Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη φτιάχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, από πολίτες, αρχαιολόγους και συντηρητές. Εννιά χρόνια κρατά ο αγώνας για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. «Αν αυτοί είναι αδιάλλακτοι και αδίστακτοι, εμείς είμαστε αμετακίνητοι» ήταν το σύνθημα των κινητοποιήσεων πολιτών της Θεσσαλονίκης, που με τα σώματά τους έκλεισαν τις πύλες για να μην ξεκινήσει η απόσπαση. Πέραν του πόσοι βρέθηκαν με φυσική παρουσία κοντά στα αρχαία του Βενιζέλου, το 62% των Θεσσαλονικιών ζητά την παραμονή των αρχαιοτήτων και όχι την αφαίρεσή τους.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησαν απεργία-αποχή των μελών τους από κάθε εργασία που σχετίζεται με την απόφαση απόσπασης των αρχαίων, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν δέχονται να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως τονίζει ο ΣΕΑ σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει ανάλογη περίπτωση απόσπασης 1.300 τ.μ. ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, ενώ η χώρα μας κινδυνεύει να υποβαθμίσει τη θέση της στη διεθνή κοινότητα: «Από την πρωτοπορία απειλούμαστε να βρεθούμε στη θέση του παραδείγματος προς αποφυγή, ειδικά για τη μεταχείριση βυζαντινών μνημείων». Ως «ανεπανόρθωτη πολιτιστική καταστροφή παγκόσμιων διαστάσεων και, ταυτόχρονα, ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας μας» χαρακτήρισαν η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής την επιχείρηση της κυβέρνησης. Παράλληλα το ζήτημα διεθνοποιείται αφού τριάντα ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες και περισσότεροι από διακόσιοι κορυφαίοι ειδικοί με επιστολές τους τονίζουν ότι η διαδικασία θα θέσει σε κίνδυνο τις αρχαιότητες και θα καταστρέψει την ακεραιότητα και την αυθεντικότητά τους.

Μέχρι στιγμής, ανάλγητη εμφανίζεται η κυβέρνηση και κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ρισκάρει ακόμα και τη διεθνή κατακραυγή, αφού η UNESCO έχει προειδοποιήσει ότι αν μεταφερθούν τα αρχαία χάνουν την αυθεντικότητά τους και διαγράφονται από τη λίστα της, ειδικά όταν εκκρεμούν προσφυγές και δικαστικές κινήσεις, καθώς η απόφαση του ΣτΕ ήταν οριακή, δηλαδή σχεδόν ισοψηφούσα. Μιλώντας στο Κόκκινο ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης απηύθυνε «έκκληση στον Μητσοτάκη να έχει τη γενναιότητα να πει έκανα λάθος, δεν είναι ντροπή να το πει. Ίσα-ίσα είναι πάρα πολύ ανθρώπινο.» Μάλλον αυτή είναι και η αλήθεια. Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί, γιατί δεν θέλει να παραδεχτεί το λάθος της. Και ας θυσιαστούν μερικά αρχαία. Δεν βαριέσαι, έχουμε πληθώρα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet