Η επανεκκίνηση του πολιτισμού μετά την περίοδο του λοκντάουν σηματοδοτεί την έναρξη πληθώρας παραστάσεων, που το θεατρόφιλο κενό στερήθηκε τους προηγούμενους μήνες. Ήδη από τον Μάιο του 2021 ξεκίνησαν να παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες παραστάσεις, που περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ανάμεσα σε αυτόν τον καλλιτεχνικό πλούτο του φετινού καλοκαιριού σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε και τις παρακάτω παραστάσεις.

 

«Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης με τη Βερόνικα Αργέντζη

 

Η «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου δεν είναι ακριβώς η μυθική Ωραία Ελένη της Τροίας. Είναι το γερασμένο της είδωλο, που μιλάει για ένα παρελθόν μιας ματαιωμένης ευτυχίας, που έχει υποκατασταθεί με απατηλές οπτασίες και φαντάσματα. Μιλά για μας τους ίδιους και για τον ίδιο της τον εαυτό. Αναμοχλεύει τον έρωτα, τα πάθη, τα γηρατειά, γεφυρώνοντας τον αρχαϊκό μύθο με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η «Ελένη», με τη σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, σαν σύμβολο αυτογνωσίας, επανακτά τη θεϊκή ταυτότητά της και ξαναγίνεται το διαχρονικό ίνδαλμα της: Ομορφιάς και ανθρώπινης Ευτυχίας. 

«Ο Ρίτσος με την ιδιοφυή αυτή ελεγεία επιλέγει να μιλήσει ποιητικά, αλλά και ρεαλιστικά, για μια ριζική αλλαγή πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση μιας νέας συνειδητής ταυτότητας, που αναγνωρίζει τη ζωή και την ύπαρξη σαν ένα ανεπανάληπτο θαύμα», λέει ο Δήμος Αβδελιώδης.

Η παράσταση ανεβαίνει με επιτυχία από το 2017 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα το ταξίδι της σε επιλεγμένους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.

 

«Κεφαλλονίτικες ιστορίες»

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικολέτα Βλαβιανού, Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη, Κυριάκος Μαρκάτος

 

Η παράσταση παίρνει τον τίτλο της από το ομώνυμο βιβλίο του Σπύρου Α. Σκιαδαρέση. Με τις δικές του ιστορίες συναντιούνται τα μυστήρια κι οι στοχασμοί του Ανδρέα Λασκαράτου.

Ο Σκιαδαρέσης, με σεβασμό στην κεφαλλονίτικη πνευματική ιδιοτυπία, εμπνέεται από τη ζωή και την παράδοση. Όλες του οι Ιστορίες έχουν κάποιον πυρήνα αληθινό. Με γλώσσα ιδιωματική, περιγράφει έθιμα, τόπους κι ανθρώπους της Κεφαλλονιάς του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού. Αντίστοιχα, ο Λασκαράτος, πνεύμα ανυπότακτο και μυαλό διεισδυτικό, άλλοτε διακωμωδεί κι άλλοτε καταγγέλλει τα κοινωνικά ήθη των συμπατριωτών του, με όπλα το ολόδροσο χιούμορ, τη σάτιρα και την πνευματική του οξυδέρκεια.
Ο Παμεινωντάκης με την «βλοημένη τράπουλα» συναντιέται με τον «γλυκό παπα-Κοσμά», «τα τάλαρα» προκαλούν ταραχές στον Παράδεισο και «το μουρτόριο του Κόντε Ρεστέλου» παίρνει μια διαφορετική τροπή! Με τη μουσική της παράστασης να εκτελείται ζωντανά στη σκηνή από τον συνθέτη Κώστα Χαριτάτο και τους ηθοποιούς, τα έργα των δυο συγγραφέων θα παρουσιαστούν στην Κεφαλονιά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι πρώτες δύο παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 30 & 31 Ιουλίου στο Κάστρο Αγ. Γεωργίου στο Αργοστόλι. 

 

«Χορείες Χώρων» του Georges Perec

Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρας Καζάζου

 

Η καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic δημιουργήθηκε το 2020 με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση σύγχρονων και πειραματικών μεθόδων στον τομέα του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά θα παρουσιάσει υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αλεξάνδρας Καζάζου, τις «Χορείες Χώρων» του Georges Perec, στις 28 & 29 Αυγούστου, στις 7.30μμ, στην Αρχαία Κόρινθο, στο πλαίσιο του προγράμματος 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Με πηγή έμπνευσης το βιβλίο του ομώνυμο Georges Perec  διερευνώνται οι δυνατότητες για να διαβάσουμε ξανά τον χώρο, να τον ανακρίνουμε και να γίνουμε εν δυνάμει μέρος του. 

Για την ομάδα όλων των συντελεστών της συνάντησης αυτής, στόχος είναι να γραφτεί ένα πρωτότυπο λιμπρέτο που να ενσωματώνει τον λόγο, την κίνηση, την εικόνα και τη μουσική σύνθεση δίνοντας έμφαση έτσι στον παλμό και τη δόνηση της αφήγησης, μιας τέτοιας πολυδιάστατης θεματικής, αυτής του χώρου. Επίσης η ομάδα ερευνά προς την κατεύθυνση μιας αλληλοσυμπληρωματικής Τέχνης όπου η βασική της αρχή είναι η αναγνώριση όλων των καλλιτεχνικών ειδών, μορφών και μέσων (θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες) ως αυτόνομοων και ισάξιων συνεργατών.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet