Η βραδύτητα στο ρυθμό εμβολιασμού δεν έχει μονοσήμαντη ερμηνεία. Οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν είναι αρνητές του εμβολίου. Υπάρχουν και αυτοί αλλά είναι λίγοι. Οι πολλοί είναι αυτοί που διστάζουν λόγω στρεβλής ενημέρωσης, λόγω ελλιπούς γνώσης, λόγω απομόνωσης, λόγω ανασφάλειας γιατί δεν ανήκουν, λόγω θυμού γιατί αυθαίρετα ή κακόβουλα τους εντάσσουν σε στρατόπεδα. Αυτά προκύπτουν από ερευνητικά δεδομένα (όπως μας επισήμανε στο προηγούμενο φύλλο της Εποχής η Αγορίτσα Μπάκα), αλλά και από προσεκτική προσέγγιση όσων συμβαίνουν γύρω μας, όταν είμαστε εκεί έξω, στον πραγματικό κόσμο όχι στον εικονικό.

Οι άνθρωποι που θα πληγούν από τη βραδύτητα στην οικοδόμηση του τείχους της ανοσίας έχουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι άνθρωποι των λαϊκών τάξεων, αυτοί που δεν έχουν την πολυτέλεια να λείψουν από τη δουλειά τους γιατί είναι αναλώσιμοι, αυτοί που συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας τους χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, αυτοί που ανάμεσα σε δυο και τρεις ανασφάλιστες δουλειές δεν προλαβαίνουν να κάτσουν στην ουρά για ένα rapid test ή να πληρώσουν ένα μοριακό. Αυτοί που ζουν σε περιοχές με ελλιπή περίθαλψη. Και αυτά επίσης είναι ερευνητικά δεδομένα, αλλά και παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά της κοινωνίας των ανισοτήτων στην οποία ζούμε.

Αντιμέτωποι με αυτά τα στοιχεία, δεν μπορεί να αδρανούμε ή να εμμένουμε μόνο στη διαπίστωση της αποτυχημένης κυβερνητικής διαχείρισης. Δεν μπορούμε να αφήνουμε ούτε τους μεν στους κόλπους ακροδεξιών λαϊκιστών ούτε τους δε βορά στα νεοφιλελεύθερα σχέδια. Η Αριστερά και δη η κοινωνική αριστερά χρειάζεται να αναλάβει δράση και να επαναδομήσει τους δεσμούς της με τους ανθρώπους.

 

Προστασία της υγείας και της εργασίας

 

«Ο εμβολιασμός παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση από τη μια περιοχή στην άλλη. Εμφανίζει χαμηλό ποσοστό σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας», επισημαίνει ο καθηγητής αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας. «Είναι οι ίδιες περιοχές που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και τη μεγαλύτερη θνητότητα. Σε αυτές τις περιοχές χρειάζεται να προχωρήσει η οργάνωση της περίθαλψης. Σε αυτές τις περιοχές θα ήταν χρήσιμη τώρα μια εκστρατεία ενημέρωσης οργανωμένη από τον προοδευτικό χώρο. Εκεί βρίσκονται οι άνθρωποι που θα είναι εκτεθειμένοι ακόμα και αν παρθούν αποφάσεις για λοκντάουν. Εκεί βρίσκονται οι άνθρωποι που δουλεύουν σε δύσκολα εργασιακά περιβάλλοντα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και η κοινωνική αριστερά πρέπει να κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της προστασίας της υγείας και της εργασίας τους».

«Υπάρχει ένα μέρος της βάσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς που, σε μια αντικαπιταλιστική λογική, έχει παγιδευτεί στη ρητορεία ακροδεξιών κέντρων», σημειώνει επίσης ο Γ. Γεροτζιάφας. Πολίτες που φτάνουν σε μια αντιεμβολιαστική συμπεριφορά μέσα από μονοπάτια που αντηχούν λόγια περί ατομικότητας, συνταγματικού δικαιώματος, απαρτχάιντ. «Πρόκειται για διαμορφωμένη πολιτική γραμμή την οποία κατευθύνουν επιστήμονες με σκοταδιστική γραμμή, που αναπαράγουν ψέματα και fake news. Οι άνθρωποι που ακολουθούν χωρίς πολλή σκέψη τέτοιους σκοταδιστές επιστήμονες, πρέπει να ξέρουν ότι παίζουν το παιχνίδι των φασιστών».

Για την πιο οργανωμένη προσπάθεια της κοινωνικής αριστεράς, που χρειάζεται με φόρα να συνεχίσει και, όπου έχει χάσει το ρυθμό, να επανεκκινήσει, μιλήσαμε με δύο ανθρώπους που προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση και από δομή αλληλεγγύης, αντίστοιχα.

 

 

Ενημερώνουμε
εργαζόμενους και δημότες

 

Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΔΕ

 

«Εδώ και μήνες εκπονήσαμε και ακολουθούμε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο, αξιοποιώντας το προσωπικό των δομών που παρέμειναν κλειστές την περίοδο του λοκντάουν, πραγματοποιήσαμε ανά δεκαήμερο 13.500 τηλέφωνα σε ευάλωτους δημότες, όπως μέλη των ΚΑΠΗ, ωφελούμενοι των δημοτικών ιατρείων (αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για 9 δημοτικά ιατρεία, εκ των οποίων τα 4 είναι πολυϊατρεία με εξοπλισμό πολύ προηγμένο) και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, σε οικογένειες που έχουν άτομο με αναπηρία, στις οικογένειες των μελών των ΚΗΦΗ. Σε αυτά τα τηλεφωνήματα, ρωτούσαμε αν χρειάζονται κάποια βοήθεια (φάρμακα, τρόφιμα, πρόσβαση σε γιατρό), τους παροτρύναμε να μη βγαίνουν από το σπίτι, εξηγούσαμε τη σημασία του εμβολιασμού και προσφέραμε προσβασιμότητα σε εμβολιαστικά κέντρα με τα ειδικά διασκευασμένα αυτοκίνητα και τα οχήματα του Βοήθεια στο Σπίτι, συνοδεία νοσηλεύτριας. Αυτή η προσπάθεια είχε σημαντικά αποτελέσματα, μεταξύ αυτών και το υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων που παρουσιάζει ο Δήμος μας.

Επίσης, πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές συναντήσεις με εργαζόμενους στο Δήμο, αγοράσαμε μοριακά τεστ –μάλιστα καταφέραμε λόγω της ποσότητας, περίπου 3.000, της παραγγελίας να ρίξουμε σημαντικά την τιμή των μοριακών τεστ εν γένει– ώστε να διεξάγουμε εμείς τεστ στους εργαζόμενούς μας σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε κάποια υπηρεσία, αλλά και σε υπηρεσίες, όπως η κοινωνική πρόνοια και η καθαριότητα, που είναι ευάλωτες.

Κάναμε προτάσεις στον ΕΟΔΥ και ως ΚΕΔΕ, που δεν εισακούστηκαν, για δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα δημοτικά ιατρεία και τα ΚΑΠΗ των Δήμων, γιατί πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι αν από το Γενάρη είχαμε άλλα 1.000 σημεία εμβολιασμού εύκολα προσβάσιμα, θα είχαμε έγκαιρα προχωρήσει σε περισσότερους εμβολιασμούς και θα είχαμε προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες ευάλωτους πολίτες. Παράλληλα, για αυτή τη δράση προσφέραμε και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολείται στην τοπική αυτοδιοίκηση».

«Στο λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα παρουσιάζεται προσχώρηση και από ανθρώπους που ανήκουν στη βάση της αριστεράς. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο αντικυβερνητικός λόγος δεν μπορεί να αποτελεί συγκολλητική ουσία για τόσο ετερόκλητα πολιτικά κοινά.»

 

* * *

 

Μπορέσαμε να επηρεάσουμε θετικά

 

Χαρά Ματσούκα, γιατρός, εθελόντρια στον Κύκλο Αλληλεγγύης, την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής και ιατρικής στήριξης*

 

«Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου ξεκίνησε ένα εγχείρημα στήριξης των ανθρώπων που νοσούν από κορονοϊό ή που δοκιμάζονται ψυχολογικά λόγω του παρατεταμένου λοκντάουν. Πρόκειται για μια δράση που υποστηρίζεται από το Κοινωνικά Ιατρεία της Αττικής και από την Αλληλεγγύη για όλους και στην οποία συμμετέχουμε γιατροί, ψυχολόγοι, ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά και εθελοντές που κάνουν γραμματειακή υποστήριξη. Αφορά τη λειτουργία μιας τηλεφωνικής συμβουλευτικής γραμμής για προβλήματα από όλο το φάσμα του κορονοϊού, στα οποία απαντάμε με βάση τις επίσημες εθνικές οδηγίες.

Τα πρώτα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε ήταν κυρίως αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης λόγου του εγκλεισμού. Στη συνέχεια και μετά το "άνοιγμα", οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούν το εμβόλιο, όπου κυρίως εκφράζεται η ανάγκη για ενημέρωση και ο φόβος. Συχνά οι ερωτήσεις περιστρέφονται γύρω από τις διαφορετικές συστάσεις για τον εμβολιασμό από διαφορετικές χώρες ή σε διαφορετικές φάσεις, όπως για παράδειγμα οι ενδεδειγμένες ηλικιακές ομάδες για το AstraZeneca, που δημιούργησαν σύγχυση. Τα ερωτήματα που λαμβάναμε ήταν πολύ λογικά. Από την πλευρά μας, πάντα ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να απαντήσουμε θετικά και εμπεριστατωμένα για τον εμβολιασμό.

Από αυτήν την εμπειρία της επαφής με τον κόσμο αποκόμισα δύο πράγματα: αφενός την ανακούφιση των ανθρώπων που βρήκαν κάποιον να μιλήσουν, αφετέρου το αίσθημα της θετικής έκβασης της επικοινωνίας. Μπορέσαμε δηλαδή να επηρεάσουμε θετικά.»

 

* www.solidarity4all.gr/el/news/kyklos-allileggyis-mia-nea-tilefoniki-grammi-psyhologikis-kai-iatrikis-stirixis

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet