Το τρίτο ένθετο του «Εντός Εποχής» αφιερώνεται στα έμφυλα ζητήματα. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος είχε γίνει εδώ και καιρό, αφού η ισότητα, τα φεμινιστικά κινήματα, ο αντι-σεξισμός πάντα απασχολούν τις σελίδες της εφημερίδας. Δυστυχώς, το ένθετο συνέπεσε και με την είδηση μιας ακόμα γυναικοκτονίας, αυτής της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο, καταδεικνύοντας και επιβεβαιώνοντας την ανάγκη η συζήτηση για τα θέματα φύλου να είναι συνεχής και εκτενής, όπως βέβαια και οι διεκδικήσεις.

Τους τελευταίους εφτά μήνες οι ειδήσεις για βιασμούς, κακοποιήσεις, παρενοχλήσεις, γυναικοκτονίες, μισογύνικες ρητορικές και σεξιστικές πολιτικές είναι σχεδόν καθημερινές. Απότοκα μιας πατριαρχικής εξουσίας, που παρά τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και κεκτημένα, είναι ακόμα πολύ καλά στεριωμένη μέσα από πολιτισμικά και κοινωνικά στερεότυπα ανισότητας για το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τον κοινωνικό ρόλο των ατόμων βάσει αυτών των ταυτοτήτων –με τον cis, ετεροφυλόφιλο άνδρα να παραμένει σαν αρχέτυπο κανονικότητας και αρετής. Σε μια ευρύτερη στροφή της κεντρικής πολιτικής και των κοινωνιών στον συντηρητισμό, και αντιμέτωπες με μια ακόμα κρίση, η αναζωπύρωση και της πατριαρχικής εξουσίας φαίνεται να κατέχει κεντρικό ρόλο, και μάλιστα με τις πιο ακραίες και βίαιες μορφές της. Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή καθημερινότητα, όμως, παράλληλα μεγαλώνει και η ελπίδα για αλλαγή της, αφού τα φεμινιστικά, αντι-σεξιστικά και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματα γνωρίζουν μια νέα άνθηση.

Τα πεδία της συζήτησης για τα έμφυλα ζητήματα είναι πολλά, και σίγουρα δεν μπορούν να καλυφθούν όλα από ένα ένθετο εφημερίδας. Το «Εντός Εποχής», θέλοντας να ξεκινήσει–συμμετάσχει σ’ αυτή τη συζήτηση, απευθύνθηκε σε επιστημόνισσες, ακτιβίστριες και ακτιβιστές για τα θέματα της έμφυλης βίας, της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ όσον αφορά την ισότητα φύλων, την εργασία υπό το πρίσμα του φύλου και της πανδημίας, τις εκφάνσεις του σεξισμού και του φεμινισμού σήμερα, το δικαίωμα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον γάμο και την τεκνοθεσία, τις αντι-σεξιστικές διεκδικήσεις μέσω του διαδικτύου και τα διεθνή φεμινιστικά κινήματα.

 

Μετέχουν οι:
Ειρήνη Αγαθοπούλου «Πολιτικές (αν)ισότητας κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ»

 

Αθηνά Αθανασίου: «Το φεμινιστικό "εμείς" είναι έκκεντρο, διαθεματικό και διατοπικό»

 

Μαρίνα Γαλανού «Η έμφυλη βία ως διάσταση της σοβαρής εγκληματικότητας»

 

Μαρία Καραμεσίνη «Είναι η πανδημική κρίση διαφορετική;»


Αλίκη Κοσυφολόγου «Φεμινιστικοί αγώνες σε καιρούς κρίσης»

 

Στέλλα Μπελιά «Ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία»


Βασίλης Νανούρης: «O φεμινισμός μπορεί να λυτρώσει και έναν cis στρέιτ άνδρα»

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet