Διδάκτορας των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ανακηρύχθηκε ομόφωνα ο 77χρονος σήμερα, καταδικασμένος για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και εξαθλιωμένες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, και χωρίς να του παρέχονται τα στοιχειώδη και αυτονόητα εφόδια, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικός υπολογιστής και πρόσβαση στο ίντερνετ, πέτυχε έναν ομολογουμένως πολύ δύσκολο στόχο, όπως είναι η απόκτηση ενός διδακτορικού και μάλιστα στα μαθηματικά: την «επίλυση των εξισώσεων των Navier - Stokes χωρίς κατακόρυφο ιξώδες» (η έρευνά του θα κατατεθεί σύντομα για δημοσίευση σε ερευνητικό περιοδικό των μαθηματικών).

Είναι, εξ όσων γνωρίζουμε, η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας κρατούμενος καταφέρνει να ολοκληρώσει όλους τους κύκλους σπουδών μέσα στη φυλακή. Και είναι επίσης η πρώτη φορά, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Γαλλία, που μια διδακτορική διατριβή εκπονείται και υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου στη φυλακή. Να σημειωθεί, επίσης, ότι υπήρξαν περίοδοι που οι σωφρονιστικές αρχές με ενέργειές τους, πχ ξαφνικές μεταθέσεις σε άλλη φυλακή, του στέρησαν πρόσβαση στην προσωπική του βιβλιοθήκη απαραίτητη για την εργασία του. Χρειάστηκε η παρέμβαση της πρυτάνεως γαλλικού Πανεπιστημίου για να επανέλθουν τα πράγματα στην, υποφερτή, προηγούμενη κατάσταση.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κρατείται συνεχώς, καταδικασμένος ως πολυϊσοβίτης, από το 2002 ενώ παρά τις επίμονες νομικές ενέργειές του δεν του έχει αποδοθεί, έως τώρα, κανένα ευεργέτημα από όσα προβλέπουν οι νόμοι για έναν κρατούμενο, και για τα οποία πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Τις διακρίσεις σε βάρος του έχει εκθέσει κατά καιρούς με επιστολή του σε εφημερίδες. Συγκεκριμένα, δεν έχει πάρει ούτε μία άδεια εξόδου από τις φυλακές, ενώ έχουν απορριφθεί και οι αιτήσεις του για την υπό όρους αποφυλάκισή του λόγω ηλικίας (άνω των 70 ετών εφόσον έχει εκτίσει 19 έτη). Παρακάμφθηκαν από τις αρμόδιες αρχές και τα σοβαρά ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τα οποία είναι δυνατό να αντιμετωπισθούν εκτός φυλακής.

Δανάη Ψωμοπούλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet