Αιφνιδιασμό προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει το περασμένο Σάββατο το νησί της Μυκόνου σε ένα ιδιόμορφο λοκντάουν, λόγω της εκτίναξης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι τα ημερήσια κρούσματα, από τις 10 Ιουλίου και μετά, σκαρφάλωσαν στα 40, τη στιγμή που στις αρχές του Ιούλη ήταν μονοψήφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας που βρίσκονται στο νησί είτε για διακοπές είτε για εργασία και περνούν τη νόσο ήπια, συχνά χωρίς να αναπτύσσουν συμπτωματολογία.

Ο υπουργός Tουρισμού, απαντώντας σε ερώτηση στη Bουλή, προσπάθησε για ακόμα μια φορά να αποσυνδέσει την αύξηση των κρουσμάτων από τον τουρισμό και υποστήριξε ότι η αύξηση τους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, οφείλεται στη μετάλλαξη Δ. «Είναι μια πανδημία μέσα στην πανδημία» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η περίπτωση της Μυκόνου αποδεικνύει ότι η σύνδεση είναι υπαρκτή. Διότι δεν είναι τυχαίο ότι τα κρούσματα στο νησί εκτινάχθηκαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που φιλοξενεί 200.000 επισκέπτες και η πληρότητα έχει αγγίξει το 80% του 2019.

Ακόμα, αποδεικνύει ότι υπάρχουν κενά στο σημερινό μοντέλο λειτουργίας, τα οποία θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να κινητοποιηθεί για να καλυφθούν και όχι να υπεκφεύγει. Συγκεκριμένα, τα κενά εντοπίζονται στους ελέγχους στις πύλες εισόδου και στην επιτήρηση των μέτρων στους χώρους διασκέδασης. Οι επιχειρηματίες της Μυκόνου αποδίδουν την εξάπλωση ιού στα παράνομα πάρτι που διοργανώνονται σε βίλες. Κι έτσι όμως να έχουν τα πράγματα, αναδεικνύεται η δυσκολία που υπάρχει στο να συνδυαστεί η διασκέδαση με την υγειονομική ασφάλεια. Και ειδικότερα, η δυσκολία που υπάρχει στο να προσαρμοστεί στα δεδομένα της πανδημίας ένας προορισμός που έχει στο επίκεντρο του μπραντ του την 24ωρη διασκέδαση. Από την άλλη, καταγγελίες για πλημμελείς ελέγχους στις πύλες εισόδου έχουν γίνει και σε άλλους προορισμούς.

Μετά την ανακοίνωση του τοπικού λοκντάουν, πολλοί επισκέπτες δυσαρεστημένοι αποχώρησαν από το νησί και τα ξενοδοχεία άρχισαν να δέχονται τη μία ακύρωση μετά την άλλη, αναφέρει ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου (ΣΕΧΩΜ) στην «Εποχή». Ρεπορτάζ για τη δυσαρέσκεια των επισκεπτών και τις αποχωρήσεις από το νησί των ανέμων έκανε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο ανέβασε ένα ολιγόλεπτο βίντεο με τίτλο «Bye Mykonos». Ο υπουργός Τουρισμού παρόλα αυτά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν ακυρώσεις. Η είδηση επηρέασε και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο υποχώρησε 4 μονάδες λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

Οι Μυκονιάτες, από τη πλευρά τους, δήλωσαν ξαφνιασμένοι και αρχικά ζητούσαν επίμονα από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τους περιορισμούς. Πλέον τους προβληματίζει περισσότερο το τι πρέπει να γίνει, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο λοκντάουν. «Είναι πολύ κρίσιμο να μην ξαναέχουμε λοκντάουν» εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΧΩΜ και προσθέτει: «Ήδη από αυτό θα βγούμε πολύ πληγωμένοι, ένα δεύτερο λοκντάουν θα τελειώσει τη σεζόν». Με στόχο να απομακρυνθεί το σενάριο αυτό, τα δύο σωματεία του νησιού υπέβαλαν κοινή πρόταση για νέα μέτρα. Στην πρόταση τους περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στη Χώρα, η επιβράβευση από τις επιχειρήσεις των εργαζομένων που θα εμβολιαστούν και η ανανέωση του GreenPass ανά 72 ώρες, με τεστ τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από τον ΕΟΔΥ. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βλέπει με καλό μάτι τις προτάσεις τους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί επιφυλάξεις για την ανανέωση του GreenPass.

Η Μύκονος θεωρείται γενικά το πρώτο καμπανάκι. Σε στενή επιτήρηση έχουν μπει η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ίος, η Κρήτη. Οι προορισμοί αυτοί βρίσκονται στο πορτοκαλί. Μάλιστα, ο δήμαρχος Σαντορίνης, θορυβημένος από τις εξελίξεις στη Μύκονο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Ωστόσο, ρεπορτάζ σε διάφορα ΜΜΕ θέλουν το λοκντάουν στη Μύκονο να αίρεται το αργότερο τη Δευτέρα. Η απόφαση αυτή πάντως δεν δικαιολογείται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, αφού στην τελευταία μέτρηση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 39 νέα κρούσματα. Ερωτηθείς για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης ο κύριος Πέτσας έκανε λόγο για έναν «ισχυρό συμβολισμό» και για ένα «πάθημα» που θα γίνει «μάθημα». Εν τω μεταξύ, στη Μύκονο την Πέμπτη βρέθηκε και Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι «κάνει και φέτος ακριβώς τα ίδια λάθη που έκανε και πέρυσι: Άνοιξε χωρίς αυστηρά υγειονομικά μέτρα τις πύλες εισόδου της χώρας. Άνοιξε χωρίς μαζικό τέστινγκ και ιχνηλάτηση. Άνοιξε χωρίς να ενισχύσει τις τοπικές μονάδες Υγείας, τα κέντρα Υγείας στους τουριστικούς προορισμούς. Άνοιξε χωρίς να φροντίσει καν για ξενοδοχεία καραντίνας στους τουριστικούς προορισμούς. Αντί για όλα αυτά, συνέχισε να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες με τα self tests, στους επιχειρηματίες, στις ναυτιλιακές εταιρείες». Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια επιθετική καμπάνια για να ξαναδώσει το σήμα ότι οι διακοπές στην Ελλάδα είναι ασφαλείς.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet