Εσπευσμένα, η κυβέρνηση «μαζεύει» πλευρές της πολιτικής της, για πρώτη φορά, και το κάνει τόσο άτσαλα. Όποια/ος το αποδώσει στα αυξημένα κρούσματα, μόνο, θα έκανε λάθος. Η κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής της προσκρούει στην κοινωνία και ελίσσεται για να δει τι ακριβώς μπορεί να κάνει, πώς να προχωρήσει, να σχεδιάσει για το άμεσο μέλλον. Απ’ αυτή την άποψη, στο τραπέζι μπαίνουν και οι εκλογές. Δεν είναι λίγοι όσοι συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει, όσο τον ευνοούν οι δημοσκοπήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, ο ίδιος διστάζει διότι με παγωμένες τις πολιτικές εξελίξεις, η προκήρυξη εκλογών διαμορφώνει ένα εντελώς νέο τοπίο που εγκυμονεί κάθε ενδεχόμενο.

Τρεις κινήσεις της κυβέρνησης οδηγούν στο παραπάνω συμπέρασμα. Η πρώτη, και πιο σημαντική, η μετάθεση της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση –όπως και της συμφωνίας των Πρεσπών– τον Σεπτέμβριο. Μετά το εργασιακό, την ισχυρή αντίδραση σ’ αυτό, θα άνοιγε εξίσου βαθιές πληγές, ιδίως μέσα στο κλίμα δυσαρέσκειας από τη διαχείριση της πανδημίας. Το κόστος θα ήταν βαρύ. Η δεύτερη, η αλλαγή του αριθμού των εκπαιδευτικών που θα διορισθούν σε μόνιμες θέσεις. Ενώ η κ. Κεραμέως έσπευσε να μιλήσει για 5.250 προσλήψεις, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τη διόρθωσε και μίλησε για 11.700 προσλήψεις. Η τρίτη, έγινε πάλι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ενώ οι κ. Γεωργιάδης και Σκέρτσος είπαν ότι ακόμη και σε νέο λοκντάουν δεν θα υπάρξουν άλλα ευεργετικά μέτρα, ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist είπε ότι η ενίσχυση της οικονομίας θα συνεχιστεί και το τρέχον εξάμηνο με 6,5 δισ. ευρώ.

 

Δύσκολοι καιροί για εορτασμούς

 

Δύσκολος, λοιπόν, ο εορτασμός των δύο χρόνων, παρακάμφθηκαν πολλές προετοιμασίες. Και όχι μόνο. Ας καταγράψουμε μερικά, μόνο, που διαμορφώνουν ένα επικριτικό κλίμα προς την κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, εν μέσω – εντεινόμενης μάλιστα – πανδημίας να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να λέει για κλείσιμο νοσοκομείων ή τμημάτων τους. Ενώ αυξάνεται η πιθανότητα να περάσει κάποιος στη ζώνη της φτώχειας, βγαίνει ο κ. Σκέρτσος και επιτίθεται με κυνικό τρόπο, κατά όσων καλύπτονται απ’ αυτά. Η κ. Κεραμέως ανακοινώνει αλλαγές στην εκπαίδευση που καταργούν κάθε ίχνος συλλογικής απόφασης και διαβούλευσης για εκπαιδευτικά θέματα της κοινότητας των εκπαιδευτικών, θα χωρίζει τις τάξεις με μαθησιακά και κοινωνικά κριτήρια! Ο πρωθυπουργός, παρά τις καταγγελίες, ισχυρίζεται ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις αλλά απλώς οδηγούν τις βάρκες εκεί από όπου ήλθαν! Ο κ. Χαρδαλιάς κατηγορείται ότι έδωσε εντολή να μπουν στη χώρα, κατ’ εξαίρεση κάποιοι, και ότι επικοινωνεί με πακιστανικά τηλέφωνα για να διαφυλάσσει το απόρρητο. Ο πρωθυπουργός να οργανώνει δεξίωση στον αρχαιολογικό χώρο Δεσποτικό, χρησιμοποιώντας και δημόσια μέσα, ενώ οι περιορισμοί ξανάρχονται. Ανακοινώνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ενώ η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από έλλειψη συνέπειας στα μέτρα της.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της πανδημίας η μετάλλαξη Δ και το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος ακόμη και τον Αύγουστο ανησυχεί, τρομοκρατεί τους πολίτες. Η κυβέρνηση φέρθηκε επιπόλαια είτε με υπεραισιόδοξες προβλέψεις, δια ονόματος μάλιστα του πρωθυπουργού ότι θα έχουμε «φυσιολογικό καλοκαίρι» – και ομαλό Ιούλιο είπε εντελώς πρόσφατα!- είτε με απειλές προς τους διστακτικούς διακινδυνεύοντας να γίνουν αρνητές, όξυνε το πρόβλημα. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος επιχειρεί να δικαιολογήσει ό,τι συμβαίνει προβάλλοντας ότι η μετάλλαξη Δ αφορά τον πλανήτη. Όντως το πρόβλημα είναι πλανητικό αλλά και με εντοπιότητα. Επιστήμονες αποδίδουν την επιδείνωση εδώ στη χαλαρότητα των μέτρων και τον χαμηλό εμβολιασμό, πέραν της ταχύτητας μετάδοσής του.

 

Αλέξης Τσίπρας: Απορρίψτε τον διχασμό, εμβολιαστείτε, βάλτε μάσκα

 

Η κυβέρνηση για να χαλαρώσει τον κλοιό προσφεύγει σε δοκιμασμένα μέσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει και για τη μετάλλαξη Δ! Επεξεργάστηκε και προωθεί σχήμα δυο στρατοπέδων: των δυνάμεων που θέλουν τον εμβολιασμό και μάχονται τον λαϊκισμό και όσων ενθαρρύνουν τους αρνητές και είναι λαϊκιστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατατάσσεται στο δεύτερο στρατόπεδο. Αυτό επισφραγίστηκε και από τον πρωθυπουργό στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», όπου τον κατηγόρησε για υγειονομικό σαμποτάζ! Πρόκειται για όνειδος που θα τον ακολουθεί, ισάξιο της επιπόλαιας στάσης του στη συμφωνία των Πρεσπών. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η στάση στήριξης των περιοριστικών μέτρων από τον ΣΥΡΙΖΑ -και τα άλλα κόμματα- από την πρώτη δύσκολη στιγμή ήταν καθοριστική. Και όλοι άκουσαν την πρόταση για κοινής αποδοχής υπουργό υγείας .

Η απάντηση σ’ όλα αυτά τα σκοτεινά σχέδια ήλθε με μια θαρραλέα και καίρια, αυτή την κρίσιμη στιγμή, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του κάνει έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να φορούν μάσκα.

«Η χώρα έχει ανάγκη σχεδίου και σοβαρότητας. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ενότητα. Κάνω έκκληση στους πολίτες να απορρίψουν τον διχασμό. Να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκες. Γνωρίζω ότι πολλοί διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις για τα εμβόλια. Αλλά η απειλή της πανδημίας χτυπά πάλι την πόρτα μας, την πόρτα των γονιών και των παιδιών μας. Και πρέπει όλοι μαζί να ορθώσουμε τείχος απέναντί της. Για να πάρουν πίσω οι νέοι τη ζωή, τη διασκέδαση και τη χαρά. Οι μεγαλύτεροι την ασφάλεια και την υγεία τους. Για να πάρουμε όλοι μαζί πίσω τις ζωές μας και να βάλουμε φρένο στην αγωνία της επιβίωσης. Για να χαράξουμε μία νέα πορεία προς τη Δικαιοσύνη, αφήνοντας πίσω μας την ανικανότητα, την αναξιοπιστία, την αδικία. Η ενότητα και η αλληλεγγύη όλων μας είναι το πιο αποφασιστικό και αναγκαίο όπλο για να νικήσει η ζωή».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet