Η εγκατάσταση με τίτλο «Πόλεις» του Χανιώτη εικαστικού δημιουργού Γιάννη Μαρκαντωνάκη είναι εμπνευσμένη από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη και είναι μεταξύ των έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη διεθνή έκθεση «Sympols & Iconic Ruins».

 

 

 

Εκατόν τριάντα επτά καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκατόν δέκα έργα. Η διεθνής έκθεση «Sympols & Iconic Ruins» που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα θα παραμείνει επισκέψιμη έως τις 20 Αυγούστου κι έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της την έννοια του συμβόλου.

Η έκθεση διοργανώνεται από το ΕΜΣΤ και το Citylab. Τη γενική επιμέλεια έχει ο αρχιτέκτονας και αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Πάγκαλος και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο αρχιτέκτονας και αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πολυτεχνείου Κρήτης, δρ Θανάσης Μουτσόπουλος.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές της έκθεσης, τα έργα που εκτίθενται διερευνούν τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε και προσεγγίζουμε τα ισχυρά πολιτισμικά σύμβολα. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται υπό ένα κοινό νοηματικό πλαίσιο σύγχρονα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής από σημαντικούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για ένα εγχείρημα σύνθεσης διαφορετικών εκδοχών της έννοιας του συμβόλου, μέσα από εκλεκτικές συγγένειες και κοινά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από το εάν οι πηγές και οι διαδικασίες παραγωγής των συμβόλων διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους. Πέρα από τα αυτόνομα έργα, τα οποία σχολιάζουν στοχαστικά τη σχέση της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής δημιουργίας με τα σύμβολα, στον κεντρικό κορμό της έκθεσης παρουσιάζονται τρία διακριτά και αλληλένδετα σύνολα: η Ακρόπολη των Αθηνών, η μεταπολεμική αρχιτεκτονική παραγωγή της Κεντρικής Ευρώπης και αναφορές στο Τείχος του Βερολίνου.

«Στόχος είναι να δομηθεί ένας ιδιόμορφος διάλογος μεταξύ διαφορετικών ερειπίων με επίκαιρη συμβολική αξία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση και παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ενώ συγχρόνως προβάλλονται ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής και τέχνης καθώς και σπάνιο υλικό αρχείου. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και η ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης, σε τρισδιάστατη αλληλεπιδραστική απεικόνιση, στα ελληνικά και τα αγγλικά, προκειμένου να είναι προσβάσιμη ψηφιακά στο κοινό.

Δημήτρης Μαριδάκης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet