Το απάνθρωπο προσωπείο του νεοφιλελευθερισμού συναντά το βεβιασμένο κι ειρωνικό μισό χαμόγελο του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργώντας ένα κωμικοτραγικό θέαμα. Κι όλα αυτά συνήθως συνοδεύονται από κυνικές δηλώσεις και συνεντεύξεις όπου δαιμονοποιείται ο δημόσιος τομέας και θεοποιείται ο ιδιωτικός. Ο πρωθυπουργός δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομεία στην πόλη τους και να περιμένουμε να έχουμε τρία καλά νοσοκομεία, δεν γίνεται αυτό. Με το που θα τελειώσει η πανδημία θα ζητήσω από μία ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να μας κάνει μία συνολική και ειλικρινή αποτίμηση τι πήγε καλά και τι δεν πήγε. Έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία περισσότερα από όσα θα έπρεπε». Άμεσο συμπέρασμα: μείωση εξόδων για την Υγεία, εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας για τους εργαζομένους, κομμένα ρεπό και άδειες, μειωμένα χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, αβαντάρισμα του ιδιωτικού τομέα της υγείας, διαρκής υποβάθμιση του ΕΣΥ, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και εμμονή στην αξιολόγηση ακόμα και με κριτήρια υγείας. Έτσι δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές στους πρόθυμους διοικητές των νοσοκομείων να υλοποιήσουν τις κυβερνητικές νεοφιλελεύθερες επιλογές στην Υγεία. Το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου» προχώρησε σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία αναφέροντας ρατσιστικές συμπεριφορές της διοίκησης απέναντι σε νοσηλευτές, ερωτήσεις για το λόγο που πήραν αναρρωτική άδεια αλλά και σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση και το σωματικό βάρος, ζητήματα υγείας, το αν και γιατί καπνίζουν. Όλα αυτά εκκινούν από την επιμονή της διοίκησης σε μετακινήσεις σε τμήματα στα οποία εργαζόμενοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας. Η ανακοίνωση του σωματείου αναφέρει:

«Ναι, κάναμε όλοι υπομονή, για να στηρίξουμε πρωτίστως τους ασθενείς και τιμώντας, ο καθένας από τη θέση του, το ρόλο του μέσα στο ΕΣΥ. Όμως φτάνει πια, καμιά ανοχή πλέον! Και ας γίνουμε πιο σαφείς: Καθώς η πανδημία υποχωρεί και υπάρχει η δυνατότητα η διοίκηση να σταθεί με σεβασμό απέναντι στους ήρωες της νοσηλευτικής παίζει παιχνίδια που στόχο έχουν την εξόντωση των συναδέλφων που δεν δηλώνουν υποταγή στην διεύθυνση. Στις τελευταίες συνεδριάσεις έρχονται συνάδελφοι στο σωματείο που απεγνωσμένα ζητούν τη βοήθειά του, όχι μόνον για τις μετακινήσεις σε τμήματα στα οποία κυρίως για λόγους υγείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά και καταγγέλλοντας ρατσιστικές συμπεριφορές, όπως γιατί πήραν αναρρωτική άδεια, ρατσιστικά σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση και το σωματικό βάρος, ζητήματα υγείας, γιατί είναι καπνιστές κ.λπ.

Το σωματείο έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων, παρουσία μάλιστα συναδέλφων που είχαν υποστεί όλα όσα αναφέρονται παραπάνω από την διευθύντριά τους. Εν κατακλείδι, ποιος διοικεί αυτό το νοσοκομείο; Ποιος ο ρόλος των διοικητών; Να παρακολουθούν άβουλοι και να περιμένουν οι εργαζόμενοι να πάνε στα δικαστήρια για να αποφασίσουν άλλοι για λογαριασμό της; Ή είναι κοινή συναινέσει το παιχνιδάκι στις πλάτες των πολύπαθων νοσηλευτών μετά την κόλαση του covid;

Η πλειονότητα του σωματείου θα σταθεί στο πλευρό των μελών του με κάθε τρόπο. Ήτοι, δημοσιοποιώντας το θέμα εντός και εκτός του νοσοκομείου, με κάλεσμα των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων, με εξώδικα ή όποια άλλη μορφή αγώνα σκεφτεί, μαζί με τους συναδέλφους τους οποίους καλεί να πλαισιώσουν το σωματείο γιατί μόνο ένα μαζικό σωματείο μπορεί να έχει αποτελέσματα στη δράση του.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δεν είναι τυχαία η αναφορά στην πλειοψηφία του σωματείου. Σας είναι γνωστό, ότι η κυβερνητική παράταξη απέχει συχνά από τις συνεδριάσεις και πάντα από τις κινητοποιήσεις του σωματείου. Έχει άλλους τρόπους δοσοληψίας με τη διοίκηση που καμιά σχέση δεν έχουν με αγώνες και διεκδικήσεις. Εμείς σας καλούμε στο σωματείο, να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση έτσι όπως μας αρμόζει με αξιοκρατία στις θέσεις ευθύνης, με σεβασμό στην επαγγελματική και ανθρώπινη υπόστασή μας και με αναγνώριση της προσφοράς μας στον ασθενή».

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet