Το 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης

 

Το Φεστιβάλ Δωδώνης συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια και με το υψηλού επιπέδου πρόγραμμά του, φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του Αυγούστου. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό του Κέντρο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ο γνωστός μαέστρος και συνθέτης, Θεόδωρος Λεμπέσης.

Η πέμπτη διοργάνωση περιλαμβάνει οκτώ εκδηλώσεις, που εκτείνονται χρονικά από τις 28 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο Αρχαίο Θέατρο, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προσπάθεια διεύρυνσης των δραστηριοτήτων και εκτός θεάτρου, με στόχο τη γνωριμία του κοινού με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής.

Το 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης φιλοδοξεί και να παράξει πολιτισμό, όχι απλά να τον φιλοξενήσει. Έτσι προτείνει ένα πρόγραμμα με ξεχωριστές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις που έχουν ως εξής:

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, τιμώντας τον επετειακό χαρακτήρα της χρονιάς που διανύουμε, θα παρουσιάσει στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Δωδώνης, με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και την εταιρεία Αnima, σ’ ένα πρωτότυπο έργο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση των Ελλήνων. Πρόκειται για το έργο «Μια χώρα δύο αιώνες μετά» του Ανδρέα Φλουράκη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και την πρωτότυπη μουσική ο Θοδωρής Λεμπέσης. To έργο μιλάει με χιούμορ και ευθύνη για το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους αλλά και για το πώς την δημιουργούν. Αυτή η ανοιχτή σκηνική σύνθεση θα έχει τον χαρακτήρα μιας μεγάλης γιορτής και όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, θα σβήσουν συμβολικά αλλά και πραγματικά τα 200 κεριά στην τούρτα γενεθλίων του ελληνικού μας κράτους.

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, το διάσημο κουαρτέτο εγχόρδων από τη Βιέννη «Auner Quartett» θα παρουσιάσει έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Κωνσταντίας Γουρζή, Franz Schubert και Ludwig van Beethoven. Μια συναυλία κλασικής μουσικής σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του «Αυστρο-Ελληνικού Μουσικού Καλοκαιριού», υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Το Σάββατο 31 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, τριάντα χρόνια μετά το τελευταίο τους ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο, οι Ιππείς καλπάζουν. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Τα σκηνικά υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με τη Μαίρη Τσαγκάρη, τους φωτισμούς έχει σχεδιάσει ο Χρήστος Τζιόγκας, τη μουσική συνέθεσε ο Θοδωρής Ρέγλης. Στους κεντρικούς ρόλους οι: Κώστας Κόκλας, Πάνος Μουζουράκης, Χρήστος Λούλης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, ενώ κορυφαία του Χορού θα είναι η Στεφανία Γουλιώτη.

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έργα ελλήνων συνθετών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Γεωργίου Βράνου και με τη μέτζο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου. Η Κ.Ο.Θ. ερμηνεύει τις πλέον διάσημες σουίτες των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Κωνσταντινίδη, μαζί με μια βαθιά συναισθηματική δημιουργία ενός εκπροσώπου της νέας γενιάς ελλήνων συνθετών, του Κωνσταντίνου Γρηγορίου.

Το Σάββατο 7 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στις Πηγές Αχέροντα (Σιστρούνι), ο Δημήτρης Μπάσης, μετά την κυκλοφορία του νέου τραγουδιού «Ένα λεπτό», σε ένα ανατρεπτικό ντουέτο με τον Χρήστο Μάστορα, που γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από το κοινό, παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και κορυφαία, αγαπημένα τραγούδια μεγάλων δημιουργών.

Την Κυριακή 8 και τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, μια ομάδα επίλεκτων ερμηνευτών παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον αινιγματικό και ανόσιο «Σπανό» σε δύο μοναδικές παραστάσεις. Η παράσταση αξιοποιεί ως βασικό άξονα το κορυφαίο βυζαντινό έργο, που επιγράφεται «Ακολουθία του ανόσιου τραγογένη σπανού». Πρόκειται για μια μοναδική σάτιρα του ύστερου Βυζαντίου σε μορφή εκκλησιαστικής ακολουθίας, που είναι γραμμένη σε δημώδη γλώσσα. Η σύλληψη, το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Ιωσήφ Βιβιλάκη και στον ρόλο του σπανού εμφανίζεται η Στεφανία Γουλιώτη. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, η «Ελένη» του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και μετάφραση Παντελή Μπουκάλα. Γραμμένο λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, το έργο «Ελένη» του Ευριπίδη διακρίνεται τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών, όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος β’), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος και Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι).

Την Κυριακή 22 Αυγούστου (Πανσέληνος), στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο στάδιο Δωδώνης, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι την «Εποχή του Θερισμού». Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στον τελευταίο ομότιτλο δίσκο τους, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και θεωρήθηκε το καλύτερο έργο τους έως τώρα.

Για τις παραστάσεις «Ιππείς» (Εθνικό Θέατρο) και «Ελένη» (ΚΘΒΕ): Γενική είσοδος 15 ευρώ, δημότες Δήμου Δωδώνης 4 ευρώ (η πιστοποίηση θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας). Ελεύθερη είσοδος για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, ΑμεΑ (με την επίδειξη του πιστοποιητικού ΚΕΠΑ και της αστυνομικής ταυτότητας) και άνεργους δημότες του δήμου Δωδώνης (με την επίδειξη του δελτίου ανεργίας και της αστυνομικής ταυτότητας).

Για την παράσταση «Μία χώρα δύο αιώνες μετά» και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Γενική είσοδος 10 ευρώ, δημότες Δήμου Δωδώνης 4 ευρώ. Παιδιά, ΑμεΑ και ανεργοι, όπως παραπάνω.

Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο: www.ticketservices.gr/el/festival-dodonis/

 

 

Ορφέας Περίδης - Μανόλης Ανδρουλιδάκης «Με δύο κιθάρες»

 

 

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και εξαιρετικός μελωδός Ορφέας Περίδης και ο εντυπωσιακός κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Μανόλης Ανδρουλιδάκης συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο ντουέτο και μεταφέρουν το κοινό, με όχημα το δημιουργικό τους χάρισμα αλλά και τη δεξιοτεχνία τους, στα πιο όμορφα τοπία των μουσικών τους κόσμων. Σε μια σπάνια και μουσικά γόνιμη συνάντηση, οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν ένα πρόγραμμα που συνταιριάζει τη μελωδική μυσταγωγία και τον ρυθμό της λυτρωτικής ψυχαγωγίας επιβεβαιώνοντας τη ρήση: «Τίποτα καλύτερο από μία κιθάρα εκτός ίσως από δύο».

Στο πρόγραμμά τους θα συνδυάσουν τραγούδια που έχουν συνθέσει οι ίδιοι αλλά και αγαπημένα ακούσματα που έχουν καθορίσει την ελληνική μουσική σκηνή. Μαζί τους οι μουσικοί: Διονύσης Θεοδόσης στα πνευστά, Κώστας Αρσένης στο μπάσο, Γιάννης Καρακασίδης στα ντραμς.

Την Τρίτη 3 Αυγούστου, στις 9.15μμ, στο Faliro Summer Theater, το νέο καλοκαιρινό θέατρο, δίπλα στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο προαύλιο του Τάε Κβο Ντο (νέος ανοικτός, αμφιθεατρικός πολιτιστικός χώρος, 1400 θέσεων, με άνετο parking 2000 θέσεων). Τιμές εισιτηρίων: A Ζώνη 18 κανονικό και 15 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ και άνω των 65) Β Ζώνη 15 κανονικό και 12 ευρώ,  Γ Ζώνη 12 κανονικό και 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr/tickets/music/faliro-summer-theater/peridis-androulidakis/. Πληροφορίες - κρατήσεις: 210 9213310.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet