Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
«Οι αφίξεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος ξεπέρασαν τις τελευταίες ημέρες το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019 […] φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις 12 Ιουλίου για την πορεία της πανδημίας.
Ο στόχος στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν τον Μάιο ήταν να αγγίξουμε το 50% των εσόδων του 2019 –χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με περισσότερα από 18 δισ. έσοδα. Ένας στόχος εξαιρετικά φιλόδοξος που δεν άργησε να αναθεωρηθεί. Η διστακτικότητα της βρετανικής αγοράς, αλλά και η μετάλλαξη Δέλτα ήταν δύο καθοριστικοί παράγοντες για αυτό.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Βρετανία ανακοίνωσε την άρση αρκετών περιορισμών για τους εμβολιασμένους πολίτες της από τις 19 Ιουλίου. Αυτό ισχύει και για τις «πορτοκαλί» περιοχές, στις οποίες συγκαταλέγεται, προς το παρόν, η Ελλάδα. Όσοι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην Βρετανία δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. Καλλιεργήθηκαν νέες ελπίδες για ξαφνική αύξηση των αφίξεων και βελτίωση των τουριστικών προβλέψεων. Σε αυτό το κλίμα βασίστηκε και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του. Βρισκόμαστε όμως ήδη στη μέση του καλοκαιριού και κανείς δεν γνωρίζει εάν μπορούν οι επόμενες εβδομάδες να υπερκαλύψουν τους οικονομικούς στόχους. Ο τουριστικός κλάδος ελπίζει σε διαρκείς και μαζικές αφίξεις έως και τον Οκτώβρη.
Σε εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του υπουργείου Τουρισμού, με θέμα την «επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου», ο Χάρης Θεοχάρης επεδίωξε να αποσυνδέσει την τωρινή έξαρση της πανδημίας με το άνοιγμα του τουρισμού. Τόνισε την πεποίθησή του πως δεν ευθύνονται οι αφίξεις για την άνοδο των κρουσμάτων. «Το άνοιγμα ήταν πολύ προσεκτικό, πολύ σχεδιασμένο και φαίνεται και εκ του αποτελέσματος ότι δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα δημόσιας υγείας για τη χώρα μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Η ρητορική θυμίζει αρκετά τα όσα ζήσαμε και το προηγούμενο καλοκαίρι. Όπως τώρα, έτσι και τότε, η κυβέρνηση αρνιόταν κατηγορηματικά οποιαδήποτε συσχέτιση του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων. Ακολούθησαν βέβαια τοπικά λοκντάουν σε νησιά, οι δηλώσεις για το «ερωτικό καλοκαίρι των νέων», η καθυστερημένη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη και ό,τι συνέβη στη συνέχεια.
Την Τετάρτη 14 Ιουλίου αναρτήθηκαν τα ονόματα όσων έκαναν αίτηση και δικαιούνται να μπουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Συνολικά χορηγούνται 300.000 επιταγές, με την ελπίδα η εσωτερική κίνηση να τονώσει την οικονομία. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πως 18-20 Ιουλίου θα ανοίξει και η εφαρμογή για τη χορήγηση των 150 ευρώ στους εμβολιασμένους νέους. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην τουριστική αγορά, σε ταξιδιωτικά εισιτήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Επιπλέον, τα ελλιπή μέτρα προστασίας οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση ο έλεγχος των επιβατών κατά την επιβίβαση τους στα πλοία να πραγματοποιείται από το Λιμενικό Σώμα. Μια διαδικασία που μέχρι πρότινος έκανε η κάθε ακτοπλοϊκή εταιρεία. Όσα άτομα ταξίδεψαν το προηγούμενο διάστημα διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος των εγγράφων, ενώ ακόμα και τα υγειονομικά μέτρα εντός των πλοίων πολλές φορές δεν τηρούνται, με τη πληρότητα να φτάνει μέχρι 80%.
Την ίδια ώρα, τα σελφ τεστ -στα οποία η κυβέρνηση βασίστηκε αρκετά τον Απρίλιο- δεν γίνονται πλέον αποδεκτά για να πραγματοποιηθεί ένα ακτοπλοϊκό ταξίδι προς ένα νησί. Πλέον, από τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή δεν έχουν νοσήσει στο πρόσφατο παρελθόν, απαιτείται ράπιντ τεστ (τελευταίων 48 ωρών) ή μοριακό PCR τεστ (τελευταίων 72 ωρών). Η αλλαγή έχει δημιουργήσει πολύωρες εικόνες συνωστισμού στα σημεία μαζικών δειγματοληψιών του ΕΟΔΥ. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το σημείο στο μετρό Συντάγματος. Ταξιδιώτες που χρειάζονται το απαραίτητο τεστ, άνθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και εξετάζονται προληπτικά και άνθρωποι που έχουν συμπτώματα και θέλουν να μάθουν εάν νοσούν, συνυπάρχουν για αρκετό χρονικό διάστημα, σε έναν κλειστό χώρο. Με δεδομένη την έξαρση της πανδημίας τις επόμενες ημέρες και την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης, δημιουργείται το ερώτημα εάν επαρκούν τα σημεία δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ –ειδικά στην Αττική- ή εάν πρέπει να βρεθούν τρόποι ασφαλέστερης εξυπηρέτησης των πολιτών.
Υπενθυμίζεται πως οι αρχικές σκέψεις για υποχρεωτικό αρνητικό ράπιντ τεστ και κατά την επιστροφή των ανεμβολίαστων ταξιδιωτών από τα νησιά δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, καθώς δεν υπάρχει ο σχεδιασμός και οι υποδομές για να βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε όλα τα νησιά της χώρας. Επομένως κατά την επιστροφή υπάρχει «ισχυρή σύσταση για σελφ τεστ».
Ο υπουργός Τουρισμού διαβεβαίωσε και φέτος πως το άνοιγμα είναι προσεκτικά σχεδιασμένο. Σε όλη την Ευρώπη μιλούν για νέο, πιο μεταδοτικό κύμα της πανδημίας. Ας μην βρεθούμε πάλι απροετοίμαστοι.