Αρχίζουν σήμερα, εν μέσω έξαρσης της μετάλλαξης Δ του Covid 19, οι ολυμπιακοί αγώνες στο Τόκιο. Πίσω, όμως, από τις «λαμπερές» φωτογραφίες, τα «μεγάλα» ρεκόρ και τους «ανίκητους» πρωταθλητές υπάρχει... τούνελ. Όλο και περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες μιλούν δημόσια για τα θέματα που τους ταλαιπωρούν, κρίσεις πανικού και γενικότερα ψυχικά προβλήματα.
«Όλοι ξέρουν πως ένα από τα μεγάλα όνειρά μου ήταν να πάρω το χρυσό στους Ολυμπιακούς με την Αυστραλία. Όλοι οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος θέλουν να είναι έτοιμοι ψυχικά και σωματικά. Εγώ είμαι μακριά από αυτό». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην αυστραλιανή μπασκετμπολίστρια του WNBA, Ελίζαμπεθ Κάμπετζ, που πέρυσι αναδείχθηκε MVP στο κορυφαίο γυναίκειο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. Η Κάμπετζ, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στο κίνημα Black Lives Matter, δεν έκρυψε τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει: «Δεν θέλω να κρύψω πως στο παρελθόν είχα προβλήματα ψυχικής υγείας και τώρα αυτό επιδεινώθηκε με τους Ολυμπιακούς στη... γυάλα. Χωρίς οικογένεια, φίλους, φιλάθλους. Με τρομοκρατεί αυτό και τον τελευταίο μήνα είχα κρίσεις πανικού. Με βάση την αγωγή μου για την καταπολέμηση του άγχους, οι Ολυμπιακοί δεν είναι το μέρος που θέλω να είμαι. Πρέπει να φροντίσω τον εαυτό μου ψυχικά και σωματικά. Μου ραγίζει την καρδιά που δεν θα είμαι στους Ολυμπιακούς, αλλά είναι το καλύτερο για μένα και την Αυστραλία. Εύχομαι στην ομάδα καλή τύχη στο Τόκιο και να πάρει το χρυσό μετάλλιο», ήταν τα λόγια της Ελίζαμπεθ που εκτός από μπασκετμπολίστρια, είναι ακτιβίστρια αλλά και DJ!
Στις αρχές Ιουλίου, ένας άλλος αυστραλός μπασκετμπολίστας, ο Ράιαν Μπρόκχοφ, αποσύρθηκε λέγοντας: «Για να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, πρέπει να έχω ψυχική και σωματική υγεία, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Η ψυχική μου υγεία είναι κάτι με το οποίο έχω αγωνιστεί πολύ καιρό σκληρά. Η ομάδα με χρειάζεται, αλλά εγώ δεν μπορώ να αποδώσω τα μέγιστα και θα είμαι εντάξει με τη συνείδηση μου. Ξέρω ότι ο προπονητής (Μπρίαν Γκόρτζιαν) και η ομάδα μπορούν να φέρουν το χρυσό μετάλλιο στο σπίτι, αλλά εγώ θα τους υποστηρίζω από το σπίτι μου».
Η απόφαση της Οσάκα
Λίγο πριν το διάσημο τουρνουά του Ρολάν Γκαρός η ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανίδα, Ναόμι Οσάκα, αποφάσισε να μην πάρει μέρος, αν και Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, καθώς όπως δήλωσε δεν μπορούσε να λαμβάνει μέρος σε συνεντεύξεις τύπου, επικαλούμενη την ψυχική της ηρεμία. «Η αλήθεια είναι ότι βιώνω μακριές περιόδους κατάθλιψης από το αμερικανικό Open του 2018 και δυσκολεύομαι πάρα πολύ να το αντιμετωπίσω όλο αυτό. Οποιοσδήποτε με γνωρίζει ξέρει ότι είμαι εσωστρεφής. Όσοι με βλέπουν στα τουρνουά θα έχουν προσέξει ότι φοράω ακουστικά που με βοηθούν να ελέγξω το κοινωνικό μου άγχος», είχε δηλώσει η Οσάκα και η απάντηση των διοργανωτών ήταν να την τιμωρήσουν με 15.000 δολάρια πρόστιμο! Η Οσάκα δεν αγωνίστηκε ούτε στο Γουίμπλεντον, καθώς ήθελε να απολαύσει λίγο προσωπικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά της για να είναι έτοιμη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τους οποίους ανυπομονεί, μιας και θα παίξει μπροστά στους συμπατριώτες οπαδούς της.
Η κατάθλιψη «τσακίζει»
Το 2016, ο βρετανός πυγμάχος Τάισον Φιούρι ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά εκτός των ρινγκ πάλευε με την κατάθλιψη. Τα κατάφερε και πριν από δυο χρόνια επέστρεψε στη δράση. «Αν μπορώ να επιστρέψω από αυτό, τότε όλοι μπορούν. Δεν είμαι ειδική περίπτωση, απλά ένα ανθρώπινο σώμα από αίμα και κόκαλα. Δεν είναι αυτό που σας φέρνει στα γόνατά σας, είναι ο χαρακτήρας που δείχνετε και σηκώνεστε ξανά», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. O κορυφαίος αμερικανός κολυμβητής Μαικλ Φέλπς έχει κατακτήσει 28 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τα 23 χρυσά (13 ατομικά και 10 σε σκυταλοδρομίες), 3 ασημένια και 2 χάλκινα, γι’ αυτό δεν φοβήθηκε να μιλήσει ανοιχτά για την κατάθλιψη που αντιμετωπίζει. Σε πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις του είχε αναφέρει πως πολλοί ήταν εκείνοι που μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το 2016, πίστεψαν λανθασμένα ότι ο Φελπς είχε ξεπεράσει την κατάθλιψη. «Η ζωή μου παραμένει δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά.
Πριν από λίγα χρόνια ο μπασκετμπολίστας των San Antonio Spurs, ΝτεΜαρ Ντεροζάν είχε δηλώσει: «Αυτή η κατάθλιψη παίρνει τα πάντα από εμένα», εκφράζοντας ανοιχτά το προσωπικό του πρόβλημα. Τα λόγια του Ντεροζάν άνοιξαν τον δρόμο στον Κέβιν Λαβ, έναν άλλο μεγάλο παίκτη του ΝΒΑ ο οποίος τόλμησε και μίλησε για την κατάθλιψη, αλλά και για τις τάσεις αυτοκτονίας που είχε. «Ένας από τους λόγους που ήθελα να γράψω αυτό το σημείωμα προέρχεται από τα λόγια του Ντεμάρ Ντερόζαν την προηγούμενη εβδομάδα. Έχω βρεθεί αντίπαλός του για πολλά χρόνια, και ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι έχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Γιατί μόνο και μόνο από αυτά που είπε, ο Ντεμάρ βοήθησε κάποιους ανθρώπους και τώρα αυτοί δεν νομίζουν ότι είναι τρελό ή περίεργο να δίνεις μάχη με την κατάθλιψη. Τα λόγια του βοήθησαν να απομακρυνθεί το στίγμα από αυτούς. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα». Ο άσσος των Κλίβελαντ Καβαλίερς υπογραμμίζει με νόημα: «Τώρα προσπαθώ να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου. Να είμαι καλός με τους ανθρώπους στη ζωή μου. Να αντιμετωπίσω αυτά που με κάνουν να αισθάνομαι άβολα και παράλληλα να είμαι ευγνώμων για όλα τα καλά. Προσπαθώ να τα αγκαλιάσω όλα».