταφορές, τη χρηματοδοτική μίσθωση, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ., «και γενικότερα στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού. Αυτοί είναι οι κλάδοι που γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουν από τις χρεοκοπίες, οι οποίες ακόμη δεν φαίνονται σε αριθμούς». Η ίδια πρόσθεσε «οποιοδήποτε μέτρο είναι ευπρόσδεκτο».

 

Μεσοπρόθεσμη λιτότητα

 

Η ελληνική κυβέρνηση μάλλον δεν σκοπεύει να πάρει κανένα μέτρο. Ο Α. Γεωργιάδης στο OPEN είπε ευθαρσώς την αλήθεια. «Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά». Αυτή η τάση μη στήριξης της κοινωνίας φάνηκε και στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (2022-2025), το οποίο υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται αναθεώρηση των προβλέψεων για τον προϋπολογισμό των ταμείων προς το χειρότερο [τα έσοδα από ρυθμίσεις αναμένεται να πέσουν φέτος κατά 35% ή 426 εκατ. ευρώ]. «Το Μεσοπρόθεσμο είναι σενάριο βάσης, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις του» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ ελαφρύνσεις φόρων θα γίνουν (και αν) από το 2023 και μετά. «Το μεγάλο έλλειμα του Μεσοπρόθεσμου είναι ότι δεν λέει τίποτα σχετικά με το τι προβλέπεται για την κοινωνία, τι προβλέπεται για τις ανισότητες, τι θα γίνει με το νέο ασφαλιστικό» ανταπάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μ. Κατρίνης, εκτίμησε ότι πάμε για πρόωρες εκλογές, καθώς μέχρι το φθινόπωρο του 2022 «θα αναγκαστεί να φέρει στη βουλή έναν εντελώς διαφορετικό προϋπολογισμό, που θα αποκαλύψει την οδυνηρή πραγματικότητα, για την πλειονότητα των πολιτών». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, είπε πως οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, τη μισθοδοσία παραμένουν και για το 2025 στα επίπεδα του 2021, παρά την αύξηση του ΑΕΠ. «Φέρνετε σήμερα λιτότητα και το δηλώνετε και οι ίδιοι μέσα από τα χαρτιά», τόνισε ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης.

Η λιτότητα συνεχώς εντείνεται και, μάλιστα, με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ καταγράφεται «κύμα απότομων και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων (που δεν φαίνεται να κοπάζει) στις πρώτες ύλες». Επιπλέον, είναι «συνεχής η αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων, με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να ανατρέπουν τιμολόγια που επί χρόνια παρέμεναν σταθερά». Ακόμα αναμένεται να υπάρξουν γενικευμένες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με τη ΓΣΕΒΕΕ να κρίνει ότι αυτές «κάνουν αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», οι οποίες μάλιστα σε ποσοστό 26,4% εμφανίζουν απλήρωτους λογαριασμούς ενέργειας. 

 

Των επενδύσεων δεηθώμεν

 

Η κυβέρνηση, φυσικά, επιμένει στη στρέβλωση των γεγονότων και στην ωραιοποίηση της πραγματικότητας, παρουσιάζοντας το σχήμα επενδύσεις-νέες θέσεις εργασίας-ευτυχία. «Αντιστρέφουμε το επενδυτικό κενό που υπήρξε από το 2015, έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για να το πετύχουμε αυτό, ώστε να φέρουμε επενδύσεις και να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη», είπε ο Θ. Σκυλακάκης. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Η διοίκηση Μώραλη στον Πειραιά αναγκάστηκε, την περασμένη βδομάδα, να απορρίψει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα της COSCO, μιας και τα έργα γίνονται κατά παράβαση κάθε κείμενης και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτή την κουλτούρα των «επενδύσεων να είναι και όπως να είναι», η οποία θυμίζει εποχές άλλων δεκαετιών, καλλιεργείται και από τον νέο αναπτυξιακό νόμο Ελλάδα 2.0, όπως παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Στην αρένα των επενδύσεων ρίχνει η κυβέρνηση και τις συντάξεις, με το νέο ασφαλιστικό. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως «η κυβέρνηση τζογάρει με τις εισφορές των ασφαλισμένων. Τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα λειτουργούν στο πλαίσιο του επενδυτικού κινδύνου και εξαρτώνται από τις μεταβολές και τις διακυμάνσεις των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση παραδίδει τη διαχείριση της επικούρησης στις ιδιωτικές εταιρείες» και μάλιστα «οι ασφαλισμένοι ατομικά και οι επαγγελματικοί σύλλογοι δεν θα μπορούν να ζητήσουν ευθύνη για κανένα λόγο», σύμφωνα με προβλεπόμενη (προδήλως αντισυνταγματική) ρύθμιση περί ακαταδίωκτου.

 

Εγκατάλειψη

 

Πλήρης αδιαφορία για το μέλλον από την κυβέρνηση. Εγκαταλείπει το περιβάλλον· Την περασμένη Τρίτη η WWF με πλείστους άλλους φορείς παρουσίασαν πρόταση 52 άρθρων για τον κλιματικό νόμο. «Χρειαζόμαστε έναν κλιματικό νόμο, δεν διαθέτει η Ελλάδα εθνική κλιματική νομοθεσία», σύμφωνα με τον Δημήτρη Ιμπραήμ. Εγκαταλείπει την παιδεία και την εργασία. Οδεύει ολοταχώς προς την επισφάλεια. Απαξιώνει τον πολιτισμό· από τον τρόπο που χειρίστηκε η ΕΛΑΣ και το υπουργείο Πολιτισμού τους κλεμμένους πίνακες έως την επιμονή σε απόσπαση των αρχαίων του Μετρό Θεσσαλονίκης [με τη σφραγίδα του ΣτΕ, αλλά χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση]. Και ταυτόχρονα, αποσιώπηση. Απορρίφθηκε ο πυρήνας του κατηγορητηρίου για «δωροδοκία» (κακούργημα) του Νίκου Παππά και παραπέμφθηκε από την Προανακριτική Επιτροπή για «παράβαση καθήκοντος» (πλημμέλημα). Επί τρεις μήνες που συνεδρίαζε η Επιτροπή το θέμα απασχολούσε τα συστημικά ΜΜΕ, με πηχυαίους τίτλους, και ξαφνικά, η είδηση χάθηκε στη ροή.  

Πρόκειται για μια επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία χρειάζεται ένα ισχυρό ανάχωμα. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος από το βήμα της βουλής επανέφερε την πρόταση προς το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 για «μέτωπο με τρία-τέσσερα σημεία» και αιχμή το ζήτημα των ανισοτήτων. Η πρόταση χρειάζεται και πρωτοβουλίες, για να μην μείνει ευχή. Οψόμεθα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet