Το ρεπορτάζ του υπουργείου Πολιτισμού δεν γνωρίζει θερινή ραστώνη και συνεχίζει να έχει σημαντικά προς ανάδειξη θέματα. Εν προκειμένω δύο Αιτήσεις Ακύρωσης κατατέθηκαν στο ΣτΕ.

 

Η πρώτη αφορά μια σημαντική πρωτοβουλία για μια καταστροφική για το περιβάλλον και τον πολιτισμό κίνηση που προωθεί η κυβέρνηση κόντρα στις επιταγές του Συντάγματος, την οποία ανέλαβαν, μαζί με πολίτες, η αρχαιολόγος και επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, η αρχαιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης. Πρόκειται για Αίτηση Ακύρωσης της Απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την άδεια ναυπηγείου-διαλυτηρίου πλοίων στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, στη Σαλαμίνα, μια ανάσα από τον τύμβο των Σαλαμινομάχων (για το θέμα έχουμε ασχοληθεί αναλυτικά στην Εποχή www.epohi.gr/article/37135/salamina-mia-maxh-2500-xronia-meta), την οποία κατέθεσαν, στις 12 Ιουλίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Αίτησης, «η απόφαση του Υπ.Εν. πρέπει να ακυρωθεί, διότι το περιεχόμενό της παραβιάζει τη συνταγματική επιταγή για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και εκδόθηκε περιφρονώντας πλήρως τόσο τον νόμο όσο και το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τον συγκεκριμένο, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας και υψίστης υπερτοπικής ιστορικής σημασίας, αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας Σαλαμίνας. Το πλαίσιο αυτό παρέχει τη μέγιστη δυνατή αρχαιολογική προστασία, εφόσον κηρύσσει και οριοθετεί την περιοχή όπου παρανόμως υφίσταται η βιομηχανική/ναυπηγική δραστηριότητα ως αρχαιολογική ζώνη Α’ (αδόμητη, απολύτου προστασίας) και ρητά απαγορεύει τη λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων. Μάλιστα, η Απόφαση εκδόθηκε κατά ευθεία παραβίαση τόσο της αρχαιολογικής όσο και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που προβλέπουν τη ρητή, ειδική έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επομένως παραβιάστηκε ουσιώδης τύπος της προβλεπόμενης διοικητικής διαδικασίας, καθώς το Υπ.Εν. ενήργησε αυθαίρετα, χωρίς προηγούμενη εγκριτική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και χωρίς την απαιτούμενη διατύπωση γνώμης του ΚΑΣ, αλλά ούτε καν του δικού του συμβουλίου, του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ). Ακόμη και αυτή τη διάταξη που προστέθηκε με πρόσφατη τροποποίηση του περιβαλλοντικού νόμου προσπέρασε το Υπ.Εν.»

Η δεύτερη Αίτηση Ακύρωσης κατατέθηκε στις 21 Ιουλίου και αναφέρεται στην παράλειψη της υπουργού Πολιτισμού να μεταφέρει τους εργαζόμενους του παιδικού σταθμού και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στο Υπουργείο. Η άρνηση της υπουργού να εφαρμόσει το νόμο παραβιάζει το άρθρο 7 του ν. 4598/2019 και το άρθρο 43 παρ. 1 του Συντάγματος, που απαγορεύει σε όργανα της εκτελεστικής εξουσίας να αναστέλλουν την εφαρμογή των νόμων.
Με το ν. 4598/2019 προβλέφθηκε η ίδρυση παιδικού σταθμού στο ΥΠΠΟΑ για τα παιδιά των εργαζομένων του Υπουργείου, η κατάργηση του παιδικού σταθμού που λειτουργούσε για τον ίδιο σκοπό στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας και η μεταφορά του αναγκαίου προσωπικού από το Ταμείο στο Υπουργείο.
Η άρνηση της κ. Μενδώνη να εφαρμόσει το νόμο, πέραν από παράνομη, εκθέτει ανεπανόρθωτα τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν υπερψηφίσει το Φεβρουάριο του 2019 τη διάταξη μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ θετικά τοποθετήθηκαν Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΚΙΝΑΛ) και ΠΟΤΑΜΙ.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν σε σχετικό δελτίο Τύπου οι απολυμένοι εργαζόμενοι Παιδικού Σταθμού και Ταμείου Αλληλοβοήθειας ΥΠΠΟΑ, η εισηγήτρια της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωνε στη Βουλή: «Από πλευράς μας θα υπερψηφίσουμε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν ρυθμίσεις εργασιακών ζητημάτων, μεταφοράς προσωπικού και εν γένει παροχής κινήτρων προς τους υπαλλήλους του Υπουργείου».
Άλλωστε τη μεταφορά του παιδικού σταθμού από το Ταμείο στο Υπουργείο την επιβεβαίωσε και η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με το ν. 4639/2019, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2019, χωρίς ποτέ να δώσουν την εξουσία στην κ. Μενδώνη να απολύσει εργαζόμενους.
«Από πού αντλεί η κ. Μενδώνη το θράσος να περιφρονεί δύο διαδοχικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, και πάντως την Κ.Ο. του κόμματος που την έκανε υπουργό, προκειμένου να έχει το θλιβερό προνόμιο να γίνει η πρώτη υπουργός που απολύει υπαλλήλους του δημόσιου τομέα;» διερωτώνται οι εργαζόμενοι.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet