Με πρόσφατη ανακοίνωσή του, το ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ενημέρωνε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αφού ερεύνησε την επώνυμη και ενυπόγραφη καταγγελία 285 αποφοίτων του Αρσακείου Ψυχικού, «έκρινε ότι η σχετική υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο». Ποια ακριβώς είναι, όμως, η «σχετική υπόθεση»;

 

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής το κινητό τηλέφωνο της κυρίας «Χ» κουδούνισε με τον χαρακτηριστικό ήχο της λήψης μηνύματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, που αποδείχτηκε ότι ήταν ο αποστολέας του μηνύματος, θεώρησε επείγουσα ανάγκη την ενημέρωση εκείνη την ώρα της κυρίας «Χ» και όλων των υπόλοιπων γονέων και κηδεμόνων μαθητών που φοιτούν στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία για την έκβαση της έρευνας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, μετά την επώνυμη και ενυπόγραφη καταγγελία 285 αποφοίτων του Αρσακείου Ψυχικού την περίοδο 1994–2018: «Η Εισαγγελία, όλο αυτό το διάστημα, ερεύνησε ενδελεχώς το θέμα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και, την 1/7/2021 έκρινε ότι η σχετική υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο», ανέφερε, μεταξύ πάρα πολλών άλλων, η ανακοίνωση που εστάλη σε γονείς και ταυτοχρόνως στον Τύπο…

Μερικούς μήνες νωρίτερα, στις 25 Φεβρουαρίου, οι ίδιοι αποδέκτες, γονείς, κηδεμόνες και Τύπος δηλαδή, είχαν αναστατωθεί όταν στα απόνερα της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη (που είχε θητεύσει στα Αρσάκεια ως επικεφαλής του εργαστηρίου θεάτρου την περίοδο 1993–2001, ενώ ο αδελφός του Γιάννης Λιγνάδης εργάζεται πολλά χρόνια και έως και σήμερα ως φιλόλογος στο Αρσάκειο Ψυχικού), διάβασαν τη δημοσιοποιημένη καταγγελία των 285 αποφοίτων –οι οποίοι στην πορεία έγιναν 400. Σ’ εκείνο το κείμενο οι καταγγέλλοντες ανέφεραν ότι γνωρίζουν ή έχουν πληροφορηθεί για «σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές» που υπέστησαν πρώην συμμαθητές και συμμαθήτριές τους από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων.

Ένα 24ωρο αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου, η αντίδραση του προέδρου του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γιώργου Μπαμπινιώτη, ήταν άμεση: εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι έχει ζητήσει επείγουσα σύγκληση του ΔΣ, στην οποία θα εισηγηθεί να υποβληθεί «αυθημερόν στην Εισαγγελία Αθηνών» αίτημα «να κληθούν ένας προς έναν» οι υπογράφοντες, προκειμένου να γνωστοποιήσουν όσα δηλώνουν ότι γνωρίζουν, ώστε να ερευνηθούν εις βάθος οι καταγγελίες τους. Όπερ και εγένετο..

Το διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε και μέχρι το βράδυ της περασμένης Κυριακής, εμφανίστηκαν 3–4 χαρακτηριστικά δημοσιεύματα.

·«Μαρτυρία πρώην μαθήτριας του Αρσακείου για τον Δημήτρη Λιγνάδη: “Αναρωτιέμαι από τι γλίτωσα”», στην ιστοσελίδα 2020mag.gr. Η μαρτυρία ήταν ανώνυμη μεν, αποδιδόταν δε σε μαθήτρια της Β’ Λυκείου στο Αρσάκειο Ψυχικού, τη σχολική χρονιά 1990–91. Η ίδια, ενήλικη πια, αφηγούνταν στον συντάκτη (Κ. Κωστάκο) τη δυσάρεστη εμπειρία της ως 16χρονης με τον τότε καθηγητή της στο εργαστήριο θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος την παρενοχλούσε ερωτικά.

·Η αποκάλυψη της εφημερίδας Documento ότι τουλάχιστον δύο βασικοί µάρτυρες (ο Βασίλης Κ. και ο Γ. Χ.) στην υπόθεση Λιγνάδη έχουν καταγγείλει επίσηµα στη ∆ικαιοσύνη ότι ο σημερινός κατηγορούμενος για σειρά βιασμών, «εκμεταλλευόμενος τη θέση που είχε ως δάσκαλος στον θεατρικό όμιλο του Αρσακείου, προσέγγιζε ανήλικα αγόρια και κορίτσια από το σχολείο επιδιδόµενος σε σεξουαλικές πράξεις µαζί τους».

·Τέσσερις ακόμα μαρτυρίες αποφοίτων του Αρσακείου Εκάλης στο 2020mag.gr μιλούσαν «για σωματική και ψυχολογική βία σε Γυμνάσιο, Λύκειο και Δημοτικό».

·Η δημοσίευση – ανοιχτή επιστολή προς τον Γ. Μπαμπινιώτη του αποφοίτου από το Αρσάκειο – Τοσίτσειο Γυμνάσιο Πατρών το 2005, Θεμιστοκλή Πανταζάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, με την οποία ο νυν λέκτορας Ιστορίας – Φιλοσοφίας της Επιστήμης κατήγγειλε περιστατικά bullying που είχε υποστεί ο ίδιος στο σχολείο με την ανοχή καθηγητών που κατονόμαζε.

·Η αποκάλυψη στο News 247 ότι στο υλικό που είχε κατασχέσει η αστυνομία, αρχές Μαρτίου, στο σπίτι του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, βρέθηκε μέσα σε φάκελο από το γραφείο του «προέδρου» της «Εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας», με παραλήπτη τον «κύριον Δημήτρη Λιγνάδη» και την ένδειξη «Ι.Α.Χ.» (Ιδίαις Αυτού Χερσίν), μία ανυπόγραφη, ιδιόγραφη επιστολή, χωρίς ημερομηνία, που απευθύνεται προς τον «κ. πρόεδρο», καταγγέλλει «ερωτικές ιστορίες» του Δημήτρη Λιγνάδη με μαθήτριες του σχολείου και τον καλεί να πάρει μέτρα. Το δημοσίευμα παρέθετε και απάντηση του κ. Μπαμπινιώτη, που εμμένοντας σε πρότερη δήλωσή του ότι «ουδέποτε περιήλθε εις γνώση μου έγγραφη ή προφορική καταγγελία που να αφορά στον Δ. Λιγνάδη», αρνιόταν κατηγορηματικά ότι γνωρίζει την ύπαρξη της επιστολής και τόνιζε ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του.

 

Εκτός από αυτά, υπήρχαν κι όσα συνέβησαν στα social media και όχι μόνον. Για παράδειγμα, η εμφάνιση, αλλά και, κάποιο καιρό μετά, αιφνίδια εξαφάνιση ανεπίσημης σελίδας στο facebook ομάδας μαθητών, αποφοίτων, καθηγητών και φίλων των Αρσακείων σχολείων, οι οποίοι αναρτούσαν τις ειδήσεις που σχετίζονταν με τις καταγγελίες και αντάλλασσαν επωνύμως απόψεις και σχόλια.

 

Κι έτσι κάπως φτάσαμε στο βράδυ της περασμένης Κυριακής, στα sms και στις ταυτόχρονες δημοσιεύσεις σε πλήθος ιστοσελίδων της ανακοίνωσης για την έκβαση της έρευνας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Έτσι προφανώς στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από τα τέλη Φεβρουαρίου που δημοσιοποιήθηκε η καταγγελία μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η Εισαγγελία ολοκλήρωσε την έρευνα της κλήτευσης «ενός προς έναν» όλων των καταγγελλόντων, δουλεύοντας αναμφίβολα νυχθημερόν: στις 90 εργάσιμες μέρες που μεσολαβούν από τις 26 Φεβρουαρίου, που ο κ. Μπαμπινιώτης απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη μέχρι τις 30 Ιουνίου που ολοκληρώθηκε η εισαγγελική έρευνα, θα κλητεύονταν λογικά 4–5 άνθρωποι καθημερινά για διευκρινίσεις.

Η ανακοίνωση αφορούσε, βέβαια, στο περιεχόμενο της καταγγελίας με τις 285 υπογραφές. Δεν αφορούσε, όμως, στο περιεχόμενο των δημοσιευμάτων με μαρτυρίες ή αποκαλύψεις για συγκεκριμένες μηνυτήριες αναφορές ή υλικό που αποτελεί μέρος της δικογραφίας της υπόθεσης Λιγνάδη. Εκεί προφανώς το ΔΣ δεν μπορεί να απειλήσει ότι θα καταδιώξει «αστικά και ποινικά όσους επιδιώξουν να συνεχίσουν αυτόν τον πόλεμο λάσπης, χωρίς διακρίσεις». Προηγείται η δικαστική έκβαση της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet