Το «νομοσχέδιο Τζαν» κατά της ομοτρανσφοβίας κινδυνεύει να ναυαγήσει λόγω των εμποδίων της δεξιάς. Έχουν κατατεθεί 1.000 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 700 είναι από την πλευρά της Λέγκας. Θεωρείται μάλλον αναπόφευκτο η συζήτηση να μετατεθεί για τον Σεπτέμβρη.

 

 

 

«Ο Κάρλο ζει και αγωνίζεται μαζί μας, οι ιδέες μας δεν θα πεθάνουν ποτέ». Είκοσι χρόνια μετά τη μεγάλη διαδήλωση κατά του G8 στην Γένοβα, η κραυγή αυτή ακούστηκε σε κάθε γωνιά της πόλης, έπειτα από τη συνέλευση και την πορεία που διοργανώθηκε στις 20/7 από την επιτροπή «Γένοβα 2001-2021: εσείς η ασθένεια, εμείς η θεραπεία». Η πορεία συναντήθηκε στην Πλατεία Αλιμόντα με τη διαδήλωση που διοργανώθηκε από την επιτροπή «Πλατεία Κάρλο Τζουλιάνι». Διαφορετικές γενιές αγωνιστών συναντήθηκαν για να υπενθυμίσουν ότι είναι ακόμη εδώ, ότι ο αγώνας δεν σταματά.

 

Βία εν ψυχρώ

 

Ο δικαστής Ενρίκο Τζούκα, ο εισαγγελέας της πολύκροτης δίκης για τον ξυλοδαρμό και τον βασανισμό των ακτιβιστών που είχαν καταφύγει στο σχολείο Ντίας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι «οι αστυνομικοί που άσκησαν βία δεν είναι “σάπια μήλα”, δηλαδή μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ένα δομικό πρόβλημα με το οποίο η αστυνομία δεν έχει ακόμη αναμετρηθεί». Είπε, επίσης, ότι «η δίκη ασχολήθηκε με τις ευθύνες των μεμονωμένων ατόμων, αλλά εκείνες τις μέρες ο βασανισμός συνοδεύτηκε από την ικανότητα αλλοίωσης των αποδεικτικών στοιχείων».

Τα λόγια του αποδεικνύονται απόλυτα αληθή και από άλλα γεγονότα, όπως το όργιο βίας και καταστολής στη φυλακή της Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτερε, (Καζέρτα). Αιτία οι εξεγέρσεις που ξέσπασαν σε όλη την Ιταλία στην αρχή του λοκντάουν του 2020, με τους κρατουμένους φοβισμένους από την πανδημία να απαιτούν ειδικά μέτρα για τις φυλακές. Την 6η Απρίλη του 2020, όπως κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, φύλακες ξυλοκόπησαν και βασάνισαν τους κρατουμένους, φθάνοντας στο σημείο να χτυπήσουν επανειλημμένα με το γκλομπ ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος και έναν κρατούμενο σε αμαξίδιο. Η υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια δήλωσε ότι στη συγκεκριμένη φυλακή υπήρξε «βία εν ψυχρώ». Και συνέχισε λέγοντας ότι «οι κρατούμενοι εξευτελίστηκαν» και ότι «η αξιοπρέπεια είναι η βάση του Συντάγματος». «Γι’ αυτό είναι αναγκαία μια ευρεία έρευνα για να μην ξανασυμβούν παρόμοια γεγονότα», συμπλήρωσε.

Η παραμονή του Σαλβίνι σε παλαιότερη κυβέρνηση μαζί με το Κίνημα 5 Αστέρων, άφησε όμως επίσης το αποτύπωμά της στην άσκηση της βίας και στη λογική τύπου Τραμπ περί οπλοφορίας και «αυτοάμυνας». Έτσι, ο εκλεγμένος με τη Λέγκα Μάσιμο Αντριάτιτσι, πρώην αστυνομικός και νυν αντιδήμαρχος ασφάλειας στην πόλη Βογκέρα, κοντά στην Παβία, πυροβόλησε προ ολίγων ημερών και σκότωσε έναν μαροκινό πολίτη, έπειτα από φιλονικία έξω από ένα μπαρ. Οι συμπολίτες του αποκαλούν τον δολοφόνο «σερίφη», επειδή γυρίζει μόνιμα στην πόλη οπλοφορώντας. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό (!) με την κατηγορία της «υπερβολής στην αυτοάμυνα». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο δολοφονημένος τον έσπρωξε κι εκείνος έπεσε και το πιστόλι «εκπυρσοκρότησε». Η εμφανής αντίφαση της «υπερβολής στην αυτοάμυνα» με την «εκπυρσοκρότηση» προκάλεσε την αντίδραση του Κινήματος 5 Αστέρων, το οποίο, αναφέρθηκε σε Φαρ Ουέστ, καθώς και του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει «απαγόρευση των ιδιωτικών όπλων». Ο Σαλβίνι, προκαταλαμβάνοντας τη δικαιοσύνη, μίλησε για «αυτοάμυνα», η οποία «είναι πάντα νόμιμη».

 

Νομοσχέδιο που ναρκοθετεί τη δημοκρατία

 

Μεγάλη συζήτηση στο ιταλικό Κοινοβούλιο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του νόμου που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με κύριο θέμα τη μείωση του χρόνου στις δικαστικές διαδικασίες, οι οποίες είναι όντως εξαιρετικά χρονοβόρες στην Ιταλία. Η διαφωνία έγκειται κυρίως στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την παραγραφή. Προβλέπεται ότι δύο χρόνια μετά την πρωτόδικη απόφαση και ένα χρόνο μετά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η διαδικασία δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί. Ιδιαίτερα αντίθετο σε αυτό είναι το Κίνημα 5 Αστέρων, ενώ, όμως, οι 4 υπουργοί του Κινήματος υπερψήφισαν τον νόμο στο υπουργικό συμβούλιο και δέχονται τα πυρά πολλών βουλευτών και γερουσιαστών τους.

Σύμφωνα με τον Καφιέρο Ντε Ράο, εθνικό εισαγγελέα κατά της Μαφίας, αυτό το νομοσχέδιο «ναρκοθετεί τη δημοκρατία» γιατί «αφορά όλες τις δίκες», ακόμη και αυτές για «σοβαρότατα αδικήματα». Επίσης, υποστηρίζει ότι «είναι ασύμφωνο με το Σύνταγμα να καθοριστούν από το Κοινοβούλιο τα γενικά κατευθυντήρια κριτήρια της άσκησης της ποινικής διαδικασίας».

Ένα δεύτερο νομοσχέδιο που συζητείται στη Γερουσία, είναι το «νομοσχέδιο Τζαν» κατά της ομοτρανσφοβίας, το οποίο κινδυνεύει να ναυαγήσει λόγω των εμποδίων της δεξιάς, αλλά και λόγω του γνωστού οπορτουνισμού του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος προσπαθεί να προσεταιριστεί τη Λέγκα και δεν έχει σαφή θέση. Έχουν κατατεθεί 1.000 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 700 είναι από την πλευρά της Λέγκας. Θεωρείται μάλλον αναπόφευκτο η συζήτηση να μετατεθεί για τον Σεπτέμβρη.

 

Απεργιακές κινητοποιήσεις

 

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η χώρα βράζει έπειτα από τις απολύσεις σε πολυεθνικές (Gkn, Whirlpool, Timken, Gianetti Ruote, Rotork Gears), εκατοντάδων ατόμων σε κάθε επιχείρηση. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συμφωνία-ευχολόγιο κυβέρνησης- Συνδέσμου Βιομηχάνων-Συνδικάτων δεν απέδωσε και οι εταιρείες δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα προνοίας. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι απολύθηκαν μόνο με την αποστολή ενός μέιλ.

Οι εργαζόμενοι καταλαμβάνουν τα εργοστάσια, ενώ το Συνδικάτο των Μηχανουργών ετοιμάζεται για μάχη και ανακοινώνει δύο ώρες στάση εργασίας κάθε μέρα μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς και διαδηλώσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα: ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων δηλώνει ότι όποιος δεν πάει στη δουλειά με πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα απολύεται, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής απαντά ότι αυτός ο εξαναγκασμός είναι λανθασμένος.

Να μην ξεχάσουμε να σχολιάσουμε και το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ο γραμματέας, Ενρίκο Λέτα, ξαφνικά αντιλήφθηκε ότι η συμφωνία κατά των απολύσεων δεν αποδίδει και ζητάει να «την ξαναδούν».

Μόνη ελπίδα τα κινήματα.

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet