Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της, που η Ευρώπη των αξιών και των αρχών προτιμά να μην της το θυμίζουν. O «εκπολιτισμός» που επαγγέλλονταν οι Ευρωπαίοι σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν έφτασαν ως αποικιοκράτες ήταν βάναυσος και αιματηρός. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί σχεδόν πουθενά δεν αντιμετωπίστηκαν ως άνθρωποι, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις οδηγήθηκαν στην εξαφάνιση.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις από τον Καναδά έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν αυτό το μακάβριο ιστορικό δεδομένο. Τον τελευταίο μήνα μόνο έχουν ανακαλυφθεί τα λείψανα περίπου 1.000 παιδιών, που προέρχονταν από οικογένειες αυτοχθόνων και πέθαναν «ανώνυμα» σε καθολικά σχολεία (Residential Schools), όπου είχαν μεταφερθεί βίαια, αφού οι αρχές τα είχαν αρπάξει στην κυριολεξία από τις οικογένειές τους.

Πρώτα εντοπίστηκαν τα οστά 215 παιδιών σε τάφους χωρίς διακριτικά κοντά στην πόλη Κάμλουπς στη Βρετανική Κολομβία, στα δυτικά της χώρας. Πριν από δέκα ημέρες, ακολούθησε ανακάλυψη των λειψάνων άλλων 751 παιδιών, κοντά σε πρώην οικοτροφείο στην επαρχία Σασκατσέουαν στον Κεντρικό Καναδά. Το κακό τρίτωσε στις αρχές Ιουλίου, όταν μια φυλή αυτοχθόνων στη Βρετανική Κολομβία ανακοίνωσε ότι εντόπισε τα λείψανα ακόμα 182 ανθρώπων πιθανότατα παιδιών από οικοτροφείο κοντά στην πόλη Κράνμπρουκ.

Για τους αυτόχθονες η «αποκάλυψη» δεν ήταν καν έκπληξη. Είναι γνωστό, αν και δεν θα το διαβάσετε στους ταξιδιωτικούς οδηγούς ότι από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του 1970 πάνω από 150.000 παιδιά απήχθησαν από τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν σε τέτοια εκκλησιαστικά οικοτροφεία για να διαπαιδαγωγηθούν ως «σωστοί Καναδοί». Περίπου 130 τέτοια «σχολεία» υπήρχαν στη χώρα, με το τελευταίο να «ανθίσταται» μέχρι το 1996. Τα παιδιά δεν επιτρεπόταν να μιλούν στη γλώσσα τους παρά μόνο αγγλικά ή γαλλικά. Οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν άθλιες, οι κακοποιήσεις, οι ξυλοδαρμοί, οι βιασμοί αποτελούσαν βασικό μέσο αυτής της «διαπαιδαγώγησης» και οι θάνατοι ήταν συχνοί αν όχι τελικά και επιδιωκόμενοι. Οι οικογένειες σπανίως ενημερώνονταν.

Η Επιτροπή για την Αλήθεια και τη Συμφιλίωση, που συστάθηκε αργότερα κάνει λόγο για 3.500 θανάτους αλλά μελετητές, που έχουν ασχοληθεί με το θέμα εκτιμούν ότι ο αριθμός μπορεί τελικά να αγγίζει τις 15.000 θύματα.

Τα πρόσφατα ευρήματα ήταν απλώς μια υπενθύμιση της ρατσιστικής πολιτικής του «λευκού Καναδά» απέναντι στους πραγματικά «ντόπιους» και επισκίασαν τα σχέδια για πανηγυρικό εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας την 1η Ιουλίου. Δεν έλειψαν και οι οργισμένες διαδηλώσεις των Ινουίτ και Mέτις, των δύο βασικών φυλών των «First Nations», όπως αποκαλούνται οι αυτόχθονες και επιθέσεις σε εκκλησίες. Τη θλίψη του για το ρόλο της καθολικής Εκκλησίας στο συγκεκριμένο έγκλημα κατ΄ εξακολούθηση εξέφρασε μεν ο Πάπας Φραγκίσκος, χωρίς πάντως να ζητήσει επίσημα συγγνώμη εκ μέρους του Βατικανού.

Ακόμα και σήμερα οι αυτόχθονες πληθυσμοί, που υπολογίζονται σε περίπου 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους. Κάτι που ουσιαστικά παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντό, λέγοντας ότι έχουν να γίνουν πολλά ακόμα για να ξεπεραστούν οι διακρίσεις.

Η περίπτωση του Καναδά μάς προειδοποιεί ότι τα εγκλήματα των ευρωπαίων αποικιοκρατών δεν γίνεται να ξεχαστούν, όχι μόνο για λόγους ιστορικής δικαίωσης των ιθαγενών πληθυσμών, αλλά και γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις η κακοδαιμονία μεγάλων περιοχών του πλανήτη που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα δεν είναι παρά το αποτέλεσμα αυτού του βάρβαρου «εκπολιτισμού». Αυτό μπορεί να μην ισχύει φαινομενικά στον σημερινό Καναδά της ευημερίας και της ανάπτυξης. Δεν αναιρεί όμως το γεγονός ότι ο σύγχρονος δυτικός καπιταλισμός οικοδομήθηκε συχνά με εργαλείο έναν δολοφονικό ρατσισμό, που χρησιμοποιούσε χυδαίες θεωρίες και πρακτικές για να εξαγνιστεί ο ίδιος και να αιτιολογήσει πολλές φορές και ιδεολογικά την υπεροχή του.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet