Μεγάλωσε στο Λος Αντζελες, με ρίζες από το Ελ Σαλβαδορ και την Γουατεμάλα. Μέσα στη μουσική και το ποδόσφαιρο. Όπως διαβάζουμε στο τελευταίο τεύχος του Humba, έχει καταφέρει να τα συνδυάζει με επιτυχία. Ο λόγος για τον Cousin Feo έναν από τους πιο ταλαντούχους χιπ χοπ καλλιτέχνες. «Η μουσική ήταν πάντα μέρος της ζωής μου» θα πει με νόημα ο Cousin Feo. Όμως εκτός από τη μουσική στην οικογένεια υπήρχε και το ποδόσφαιρο. «Μεγάλωσα παίζοντας ποδόσφαιρο. Ένας από τους μεγαλύτερους θείους μου έπαιζε επαγγελματικά στην Γουατεμάλα, ενώ και ο γιος του έπαιζε στο κολέγιο και ήταν πολύ πετυχημένος. Το ποδόσφαιρο ήταν στο αίμα μας».

Ο Feo προσγειώθηκε στη διασταύρωση του χιπ χοπ και του ποδοσφαίρου μετά από ένα μακρύ ταξίδι που περιλαμβάνει την αποχώρηση από το κολέγιο, την εργασία σε αποθήκες, δουλειές του ποδαριού για να καλύψει τις ανάγκες. Όμως έμεινε πιστός στον εαυτό του και στα πάθη του. Η επιμονή του τον οδήγησε στην απόλυτη επιτυχία να συνδυάσει το ποδόσφαιρο και τη μουσική με έναν μοναδικό και δημιουργικό τρόπο.

Το τελευταίο του κομμάτι, "Favela Favorites", είναι μέρος της σειράς Death in the Derby, στην οποία μαζί με τον Lord Juco καταγράφουν μερικές από τις πιο έντονες ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες στον κόσμο. Εμπνευσμένο από το ντέρμπι Flamengo-Fluminense, το κομμάτι είναι μια τρέχουσα λήψη ενός ήχου χρυσής εποχής που μας μεταφέρει στους δρόμους της Βραζιλίας, όπου το ποδόσφαιρο είναι η κύρια γλώσσα. «Το χιπ χοπ είναι το μόνο είδος που μας επιτρέπει να συγχωνεύσουμε αυτά τα δύο διαφορετικά πράγματα μαζί», είπε ο Feo. «Ο Wu-Tang παρουσίασε ολόκληρη την αισθητική των πολεμικών τεχνών, και ακόμη και άλλοι άνθρωποι το ακολουθούν. Το ίδιο με το νέο κύμα που είναι γνωστό ως Griselda Records, απέκτησαν ολόκληρη την αισθητική της πάλης. Κοιτάζω αυτά τα πράγματα και βλέπω ανθρώπους να γεφυρώνουν το χιπ χοπ με αυτούς τους άλλους πολιτισμούς, με όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που έχουν οι άνθρωποι και να τα κάνουν ένα». Είναι συναρπαστικό.

«Δεν θα ακουγόταν τόσο φοβερό αν ήταν ένα κομμάτι κάντρι ή αν ήταν ροκ. Δεν θα λειτουργούσε. Τα στοιχεία του χιπ χοπ επιτρέπουν σε αυτά τα τραγούδια να ζωντανεύουν και να ακούγονται σαν κάτι που θα ήθελαν όλοι να ακούσουν. Μουσική και αθλήματα από εκεί έρχονται όλα». Ο Cousin Feo δεν είναι νέος στο χιπ χοπ. Οι εμπειρίες του δίνουν τη δυνατότητα να συνεργάζεται με νεότερους καλλιτέχνες που έχουν το κίνητρο και την δίψα να προωθήσουν τα πράγματα, να κάνουν βήματα μπροστά. Φυσικά να έχουν την ίδια τρέλα με το ποδόσφαιρο. Ένας από αυτούς είναι ο Zoomo, ένας ταλαντούχος παραγωγός από τη Βόρεια Καρολίνα που είχε τον Lord Juco στο κομμάτι "Get Down" από το άλμπουμ του Dawn. Ο Feo επεσήμανε γρήγορα πώς η νεανική άποψη του Zoomo δεν συνεισέφερε μόνο στο ταλέντο του, αλλά και πώς δίνει στον ίδιο έμπνευση και κίνητρο. «Ο Zoomo είναι ένα καταπληκτικό ταλέντο, φίλε», είπε ο Feo. «Και θα βελτιωθεί. Είναι νέος και κάνει ήδη κινήσεις. Αυτό σκέφτομαι όταν βρίσκομαι δίπλα σε νεότερους. Επειδή ο Juco είναι 26 ετών, είναι νεότερος από εμένα, όταν τους βλέπω και βλέπω τη φιλοδοξία που έχουν σ’ αυτή την ηλικία με κάνει να τρελαίνομαι – φαντάζεσαι τι θα ήσουν εάν είχες την ίδια δίψα που έχουν αυτοί οι νέοι στην ηλικία που είναι; Με εμπνέουν. Είναι εκπληκτικοί σε αυτό που κάνουν, με κάνει να θέλω να το βελτιώσω. Είναι ωραίο να βρίσκεσαι ανάμεσα σε τέτοια άτομα…»

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Feo και ο Juco ήρθαν σε επαφή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Juko ανακάλυψε το «Little Caviar» του Feo με τον παραγωγό Keor Meteor. Το άλμπουμ ήταν εμπνευσμένο από το γαλλικό ποδόσφαιρο, με κομμάτια με τίτλο «Cantona», «Thierry Henry», «Zidane» και «Platini», μεταξύ άλλων. «Μεγάλωσα παίζοντας ποδόσφαιρο, οπότε σκέφτηκα ότι ήταν εξαιρετικό να ραπάρει κάποιος για τη μπάλα», θα πει ο Juko, ο οποίος μετά ανακάλυψε ότι ο Cousin είναι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώ αυτός υποστήριζε τη Λίβερπουλ! Αυτό δεν τους εμπόδισε να φτιάξουν το North West Derby.

Ο Cousin και ο Juko θέλουν να φτιάχνουν ένα κομμάτι κάθε μήνα για τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ντέρμπι, εξού και ο τίτλος Death at the Derby. Αξίζει να ψάξετε τις ηχογραφήσεις τους συν τις άλλοις έχουν και τρομερά εξώφυλλα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet