Συναυλία και έκθεση για τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη

 

H συναυλία-αφιέρωμα, συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στον Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη συνεργασία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Λίγα λόγια για τα έργα:

Οιδίπους Τύραννος, εισαγωγή για ορχήστρα εγχόρδων | Ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να γράφει το έργο το 1947, όμως το ολοκλήρωσε αρκετά χρόνια αργότερα το 1958 στο Παρίσι. Ο Οιδίπους Τύραννος ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά στις 8/12/1958 από την Κρατική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Παρίδη στο θέατρο Κοτοπούλη-Rex και ηχογραφήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1960, από το ίδιο σύνολο.

Έρως και Θανάτος, διασκευή για μεσόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων | Τα τραγούδια του κύκλου Έρως και Θάνατος γράφτηκαν σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες και είναι αφιερωμένα στη σύντροφο της ζωής του συνθέτη Μυρτώ Αλτίνογλου. Το 1945, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Θεοδωράκης, έγραψε τη μουσική και τους στίχους από το πρώτο τραγούδι «Της αγάπης λόγια», ενώ την περίμενε σε ραντεβού στη Ν. Σμύρνη, και λίγες ημέρες αργότερα το «Αν γυρεύεις λόγια» πάλι σε στίχους δικούς του. Τρία χρόνια αργότερα, το 1948, εξόριστος στη Δάφνη της Ικαρίας, μελοποίησε τη Λήθη και το Έρως και Θάνατος σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη και αποφάσισε να εντάξει και τα τέσσερα σε έναν κύκλο.

Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων | Το έργο αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα του συνθέτη και μάλιστα ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει ως κύκνειο άσμα του (2013;). Το έργα είναι σε ποίηση Διονύση Καρατζά και είναι αφιερωμένο στον γερμανό φίλο του Peter Hanser-Strecker ως ένα είδος φόρου τιμής του συνθέτη στη χώρα που ο ίδιος αποκαλεί «πατρίδα του συμφωνικού του έργου». Raven για μεσόφωνο, φλάουτο, άρπα και έγχορδα | Το έργο γράφτηκε το 1970, ενώ βρισκόταν στις φυλακές του Ωρωπού, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Κάτω από αυτή τη συναισθηματική πίεση συνέθεσε ένα έργο που θα του επέτρεπε να επικοινωνήσει με τον συνθέτη, τον οποίο γνώριζε προσωπικά, και να τον κρατήσει ζωντανό μέσα του. Αυτό επετεύχθη μελοποιώντας το Raven του Γιώργου Σεφέρη.

Ερμηνεύουν: Μαίρη-Έλεν Νέζη, μεσόφωνος και Τάσος Αποστόλου, βαρύτονος. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Νίκος Χαλιάσας.

Την Τρίτη 20 Ιουλίου, στα 9μμ, στον Κήπο του Μεγάρου. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Παράλληλα, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που από το 1997 διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες αρχείο του συνθέτη που ο ίδιος τής έχει εμπιστευθεί, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τιμά την επέτειο των γενεθλίων του συνθέτη με μια έκθεση που φωτίζει τις πολλές και διαφορετικές πλευρές της μουσικής και πολιτικής του παρακαταθήκης του Θεοδωράκη. Για πρώτη φορά τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του, που περιγράφουν έναν αιώνα ιστορίας, πλαισιώνονται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, καταδεικνύοντας έτσι τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου Έλληνα.

Από τις 14 έως τις 31 Ιουλίου, στον εκθεσιακό χώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και το Φουαγιέ Ισογείου της αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης. Η έκθεση είναι ανοικτή Τρίτη - Σάββατο 11πμ -7μμ. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου μετά από ηλεκτρονική κράτηση στο σύστημα του Μεγάρου για συγκεκριμένη ώρα επίσκεψης, μέχρι 30 άτομα ανά μία ώρα. Κάθε άτομο μπορεί να πάρει μέχρι 2 δελτία. Διάρκεια περιήγησης στην έκθεση: 45 λεπτά

 

 

Λήδα Χαλκιαδάκη και Γιάννης Λεκόπουλος: «Γενέθλια»

 

 

Η Λήδα με καλεσμένο της τον Γιάννη Λεκόπουλο, μας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή βραδιά γενεθλίων, στον δροσερό κήπο του «Αλεξάνδρεια». Για τον τίτλο της παράστασης αλλά και το περιεχόμενό της η Λήδα Χαλκιαδάκη μας είπε: «Ονόμασα αυτή την παράσταση "Γενέθλια" παίζοντας με το Χρόνο όπως κάνει η Ποίηση, γιορτάζοντας όντως τα γενέθλιά μου (30 Ιουνίου), παραδίδοντας τη σκυτάλη στον νέο ταλαντούχο ερμηνευτή Γιάννη Λεκόπουλο. Η μαγεία του Αττίκ, του Χατζιδάκι, του Μίκη, του Gardel, του Καζαντζή, του Πασχαλίδη, του Σιδηρόπουλου, του Παυλίδη, του Ελύτη, του Ρίτσου και άλλων, κάνουν το Χρόνο ά-χρονο σύμπαν κάλλους και αρμονίας. Μαζί και με τραγούδια απ’ τη δισκογραφία μας, σας περιμένουμε με μια αγκαλιά μουσική και ποίηση. Και με κάποιες εκπλήξεις. Παρέα με τον μαέστρο Χρήστο Κουμούση στο πιάνο και τον Δημήτρη Κούστα στο ακορντεόν.»

Αναμφίβολα θα μας εκπλήξουν με απρόοπτα ντουέτα επιλογές από το καλό ελληνικό και ξένο τραγούδι, παλαιότερο και σύγχρονο καθώς και αγαπημένα τραγούδια από τη δισκογραφία τους και σίγουρα μας υπόσχονται μια αξέχαστη μουσική βραδιά.

Την Κυριακή 18 Ιουλίου, στις 9μμ, στον κήπο του Πολυχώρου τέχνης «Αλεξάνδρεια». Τιμή εισιτηρίων: 12 ευρώ.

 

 

Εδώ Λιλιπούπολη (ξανά)

 

 

Νέες ημερομηνίες των συναυλιών «Εδώ Λιλιπούπολη», που αναβλήθηκαν λόγω κρούσματος κορονοϊού σε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας, ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Εδώ Λιλιπούπολη: Η θρυλική ραδιοφωνική σειρά που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε ως σήμερα γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει και μας παρασύρει στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών, σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή και μουσική Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος και Νίκου Χριστοδούλου. Τραγουδούν η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Λένια Ζαφειροπούλου και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Τους συνοδεύουν η παιδική-νεανική χορωδία Rosarte και ορχήστρα από 17 μέλη του μουσικού συνόλου Ventus Εnsemble. Τη μουσική διεύθυνση και την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς έχει αναλάβει ο Νίκος Χριστοδούλου. Για πρώτη φορά, ορισμένα τραγούδια της Λιλιπούπολης θα αποδοθούν στη νοηματική γλώσσα από τη χορωδία Rosarte, σε διδασκαλία Χρύσας Δαμάλα, του Συλλόγου Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και του κέντρου εκμάθησης νοηματικής γλώσσας «Πολυχώρος Κιβωτός». Τους συνοδεύουν η παιδική-νεανική χορωδία Rosarte και ορχήστρα από 16 μέλη του μουσικού συνόλου Ventus Ensemble. Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χριστοδούλου.

Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Ιουλίου, στο Ηρώδειο. Τιμές εισιτηρίων: από 60 έως 16 ευρώ. Φοιτητικό 65+ / καλλ. Σωματείων 12,50 και 11 ευρώ. ΑΜΕΑ, ανέργων και σπουδαστικό καλλ. σχολών 5 ευρώ.

Τα εισιτήρια που οι θεατές είχαν προμηθευτεί για τις συναυλίες που αναβλήθηκαν θα ακυρωθούν και η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η αγορά: οι ηλεκτρονικές αγορές θα επιστραφούν αυτόματα στην κάρτα, ενώ όσοι θεατές προμηθεύτηκαν τα εισιτήρια τους από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ή τα ταμεία του Public θα πρέπει να απευθυνθούν στα αντίστοιχα σημεία πώλησης.

 

 

Έλλη Πασπαλά «Σαν στον κήπο μου»

 

 

Η Έλλη Πασπαλά μάς καλεί να περάσουμε ένα βράδυ μαζί της στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αλλά όπως θα ήταν στον δικό της κήπο. Συντροφιά με δύο αγαπημένους φίλους και συνεργάτες, τον David Lynch σαξόφωνα, φλάουτο, κρουστά και τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, σε μια ζεστή και τρυφερή ατμόσφαιρα, θα μας ταξιδέψει με τραγούδια αγαπημένα που έχουμε ταυτίσει με τη φωνή της Έλλης. Λίγα πορτογαλικά, λίγα ισπανικά, λίγα jazz standards, και βέβαια πολλά ελληνικά! Από τα fados του πορτογάλου τραγουδοποιού Duarte, θα ανέβουμε στα φτερά της «Paloma», που θα μας μεταφέρει στις ακτές της Αμερικής, τη γενέτειρα της Έλλης, και στον μουσικό κόσμο των Cole Porter και George Gershwin, για να επιστρέψουμε στη συνέχεια στις υπέροχες μελωδίες των Ρεμπούτσικα, Καλαντζόπουλου, Καραΐνδρου, Πλάτωνος, Βιτάλη, και φυσικά του Χατζιδάκι.

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου, στις 9μμ, στον Κήπο του Μεγάρου. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ (στο 210 72 82 333 και σε όλα τα καταστήματα Public).

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet