Μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική πρόταση, η μουσικοχορευτική παράσταση «4 Ιερές Μανίες» σε σκηνοθεσία Ελένης Ωρείθυιας Κουλιζάκη αναμένεται να ζωντανέψει τη φιλοσοφική γνώση μέσω της τέχνης, την Δευτέρα 19 Ιουλίου, στις 9μμ, στον ανανεωμένο χώρο του θερινού κινηματογράφου ΑΒ στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για το φετινό καλοκαίρι.

Οι 4 Ιερές Μανίες, η Μαντική, η Τελεστική, η Ποιητική και η Ερωτική, που παρατίθενται στο έργο «Φαίδρος» του Πλάτωνα, είναι τα «κλειδιά» ώστε η Ψυχή να ελευθερώσει τις κρυμμένες της δυνατότητες, να βιώσει την έκσταση και να ενωθεί με το Θείον. «Προσωπικά θεωρώ ότι το θείον είναι μια εσωτερική διαδικασία. Πιστεύω πολύ στον ανώτερο εαυτό και στις λεπτές νότες που μπορεί να έχει μέσα του ο καθένας, όπως η αγάπη, η κατανόηση, ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο και τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν ο άνθρωπος ξεκλειδωθεί από αυτές τις τέσσερις μανίες, μπορεί όντως να φτάσει το θείο μέσα από την έκσταση. Ο ρόλος που υποδύομαι είναι η ψυχή που έρχεται από το παρελθόν, η ψυχή της καθεμίας από αυτές τις τέσσερις μανίες, που προλογίζει το χορόδραμα το οποίο έρχεται κάθε φορά. Το χορόδραμα έχει πάρα πολλούς συμβολισμούς σε ηχητικό, κινησιολογικό και σωματικό επίπεδο, κάτι που μας βοηθά να καταλάβουμε με όλες μας τις αισθήσεις τι είναι η μανία και πώς μπορούμε να την ξεκλειδώσουμε για να φτάσουμε στον ανώτερό μας εαυτό», εξηγεί στην «Εποχή» η ηθοποιός και υψίφωνος Μυρσίνη Μορέλλι.

Η Μαντική, η Τελεστική, η Ποιητική και η Ερωτική Μανία αποδίδονται από την καλλιτεχνική ομάδα μέσω του χορού και της μουσικής, καθώς η φιλοσοφική γνώση μεταφέρεται άμεσα και αρχετυπικά μέσω της τέχνης.

Οι «4 Ιερές Μανίες» είναι ένα χοροδρώμενο που αποδίδει ανάγλυφα τις έννοιες της Ιερής Μανίας του Πλάτωνα δένοντας αρμονικά χορό, τραγούδι, αφήγηση, πρόζα και μουσικό διάλογο με αποσπάσματα από τον Φαίδρο. Πώς συνδιαλέγεται το concept της παράστασης με το σήμερα; Η Μυρσίνη Μορέλλι απαντά: «Μέσα από την παράσταση μιλάμε με συμβολισμούς ξυπνώντας όλες τις αισθήσεις μας. Και οι τέσσερις μανίες είναι αρχέτυπα, με τα οποία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν συσχετισμοί. Ο ανθρώπινος νους πάντα θα έχει την τάση να επιστρέφει στα αρχέγονα ένστικτά του και κατ’ επέκταση στη μανία. Μέσα από την παράσταση ο θεατής θα μπορέσει να αναγνωρίσει και να διακρίνει την κάθε μανία και να επέλθει η κάθαρση για τη μανία που ταλανίζει τον καθένα από εμάς ξεχωριστά».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παράσταση παρουσιάζουν επίσης η μουσική και οι χορογραφίες. «Στην παράσταση θα ακούγεται ζωντανά αρχαία ελληνική μουσική. Οι χορογραφίες μας είναι εμπνευσμένες από τοιχογραφίες, αγάλματα και αγγεία που έχουν διασωθεί σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους», εξηγεί η Μυρσίνη Μορέλλι.

Στην παράσταση συμμετέχουν: η Ομάδα Τέχνης & Χορού «Ατραπός», η χορογράφος Βασιλική Κουσουνή, το μουσικό συγκρότημα «SAOS» και δέκα μουσικοί επί σκηνής, που μεταφέρουν το κοινό σε αυτή τη μυσταγωγία της τέχνης και της φιλοσοφίας. Προπώληση εισιτηρίων: ticketservises.gr.

Ράνια Παπαδοπούλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet